Γιορτάστηκε στην Αστόρια η 75η επέτειος ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Από τη δεξίωση που ακολούθησε στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έπειτα από την Δοξολογία και Αρτοκλασία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΕΛΕΝΗ ΣΑΚΕΛΛΗ

 

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Συλλόγων και Σωματείων Αμερικής εόρτασε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2013 την 75η επέτειο από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία και Αρτοκλασία ενώ ακολούθησε δεξίωση και πολιτιστικό πρόγραμμα στην κοινοτική αίθουσα με τοπικούς χορούς και στολές που αντιπροσωπεύουν τα νησιά.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, πρωτοπρεσβύτερος Ανάργυρος Σταυρόπουλος, στην ομιλία του συνεχάρη την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Συλλόγων για τον εορτασμό αυτής της σπουδαίας επετείου στον Καθεδρικό της Αστόριας, σημειώνοντας ότι διά μέσου της ιστορίας τα Δωδεκάνησα διατήρησαν την εθνικότητα και την Ορθόδοξη Πίστη και τελικώς ενσωματώθηκαν με τη Μητέρα Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στο μήνυμά του μετά τη Δοξολογία, αναφέρθηκε στο θανατηφόρο δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, εις τιμήν και μνήμη των θυμάτων που έχασαν της ζωή τους στο δυστύχημα και για ταχεία αποθεραπεία των τραυματισθέντων που δίνουν τη δική τους μάχη στα νοσοκομεία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πώς τα Δωδεκάνησα συμμετείχαν από το 1821 και εντεύθεν στον αγώνα για την Ελλάδα, και μίλησε για τον αξιωματικό Αλέξανδρο Διάκο, ο οποίος καταγόταν από το νησί της Χάλκης, και ήταν ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που έπεσε νεκρός μαχόμενος κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, συνεχάρη την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων και ευχήθηκε σε όλους καλή Τεσσαρακοστή και Καλό Πάσχα.

Την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΕΛΕΝΗ ΣΑΚΕΛΛΗ πλαισιώνουν ο αντιπρόεδρος Νίκος Καρτάλης και γραμματέας Αδαμαντία Μαρή

Επίσης, παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα που ακολούθησε το παρουσίασε η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες, κάλεσε τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο να αναπέμψει την προσευχή ενώ η Γεωργίου Σμαλίου απέδωσε του εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων Μαρία Μαραγκού εξέφρασε τη χαρά και συγκίνησή της διότι έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν όλοι για μία ακόμα φορά για να τιμήσουν την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Πρόσθεσε ακόμα πως όταν τα παιδιά βρίσκονται εδώ παρόντα αυτά είναι το μέλλον, ενώ προέτρεψε σε ενότητα ώστε έπειτα από τρία χρόνια τα Δωδεκάνησα να επιστρέψουν στη μεγαλοσύνη τους.

Ανάμεσα σ’ εκείνους που έκαναν χαιρετισμούς ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο οποίος θύμισε την ιστορία της Δωδεκανήσου.

Νέες αποδίδουν Δωδεκανησιακούς χορούς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΕΛΕΝΗ ΣΑΚΕΛΛΗ

Πηγή:ekirikas.com