Στη Βουλή το θέμα της ταλαιπωρίας των Ελλήνων της Γερμανίας στα ελληνικά προξενεία

Αθήνα.- Το θέμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι Έλληνες της Γερμανίας κατά την εξυπηρέτησή τους στα ελληνικά προξενεία, ιδίως κατά την προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την προτίμηση έκδοσης γερμανικού διαβατηρίου, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και Βουλευτής Λάρισας αναφέρεται σε καταγγελίες παραγόντων της Ελληνικής Ομογένειας, σύμφωνα με τις οποίες συνεχίζει επί σειρά ετών να υφίσταται οξύτατο πρόβλημα και απίστευτη ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας κατά την εξυπηρέτησή τους στα ελληνικά προξενεία και ιδίως κατά την προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, οι Έλληνες Ομογενείς καταγγέλλουν “μη ικανοποιητική εξυπηρέτηση, αυτόματοι τηλεφωνητές ή διαρκώς κατειλημμένες τηλεφωνικές γραμμές, ραντεβού μέχρι και 1-1,5 μήνα, μεγάλοι χρόνοι απόκρισης σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στην έκδοση διαβατηρίου (4-6 εβδομάδες), προβληματικές φόρμουλες στις επίσημες σελίδες των προξενικών αρχών, ενώ δεν αρκεί η ενίσχυση με υπαλλήλους σε 3-6μηνη πρακτική, και δη όταν σε κάποια προξενεία αποτελούν σχεδόν το 50% του προσωπικού, οι δε αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα αδιαφορούν για τις αμέτρητες καταγγελίες των πολιτών στις σελίδες των προξενείων στο Διαδίκτυο, ενώ επισημαίνουν και τις αναποτελεσματικές προσπάθειες επικοινωνίας τους με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας”.

“Αποτέλεσμα αυτών είναι να υποβάλλονται οι Έλληνες της Γερμανίας σε απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ χρειάζονται το διαβατήριο και στις καθημερινές τους συναλλαγές, καθώς ενέχει θέση ταυτότητας” σημειώνει ο κ. Βελόπουλος, ενώ τονίζει πως από το 2000 έως το 2022 περίπου 45.000 Έλληνες αιτήθηκαν γερμανική υπηκοότητα – πολλοί εξ αυτών προχώρησαν σε αυτή τη διαδικασία για να αιτηθούν κατόπιν γερμανικό διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σε σύντομο χρόνο, για να γλυτώσουν την ταλαιπωρία στα ελληνικά προξενεία στη Γερμανία.

“Αναρωτιούνται δε αν αυτός είναι ο στόχος των αρμοδίων του Υπουργείου, ενώ ζητούν οι καλοπληρωμένες από μέρους τους υπηρεσίες (υψηλό κόστος παρεχόμενων υπηρεσιών, ενδεικτικά για πληρεξούσιο: 50 ευρώ/σελίδα), να λειτουργούν ως οφείλουν” προσθέτει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και Βουλευτής Λάρισας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο κ. Βελόπουλος ρωτά τον Υπουργό Εξωτερικών:

“1. Προτίθεστε να προβείτε στην αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων των προξενείων μας στη Γερμανία στα τμήματα διαβατηρίων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης;

2. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, εφόσον κριθεί σκόπιμη και δυνατή η παροχή της δυνατότητας της on-line σύνδεσης των προξενείων με την κεντρική υπηρεσία/ αστυνομικές αρχές;

3. Προτίθεστε να προβείτε σε έλεγχο των προξενικών αρχών ως προς την ακρίβεια των ως άνω καταγγελιών, ώστε μελλοντικά να μην εξαναγκαστούν λόγω αυτών και άλλοι Έλληνες να προτιμήσουν γερμανικό διαβατήριο;”