Με «πόλεμο στο βαθύ κράτος του αναχρονισμού» η προεκλογική μάχη της κυβέρνησης

Σε δύο άξονες αναμένεται να κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση. Εναν ειδικό, εστιασμένο σε όλες τις πτυχές που απορρέουν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και έναν ευρύτερο που θα αφορά στην υλοποίηση της δέσμευσής της για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το σχέδιό της για την επόμενη τετραετία.

Απόλυτη προτεραιότητα έχει η εφαρμογή των 11 μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των διασωθέντων της φονικής σύγκρουσης, ταυτόχρονα με την υλοποίηση του πλέγματος των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων και τον εκσυγχρονισμό τους. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τρέξουν όλα με υψηλές ταχύτητες, ώστε να θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα το σιδηροδρομικό δίκτυο και να καταστεί εφικτό να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ αναμένει την έκθεση με τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για την συνολική ανάταξη των σιδηροδρόμων.

Εν τω μεταξύ μέχρι τέλη της προσεχούς εβδομάδας θα ανακοινωθεί η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και μπήκε προσωρινά στον «πάγο» λόγω του τραγικού δυστυχήματος, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο δεν ήθελε επουδενί να εκληφθεί η ανακοίνωσή του ως προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας. Σταδιακά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία με έμφαση στους καλύτερους μισθούς για όλους, τη δραστική αναβάθμιση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος ιδίως για τους νέους, τη μείωση της ανεργίας και την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων.

Επισήμως βεβαίως η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα με την προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό και τη διάλυση της Βουλής, για να οδηγηθούμε όπως όλα δείχνουν σε κάλπες στις 21 Μαΐου. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν αναφερόμενος γενικώς στην Ανοιξη, οι εκλογές στις 9 Απριλίου θεωρούνταν απ’ όλους κλειδωμένες. Αλλά το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε μετά τη μοιραία βραδιά της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς ο πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν ήταν δυνατόν εν μέσω πένθους και στα 40 των θυμάτων να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν εκλογές.

Ο πόλεμος με το βαθύ κράτος του αναχρονισμού στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ

Είναι σαφές πάντως από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, πως αν και η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ θα κινηθεί σε πιο χαμηλούς τόνους για λόγους σεβασμού απέναντι στην τραγωδία, θα έχει ενταγμένο σε μεγαλύτερο βαθμό και το κράτος. Τον «πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», τη «μάχη διαρκείας» για την ανατροπή κατεστημένων νοοτροπιών, αντιλήψεων από το παρελθόν που η χώρα πρέπει ν’ αφήσει πίσω της, τις σαθρές δομές, την αντίθεση στην αξιολόγηση, που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσιπρας» – «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» θα παραμείνει και θα εμπλουτιστεί με το: «Ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος και να πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Εμείς ή ο κ. Τσίπρας;». Ο πρωθυπουργός έχοντας αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ και αναλαμβάνοντας καθαρά τη δέσμευση να συγκρουστεί με όποιον στέκεται εμπόδιο στην ανάταξη των σιδηροδρόμων, θα αναδείξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ένα καλύτερο κράτος, με περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι σε αυτό τον αγώνα δεν θα κάνει πίσω και δηλώνοντας αποφασισμένος να μετατρέψει τη θλίψη και την οργή σε δημιουργική δράση για να μπει τέλος στην εικόνα της διπλής Ελλάδας.

Στον αντίποδα σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, θα βρίσκεται «η κυνική γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ «δεν φταίμε σε τίποτα εμείς», καταδεικνύοντας ένα κόμμα που δεν αναγνωρίζει κανένα από τα λάθη του, επιμένει πεισματικά να μην κάνει αυτοκριτική και αρέσκεται ξανά στα μεγάλα ανέξοδα λόγια χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για την επόμενη μέρα της χώρας αντί να συμβάλλει παραγωγικά  στη διόρθωση διαχρονικών παθογενειών.

Η προσέγγιση των αναποφάσιστων κι όσων γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ  

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΝΔ αυτή την κρίσιμη περίοδο του εθνικού πένθους. «Δεν σκοπεύουμε να κουνάμε το δάχτυλο και απλώς να επιρρίπτουμε ευθύνες στους προηγούμενους. Στόχος μας είναι να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα, να παρουσιάζουμε έμπρακτο έργο και να έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της χώρας», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας τη φιλοσοφία με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να ανατραπεί και η φθορά που καταγράφουν για το κυβερνών κόμμα οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, φέροντας το αποτύπωμα της έντονης συναισθηματικής φόρτισης της κοινωνίας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η πτώση αυτή ήταν αναμενόμενη. «Τη δυσαρέσκεια των πολιτών πάντα την πληρώνει αυτός που κυβερνά», σημείωναν γαλάζιες πηγές, υπενθυμίζοντας τη δημοσκοπική πτώση που είχε καταγράψει η ΝΔ στη μεγάλη κακοκαιρία με τα χιόνια και μετά τις απότομες αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ανατροπή του παγιωμένου πολιτικού σκηνικού, καθώς η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση δεν αποφέρει ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο κομμάτι που κινείται όμως προς τα μικρότερα κόμματα και δη προς τους αναποφάσιστους, είναι αυτό που απασχολεί κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου και σκοπεύει να το κερδίσει πίσω με την ειλικρινή συμπεριφορά της και την ουσιαστική δράση της, ώστε να πείσει τους πολίτες ότι θα κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού: Το «ποτέ ξανά» να μετατραπεί σε «Τώρα ή ποτέ» καταλήγοντας στο «τώρα».

Πηγή:reader.gr