Silicon Valley Bank: Πανικός μετά την κατάρρευση της – Φόβοι για το τραπεζικό σύστημα

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σημαντικά ισχυρότερο σήμερα απ’ όσο ήταν κατά την οικονομική κρίση του 2008 – Οταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την Silicon Valley Bank

Η Σεσίλια Ράους, που προεδρεύει στην επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις ρυθμιστικές αρχές όταν ρωτήθηκε για την τράπεζα αυτήν, η διαχείριση της οποίας ανατέθηκε στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η Ράους είπε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σημαντικά ισχυρότερο σήμερα απ’ όσο ήταν κατά την οικονομική κρίση του 2008.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ποια είναι η άγνωστη τράπεζα που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώχευση στις ΗΠΑ από το 2008.

Μνήμες Lehman Brothers εγείρει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Η τράπεζα των νεοσύστατων εταιρειών έγινε ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ που «έπεσε» μετά από μια δεκαετία, στον απόηχο μιας ταραχώδους εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κατέστη αδύνατον να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη σωτηρία της.

Η SVB, η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020, τέθηκε τελικά υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance -FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από τεχνολογικές startups.

Ο… εκκαθαριστής

Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.

Επί της ουσίας η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Όπως ήταν επόμενο η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε συνολικά και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά 135 μονάδες, ή 0,4%, και με ρυθμό για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, λίγο μετά την είδηση για το λουκέτο. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωνε πτώση 0,9%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν στο μεταξύ και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες, με πτώση 3,9%, ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχασαν 2,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 7.748, 35 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 15.427, 97 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,3% στις 7.220, 67 μονάδες.

Κίνδυνος μετάδοσης

Τα προβλήματα στη SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν «μεγάλες, μη πραγματοποιηθείσες απώλειες» στα ομόλογά τους.

Αυτό εξηγεί σε podcast ο διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell, Russ Mould.

«Ο δανεισμός σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας βρίσκεται στο πιο ανταγωνιστικό στάδιο της χρηματοδότησης και σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της SVB για έκδοση μετοχών διάσωσης 2,25 δισ. δολαρίων, μετά από μια περίοδο που η όρεξη από δανειστές και επενδυτές προς αυτό το τμήμα της αγοράς έχει στερέψει, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, σε έναν έντονα διασυνδεδεμένο τραπεζικό κλάδο, δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωρίσει κανείς αυτού του είδους τα γεγονότα, που συχνά υποδηλώνουν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η τοποθέτηση μετοχών της SVB συνοδεύτηκε από πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της εγείρει ανησυχίες», προσθέτει.

«Πολλές τράπεζες κατέχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο αποδοτικά -η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλες απραγματοποίητες ζημίες στις θέσεις σταθερού εισοδήματός τους», καταλήγει.

Ποιοι ωφελούνται

Και επειδή ουδέν κακό αμιγές  καλού ανάμεσα στις τράπεζες που επωφελήθηκαν από την κατάρρευση της, είναι η Mercury που δέχεται τώρα πάρα πολλά μηνύματα και δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για όσους επιθυμούν να ανοίξουν λογαριασμό, η First Republic Bank, η Jiko και η Fintech startup Brex, στις οποίες επίσης μεταφέρθηκαν κεφάλαια από startups, venture capitalists και τους χρηματοδότες τους, ενώ και η Capital κατέγραψε αυτή την εβδομάδα δεκαπλάσιο όγκο καταθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη.

Η Revolut με έδρα το Λονδίνο έχει επίσης δει εισροές, ενώ η JPMorgan, έλαβε δεκάδες εισερχόμενα τηλεφωνήματα πελατών που ζητούσαν να μετακινηθούν από την SVB.

Για την ιστορία τα προβλήματα για την τράπεζα έγιναν πιο έντονα τον Μάρτιο, όταν  η μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και ανέφερε ότι πραγματοποιεί πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τα οικονομικά της.

Η αρχή του κακού

Η κίνηση αυτή προκλήθηκε από τις υψηλές εκροές καταθέσεων στην τράπεζα λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων, λένε οι αναλυτές. Η SVB προέβλεψε επίσης εντονότερη μείωση των καθαρών εσόδων.

Τα παραπάνω φαίνεται να τρόμαξαν αρκετούς σημαντικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Founders Fund του Πίτερ Τιλ, Coatue Management και Union Square Ventures, οι οποίοι έδωσαν εντολή στις εταιρείες χαρτοφυλακίου να περιορίσουν την έκθεση και να αποσύρουν τα μετρητά τους από την τράπεζα.

Η άγνωστη… τράπεζα

Η SVB ιδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis, σύμφωνα με ανακοίνωση για την 20ή επέτειο της τράπεζας.

Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Τσουνάμι… απολύσεων

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι τους τελευταίους 12 μήνες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις ασφαλείς, υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τους στον κλάδο της τεχνολογίας, που αποτελεί και την κατεξοχήν πελατειακή βάση της SVB.

Η Microsoft, η Meta, η Amazon, η Salesforce, η Snap, το Twitter, η Dell, η Warner Bros. Discovery και πολλές άλλες ανακοίνωσαν συνολικά  περισσότερες από 150.000 απολύσεις.

Πηγή:in.gr