Απαιτείται τιτάνια προσπάθεια για την σωστή Ελλάδα του αύριο!

 

Από την σημερινή μου διαμονη στην Σουηδια παρακολουθώ τις τελευταίες εξελίξεις και το δυναμιτισμενο πολιτικό κλίμα στην χώρα εξ αιτίας του τραγικού συμβάντος στα Τεμπη και δεν εκπλήσσομαι.

Το ότι η χώρα χρειαζεται να ανασκουμπωθεί και η πελατοκρατια, η διαφθορά, η διαπλοκη , η αναξιοτητα και η αδιαφάνεια πρέπει να ξεριζωθούν από τούτο τον τόπο είμαι σύμφωνος.

Η σημερινή κυβερνηση έχει κάνει μερικά θετικά πράγματα αλλά η σαπίλα για να γιατρευτεί η κατάσταση απαιτεί χρόνο και σκληρή εργασία.

Τα ”σημεία και τέρατα ” που βλεπουμε σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα αλλά ειναι προϊόντα της Μεταπολίτευσης και πολιτικού σκοταδισμού. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την κατασταση της χώρας μας.

Ας λάβουμε επισης υπόψιν ότι η κυβερνηση κληρονόμησε χάος, αναρχια και μια χώρα βυθισμένη στα χρέη.

Εχω την εντυπωση ότι προσπαθεί φιλότιμα με την εξωτερική πολιτική, την χαώδη κατάσταση στο κύμα λαθρομεταναστών, την αμυντική κατάσταση της χώρας, την παιδεία, την πανδημια κλπ. αλλά η αντίσταση που αντιμετωπίζει στις προσπάθειες της ξεπερνούν την λογική και θιγούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημοκρατία.

Οι φιλότιμες όμως προσπάθειες δυστυχώς δεν αρκούν. Οι πληγές είναι στο κορμι της Ελλάδας τεραστιες.

Για παράδειγμα αλλο συνδικαλισμός κι άλλο καιροσκοπισμός και κακοδαιμονία που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Εδώ βασιλεύει ο παραλογισμός, με αποτέλεσμα στον μεν ιδιωτικό τομέα να δημιουργείται εργασιακή ανασφάλεια, η οποία αποτρέπει επενδύσεις στο δε δημοσιο ο συνδικαλισμός είναι η διασφάλιση της λούφας κι αυξηση του μισθού χωρίς αντίκρυσμα.

Τα Τεμπη, το ξεχαρβαλωμένο δημόσιο, το Ματι, η δημόσια υγεια, το χάος στην δικαιοσύνη, οι διαπλεκόμενοι με τα συμφέροντα τους, τα ΜΜΕ που έχουν γίνει φορείς της τοξικότητας που στις μέρες μας αυξανεται επικινδυνα, οι μαφιόζικες οικογένειες στα πανεπιστήμια, το οργανωμένο έγκλημα και πολλα πρέπει να βρεθούν μπροστά σε μια οργανωμένη και αποφασισμένη πολιτεία. 

Οι αδυναμίες της σημερινής Ελλάδας είναι συστημικές και επικίνδυνες για την χώρα και την κοινωνία μας. 

Δυστυχώς όλες οι σωστές προσπάθειες αργούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και το χειροτερο απ όλα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια Σταυροφορία εναντια στο Βαθύ Κρατος με το ίδιο πολιτικό προσωπικό που έχει δημιουργήσει αυτές τις καταστάσεις εδώ και δεκαετίες. 

Το εγχείρημα απλά δεν πείθει…

Το απλά από την άλλη μεριά να τα φορτώνεις όλα ”στο Μητσοτακη” είναι και ευκολο αλλά συναμα επικίνδυνο.

Η χώρα χρειαζεται ανανέωση του πολιτικού της προσωπικού, την αναβάθμιση των θεσμών, αξιοκρατία, διαφάνεια πράγμα πολύ δύσκολο σε ένα σύστημα που έχει σαπίσει και το μόνο που παράγει είναι ζημιές και μεγαλύτερα προβλήματα.

Θα απαιτηθούν με αλλά λόγια πολλά χρόνια, αν όχι γενεές Ελλήνων πολιτικών, που να κατανοήσουν το μέγεθος και το βάθος της κρίσης και το τι χρειάζεται να γίνει, ποςα αυγα θα πρέπει ”να σπάσουν” και τι αντοχές η κοινωνια θα πρέπει να έχει για να αντιμετωπίσει την όλη αυτή σάπια κατάσταση.

Η διαφθορά, η διαπλοκή και η αδιαφάνεια που σήμερα επικρατεί στην πατρίδα μας έχει καταστρέψει την δημοκρατία στην βάση της.

Απαιτείται λοιπόν μια εθνική συλλογική προσπάθεια να μαθουμε όλες τις πτυχές της ιστορίας μας χωρίς ωραιοποιήσεις και συστηματικές αποκρύψεις ιστορικών γεγονότων που δεν μας τιμούν.

Έρχονται χαλεπές ημέρες για την χώρα εάν όλοι μας δεν ενεργήσουμε για τα συμφέροντα της παρά μόνο για την πάρτη μας….

Σωτηρης Δελης

επ μέλος του σουηδικού κοινοβουλιου

επ μέλος της ΠΑΔΕΕ