Εκδήλωση του Αμερικανικού κολλεγίου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ

Το πιο πρόσφατο δείγμα διμερούς πολιτιστικής διπλωματίας αυτού του τύπου, έλαβε τη μορφή διαβούλευσης στην Ουάσιγκτον με κεντρική θεματική τον ρόλο της εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάπτυξης και δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας.

Σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο, αναπτύχθηκαν σκέψεις και στρατηγικά πλάνα εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων με κεντρικό άξονα την ανάδειξη των τεχνολογικών σπουδών και την αλληλεπίδραση των σπουδαστών σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Στις 2 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του, το Αμερικανικό
Κολλέγιο διαμόρφωσε ένα forum ελληνοαμερικανικής συνδιαλλαγής μεταξύ ομιλητών υψηλού επιπέδου από την Ελληνική Πρεσβεία στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
και την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ και της Ελλάδας με σκοπό τη διερεύνηση του
πεδίου συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και των Η.Π.Α.

Οι ερευνητικές δράσεις, η καινοτομία και η ανάπτυξη αποτελούν καίρια μέσα βιωσιμότητας της αξίας των μαθητών και κατ’ επέκταση του πολιτισμού και της οικονομίας κάθε χώρας.Χαρακτηριστικά, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία σημειώνοντας ότι οι εκπαιδευτικές συνεργασίες και ανταλλαγές μπορούν να «φέρουν» τους ανθρώπους κοντά, ακριβώς όπως όταν ήρθε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ με υποτροφία Fulbright και ένιωσε σαν «την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

DC event Panel 2

Η δημοσιογράφος της Καθημερινής και του Σκαι, Κατερίνα Σόκου, συντονίστρια στο πάνελ με τους Νικόλαο Μπακατσέλο, Μαρίνα Χατζοπούλου και Alison Knox

Ιδιαίτερης αξίας είναι και τα στατιστικά στοιχεία που χαρτογράφησαν την ελληνοαμερικανική εκπαιδευτική πραγματικότητα και της μελλοντικές της ανάγκες και δυνατότητες.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Η.Π.Α, με 65.000 αποφοίτους (το 89% διαμένει στην Ελλάδα), ένα μοναδικό πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών με 2.360 φοιτητές από τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας εγγεγραμμένους τα τελευταία πέντε χρόνια και σχεδόν 3.000 φοιτητές από 367 αμερικανικά ιδρύματα που συμμετείχαν στο Study Abroad στο ACG την ίδια περίοδο.

Τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν και την υψηλή προτίμηση τη Ελλάδας ως η ένατη πιο δημοφιλής τοποθεσία σπουδών στο εξωτερικό για Αμερικανούς φοιτητές, και ως η όγδοη χώρα της ΕΕ στον αριθμό των φοιτητών που στέλνει στις ΗΠΑ.

DC event President Horner
Ο πρόεδρος του Αμερικανικού καλλεγίου David Horner

Επιπλέον, η Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας, επιχειρηματίας και συγγραφέας, Μαρίνα Χατσόπουλος, σημείωσε την ανάγκη για δεξιότητες, όπως η συγγραφή επιχορηγήσεων-προτάσεων ενώ επεκτάθηκε στην αξία των νεοφυών επιχειρήσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική κινητικότητα και την αντιστροφή του Brain Drain.

Όπως σημείωσε, το οικοσύστημα των Start Up εταιριών, μόλις ξεκινά και θα χρειαστεί άλλα 5-10 χρόνια για να καρποφορήσει πλήρως, προσελκύοντας με τη σειρά του περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα. Η εκδήλωση του ACG στην Ουάσιγκτον διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ και σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Hellenic DNA πριν απο 10 μήνες στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών.

Πηγή: Hellenic DNA