Νεαρή Γυναίκα της Χρονιάς η ομογενής από το Σίδνεϊ, Chanel Contos

Η ομογενής Chanel Contos. Φώτο: @chanelc/Instagram

 

Η Chanel Contos έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης κοινωνίας για τις νεαρές Αυστραλές, γκρεμίζοντας την “κουλτούρα του βιασμού” που επικρατεί, και ζητά πιο έγκαιρη και ολιστική εκπαίδευση για τη σεξουαλική συναίνεση.

 

Μελβούρνη.- Ανάμεσα σε 400 υποψηφιότητες γυναικών από όλα τα κοινωνικά στρώματα που υπερασπίζονται τη θετική αλλαγή σε διάφορους τομείς, η ομογενής ακτιβίστρια, Chanel Contos, ήταν η νικήτρια του βραβείου «Νέα Γυναίκα της Χρονιάς από τη Νέα Νότια Ουαλία».

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίες έχουν επιδείξει απίστευτες δυνατότητες ή επιτεύγματα στον τομέα που έχουν επιλέξει, το πάθος τους ή τα ενδιαφέροντά τους.

Advertisement

Η Contos κέρδισε διεθνή αναγνώριση για τις προσπάθειές της να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση και τη συναίνεση τα τελευταία τρία χρόνια. Στα τέλη του 2022 η νεαρή ομογενής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Marie Claire» που την χαρακτήρισε ως «Changemaker» (δημιουργό αλλαγών) και μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή τη συγκεκριμένη χρονιά.

«Συγχαρητήρια στην Chanel! Μια εμπνευσμένη ηγέτιδα που ενδυναμώνει τις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν αυτοπεποίθηση στο να μιλούν για τη συναίνεση και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος για τις γυναίκες», δήλωσε η υπουργός Γυναικών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Bronnie Taylor.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Σίδνεϊ, η Contos ξεκίνησε το ταξίδι της ενδυνάμωσης των νέων γυναικών από όταν ήταν ακόμα μαθήτρια σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων και συνέχισε και ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Ειδικά κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος της σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Παρατήρησε επίσης μια ανησυχητική έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από τη συναίνεση και τις υγιείς σχέσεις.

Η ακτιβιστική της δράση ξεκίνησε σοβαρά τον Φεβρουάριο του 2021, όταν άνοιξε έναν λογαριασμό στο Instagram με την ονομασία «Girls Talk About Sexism» (Τα κορίτσια μιλούν για το σεξισμό). Ο λογαριασμός απέκτησε γρήγορα μεγάλη απήχηση, με χιλιάδες γυναίκες να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες σχετικά με σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις. Η βραβευμένη ομογενής ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία απαιτώντας καλύτερη εκπαίδευση γύρω από τη συναίνεση στα σχολεία, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 40.000 υπογραφές μέσω του teachusconsent.com

«Η σεξουαλική επίθεση δεν είναι ένα εύκολο θέμα για να μιλήσει κανείς, αλλά η θετική καμπάνια της Chanel κατάφερε να σπάσει αυτά τα εμπόδια και να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σχετικά με ασφαλέστερες συμπεριφορές», δήλωσε η υπουργός ασφάλειας των γυναικών και πρόληψης της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Natalie Ward, προσθέτοντας ότι «η πρωτοβουλία της Chanel αναδεικνύει ότι μια μόνο ιδέα από μια ανάρτηση στο Instagram μπορεί να γίνει η αφορμή για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση που θα οδηγήσει σε θετική αλλαγή στην κοινωνία μας».

Τον Μάρτιο του 2021, η Contos διοργάνωσε διαμαρτυρία στο Hyde Park του Σίδνεϊ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Οι συμμετέχοντες απαιτούσαν καλύτερη εκπαίδευση γύρω από τη συναίνεση στα σχολεία και ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης.

Advertisement

Οι προσπάθειές της είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική επίθεση στην Αυστραλία. Η αναφορά και η διαμαρτυρία της βοήθησαν να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση, και τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών ώστε να περιλαμβάνει περισσότερη εκπαίδευση γύρω από τη συναίνεση και τις υγιείς σχέσεις.

Η Ελληνοαυστραλή ενέπνευσε, επίσης, άλλες γυναίκες να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης.

Ο λογαριασμός της Contos στο Instagram, @teachusconsent, έχει γίνει μια πλατφόρμα όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να συνδεθούν με άλλες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Ο λογαριασμός βοήθησε, επίσης, στο να σπάσει το στίγμα που περιβάλλει τη σεξουαλική επίθεση και ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να ζητήσουν βοήθεια.

Πηγή:neoskosmos.com