Η Αδελαίδα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αργυρώ Βουρδουμπά, Irene Pnevmatikos, Παναγιώτης Γκαρδιακός (πρόεδρος ΕΟΚΝΑ) και μέλη του διοικητικού συμβουλίου Credit: ΕΟΚΝΑ

Η ισότητα σε όλα τα επίπεδα και η συνεχής προσπάθεια ως προς το να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αδελαίδα.- Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπικ Χωλ την Τετάρτη 8 Μαρτίου, φιλοξένησε τρεις εξαιρετικές ομιλήτριες, την Ειρήνη Πνευματικού, Μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολυπολιτισμικότητας Νοτίου Αυστραλίας, Ανδριάνα Χριστοπούλου και την δημοσιογράφο Αργυρώ Βουρδουμπά οι οποίες με τις προσωπικές τους ιστορίες αλλά και αγώνες που έδωσαν ως γυναίκες, συνεπήραν το κοινό.

Αναφερόμενη στην ανισότητα που ακόμα μαστίζει την κοινωνία, η κα Ειρήνη Πνευματικού, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κα Ζωή Μπέττισον, μεταξύ άλλων, είπε πως πολλές γυναίκες δεν χαίρουν των ίδιων προνομίων με αυτά των ανδρών. Tόνισε ότι πρόσφατες στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι συνολικά, 70 τοις εκατό των εργασιών μερικής απασχόλησης κατέχονται από γυναίκες. Αναφερόμενη στην ανισότητα των αποδοχών, ένα πρόβλημα το οποίο φαίνεται να εξακολουθεί να κυριαρχεί, είπε ότι για να κλείσει το χάσμα των αποδοχών, χρειάζεται αλλαγή συστήματος και εργασιακής κουλτούρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και η Γενική Γραμματέας της Κοινότητας Σμαραγδή Σκορδά στην εναρκτήρια ομιλία της η οποία μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας αποτελείται από οκτώ γυναίκες, έναντι επτά ανδρών.
Advertisement.
Με τη λήξη των ομιλιών, έγινε παρουσίαση τιμητικών βραβείων από την Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής κα Ελλάς Λουκά, στις κυρίες Γεωργία Βλάχου και Παναγιώτα Σταματοπούλου για τις πολύχρονες εθελοντικές τους υπηρεσίες στην Κοινότητα.

Ομιλία πραγματοποιεί σε λίγες μέρες ο γνωστός ειδήμων της ελληνικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής, Σπύρος Σαρρής

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολιτιστικού μήνα Festival Hellenika, ο κ. Σαρρής θα πραγματοποιήσει και φέτος μία «Εικονική Περιήγηση» στην πόλη της Αδελαΐδας, με τίτλο «Greek Columns of Adelaide», σε ελευθερη απόδωση, Ελληνικες Στήλες της Αδελαΐδας. Κατά την ομιλία του θα αναλυθούν περίτεχνες προσόψεις κτιρίων του 19ου και 20ου αιώνα, αναδεικνύοντας την επιρροή της αρχιτεκτονικής τους από την κλασική περίοδο της Ελλάδας και της Ρώμης. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Thebarton Community Centre, Torrensville, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 2:30 το μεσημέρι και θα διαρκέσει περίπου 90 λεπτά.
Απογευματινό τσάι διοργανώνει η Κυπριακή Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας

Την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 2 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Κυριών της Κυπριακής Κοινότητας παραθέτει απογευματινό τσάι στον χώρο της κοινότητας που βρίσκεται στην περιοχή Welland. Καλεσμένη ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια Μαρία Μακρίδη. Να θυμίσουμε Θέμη ότι η κα Μακρίδη ανακυρήχθηκε «Επιστήμονας της Χρονιάς» τον περασμένο Νοέμβριο για το έργο της στον τομέα της διατροφής και είναι επικεφαλής πολυμελούς διεπιστημονικής ομάδας στο Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της πολιτείας μας.

Ομιλία του Επισκόπου Σινώπης την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα, από κοινού με την Κεντρική Νεολαία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος, προσκαλούν όλους στον Κατανυκτικό Εσπερινό και στην ομιλία που ακολούθως θα δώσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου, και ώρα 6 το βράδυ, στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, Croydon Park.
Πηγή:sbs.com.au