Η επόμενη Ημέρα του Συνεδρίου του Hellenic Congress of America

Στον διακεκριμένο παιδίατρο, Δρ. Δημήτριο Μαρκουίζο, πέρασαν πλέον τα ηνία του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής. Η εκλογή του ως προέδρου έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, 18ης Μαρτίου 2023, από το πρώτο τακτικό συνέδριο του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής (Hellenic Congress of America) το οποίο συνήλθε στο Αρκαδικό Σπίτι του Συλλόγου Αρκάδων «Γέρος του Μωριά» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης.

Το συνέδριο είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Οι απόδημοι έχουν φωνή και γνώση. Ζητούμε Επιστολική Ψήφο για όλους δίχως περιορισμούς και διακρίσεις για μια ισχυρή Ελλάδα» και τόσο στην αναφορά του προέδρου όσο και των στελεχών και των συνέδρων υπήρξαν αναφορές στο πρόσφατο συνέδριο που είχε διοργανώσει το Κογκρέσο για την επιστολική ψήφο.

Το συνέδριο ενέκρινε τον απολογισμό του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αποστολόπουλου και των λοιπών αξιωματούχων του Δ.Σ., καθώς επίσης και τον οικονομικό απολογισμό, τον οποίο λόγω απουσίας του ταμία Δρα Γεωργίου Μελικόκη τον παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Φίλιος.

Εκτενή αναφορά έγινε και στις τροποποιήσεις του Καταστατικού τις οποίες παρουσίασε ο πρώην δικαστής Θεόδωρος Βασιλάκης.

Τις προτάσεις αυτές θα εξετάσει η επιτροπή Καταστατικού η οποία απαρτίζεται από τους Θεόδωρο Βασιλάκη, πρόεδρο, Μαρία Μάρκου, Χρήστο Βουρνά, Φώτη Γερασόπουλο, Θεοδώρα Αμπαζή, Ανδριάννα Βαβάκα και Δημήτριο Φίλιο.

Μετά τους χαιρετισμούς εκλέχτηκε η εφορευτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους Ντίνο Ράλλη, πρόεδρο, Ελένη Αμπαζή Μιχαηλίδη και Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, η οποία διεύθυνε και τις εκλογές.

Στο βήμα η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Αγγελική Βουρνά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα την ανακήρυξη του Νίκου Αποστολόπουλου ως επιτίμου προέδρου και συνάμα προέδρου του συμβουλίου, καθώς επίσης και την εκλογή του μέχρι πρότινος γενικού Γραμματέα Δημητρίου Φίλιου ως εκτελεστικού συμβούλου.

Το νέο συμβούλιο απαρτίζεται από τους κ.κ. Δρα. Δημήτριο Μαρκουίζο, πρόεδρος, Κώστα Λαμπρόπουλο, α΄αντιπρόεδρος, Νίκο Ταβάντζη, β΄αντιπρόεδρος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, γενική Γραμματέας, Ανδριάνα Βαμβακά, βοηθός γραμματέας, Μαρία Μαγούλα, ταμίας.

Σύμβουλοι εκλέχτηκαν οι Χρήστος Βουρνάς, Φώτης Γερασόπουλος, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Ολίβια Μοράλες, Θεοδώρα Αμπαζή, Θεόδωρος Βασιλάκης, Ελένη Αμπαζή Μιχαηλίδη. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν οι Δρ. Τζίμυ Μητρόπουλος, Ανδρέας Τσιόλας και Αλέξανδρος Μπιλίνης.

Στο βήμα ο Δημήτριος Φίλιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εξελεγκτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Ντίνο Ράλλη, Δρα. Γεώργιο Μελικόκη και Γιάννη Ταμπάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση από τον Δημοσθένη Τριανταφύλλου του προγράμματος για την συγγραφή της ιστορίας του Ελληνισμού της Αμερικής από το 1942 μέχρι σήμερα, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου.

Αμέσως μετά τέθηκαν επί τάπητος τα ψηφίσματα του Συνεδρίου τα οποία αφορούσαν το Δικαίωμα Ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τη θέσπιση Ημέρας Ομογενών και την συμπαράσταση και υποστήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Το συνέδριο έληξε με το επίσημο δείπνο το οποίο παρατέθηκε στο εστιατόριο «Μύθος» στο Φλάσινγκ στο πλαίσιο του οποίο εορτάστηκε 7ης επέτειος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής και βραβεύτηκαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Νίκος Αποστολόπουλος και ο νομικός σύμβουλος, πρώην πολιτειακός δικαστής της Νέας Υόρκης, Θεόδωρος Βασιλάκης.

Όρθιοι από αριστερά οι Δημήτριος Φίλιος, Νίκος Αποστολόπουλος και Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Ντίνος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Νίκος Αποστολόπουλος και Κώστας Λαμπρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, Ντίνος Ράλλης, Νίκος Αποστολόπουλος και στο βήμα ο Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Καθήμενος ο Νίκος Αποστολόπουλος και στο βήμα ο Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η Θεοδώρα Αμπάζη και δίπλα της ο Νίκος Αποστολόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Θεόδωρος Βασιλάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο κυβερνήτης της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι αντιπρόσωποι ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: anamniseis.net