ΗΠΑ: Ανησυχία για εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο μύκητα

Τι δείχνει νέα επιστημονική μελέτη.

«Πονοκέφαλο» και ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί ένας θανατηφόρος μύκητας που εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ με τους επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών να εκπέμπουν καμπανάκι κινδύνου.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP) ανέφερε ότι η αυξανόμενη εξάπλωση του Candida auris, γνωστού και ως C auris, είναι «ανησυχητική». Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό ζυμομύκητα που δεν σχηματίζει βλαστικούς σωλήνες και δεν έχει εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η Daily Mail, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει ήδη περιγράψει τον μύκητα, ο οποίος σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, ως «μείζονα απειλή», το 2019.

Όμως, τα ευρήματα μίας νέας έρευνας είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς όπως αποκάλυψε ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε όλη την Αμερική μεταξύ 2020 και 2021, ενώ τα πολυανθεκτικά στελέχη εμφανίζονται επίσης πιο συχνά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μεγαλύτερη μετάδοση προκύπτει σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και ιδιαίτερα σε ασθενείς που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων που υποβοηθούνται από κάποια μόνιμη συσκευή ή από μηχανικούς αναπνευστήρες.

Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σκοτώνει από 30 έως 60%.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η μεταδοτικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «ανεπαρκείς γενικές πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine και μελετά τον μύκητα που έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή τους τελευταίους μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις εξελίσσονται σε «μείζονα απειλή» για τη δημόσια υγεία.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μύκητες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι παγκοσμίως, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κάποια περιβάλλοντα γίνονται πιο κατάλληλα γι’ αυτούς.

Η τελευταία αυτή μελέτη εξέτασε επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα που αναφέρθηκαν στις κρατικές και τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες και στο CDC από το 2016 έως 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μολύνσεις μέσα σε ένα χρόνο υπερτριπλασιάστηκαν καθώς από 1.310 το 2020 έφτασαν τις 4.041 το 2021.

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις το 2021 έχουν ήδη προκαλέσει 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ και 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων Candida auris δεν λέει να υποχωρήσει, με 2.377 κλινικές περιπτώσεις και 5.754 περιπτώσεις διαλογής πέρυσι.

Ο μύκητας είναι πιο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά

Επίσης η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα του μύκητα που είναι ανθεκτικά στο αντιβιοτικό εχινοκανδίνη έχουν επίσης αυξηθεί. Το 2021 υπήρχε περίπου τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων από ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα έτη.

Το συγκεκριμένο αντιβιοτικό είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας απέναντι στον C auris που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016.

Τρία χρόνια αργότερα, το CDC έδωσε στον μύκητα το ανώτατο επίπεδο προβληματισμού, επειδή είναι συχνά ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα, μεταδίδεται εύκολα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο C auris εμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την προέλευσή του.

Οι μύκητες συνήθως δεν είναι ανθεκτικοί στη θερμότερη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το C auris μπορεί να έχει προσαρμοστεί για να επιβιώνει σε πιο θερμό κλίμα.

Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός και ρίγη που δεν βελτιώνονται. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά είδη λοίμωξης, όπως στην κυκλοφορία του αίματος, στις πληγές ή στα αυτιά.

Το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ εξαρτάται από την πολιτεία, αλλά κυμαίνεται από 30 έως 60 %.

Πώς γίνεται η μετάδοση

Ο Candida auris μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής όπως επίσης και από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών ή εξοπλισμού.

Οι άνθρωποι κολλούν συνήθως τον μύκητα μέσω της σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Ο C auris μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος ή κάποια πληγής.

Εάν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα ή εισέλθει βαθιά στο εσωτερικό του σώματος, προκαλεί λοιμώξεις στο αίμα ή στα εσωτερικά όργανα και τότε είναι γνωστός ως επεμβατικός C auris.

Ο μύκητας σκοτώνει περισσότερους από έναν στους τρεις ανθρώπους με τον διεισδυτικό C auris να μπορεί επίσης να επιζήσει στο δέρμα ή σε άλλα μέρη του σώματος χωρίς να προκαλεί ασθένεια.

Οι ερευνητές εξέτασαν κλινικές και διαγνωστικές περιπτώσεις. Ακόμα ανέφεραν ότι επειδή ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διεξάγεται ομοιόμορφα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των περιπτώσεων C auris μπορεί να υποεκτιμάται.

Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Πολλά από τα πρώτα κρούσματα του C auris στις ΗΠΑ είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό, αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε εγχώρια μετάδοση.

Η Νέα Υόρκη και το Σικάγο είχαν πληγεί περισσότερο, αλλά κρούσματα του μύκητα έχουν πλέον εμφανιστεί σε περισσότερες από τις μισές αμερικανικές πολιτείες.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης των κρουσμάτων έγινε σε νοσοκομεία μακροχρόνιας φροντίδας και σε γηροκομεία.

Οι ασθενείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι είναι ήδη άρρωστοι και έχουν πολλαπλές παθήσεις ή βρίσκονται σε αναπνευστήρες,

Συνολικά καταγράφηκαν 3.270 κλινικές περιπτώσεις και 7.413 περιπτώσεις διαλογής μεταξύ 2019 και 2021. Πριν από αυτό, τα κρούσματα αυξήθηκαν από 53 το 2016 σε 330 το 2018 και στη συνέχεια κατά 44%  και συγκεκριμένα σε 475 το 2019.

Τα κλινικά κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται κάθε χρόνο σε 756 το 2020 και στη συνέχεια σχεδόν διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 1.471 το 2021.

Μεγάλη αύξηση κατέγραψαν και τα διαγνωστικά περιστατικά τα οποία σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 1.310 το 2020 σε 4.041 το 2021.

Τρεις πολιτείες, το Όρεγκον, η Μινεσότα και το Μίσιγκαν ανέφεραν το πρώτο τους κρούσμα του μύκητα το 2021, ενώ, περιοχές με κρούσματα και κατά το παρελθόν, αλλά με περιορισμένη εξάπλωση, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα, κατέγραψαν νέα αύξηση στη μετάδοση.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αύξηση των κρουσμάτων C auris αντανακλά «ελλείψεις στην έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

Πρόσθεσαν ότι η αυξημένη εξάπλωση μπορεί να έχει «επιδεινωθεί από την πίεση που σχετίζεται με την πανδημία στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας».

Ακόμα όπως σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης τα ευρήματα υπογραμμίζουν «την ανάγκη για βελτιωμένη ανίχνευση και πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων για την πρόληψη της εξάπλωσης του C auris».

Πηγή: