Πώς θα τιμήσουν οι Έλληνες των μεγάλων πόλεων της Αυστραλίας την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στο Σίδνεϊ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, οι Ενορίες-Κοινότητες του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας διοργανώνουν, από την 1 με 3 το απόγευμα της Κυριακής, 26 Μαρτίου, στο Sydney Town Hall, εκδήλωση με εορταστικό πρόγραμμα και ομιλίες σχετικά με την ιστορική ημέρα. Θα προηγηθεί, στις 12 το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Martin Place

Κορυφώνονται τo Σαββατοκύριακο, σε ολόκληρη την Αυστραλία οι εκδηλώσεις της Ομογένειας για τον εορτασμό της 202ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Στο Σίδνεϊ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, οι Ενορίες-Κοινότητες του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας διοργανώνουν, από την 1 με 3 το απόγευμα της Κυριακής, 26 Μαρτίου, στο Sydney Town Hall, εκδήλωση με εορταστικό πρόγραμμα και ομιλίες σχετικά με την ιστορική ημέρα. Θα προηγηθεί, στις 12 το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Martin Place.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.Μακάριος, ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Χάρης Δανάλης, εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ελληνικών και κυπριακών διπλωματικών Αρχών και άλλων φορέων.

ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΑΪΔΑ

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδας) θα πραγματοποιήσει την Κυριακή, 26 Μαρτίου, διάφορες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, στο Unley, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό.

Στις 12.30μμ, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Πολεμικό Μνημείο, North Terrace, ιερουργούντος του Επισκόπου κ. Σιλουανού. Στη συνέχεια, αρχής γενομένης από τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, κ. Γεώργιο Ψιάχα, θα κατατεθούν στεφάνια προς τιμήν των πεσόντων από τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και από εκπροσώπους των οργανώσεων της ελληνικής παροικίας.

Μετά την κατάθεση στεφάνων, μαθητές από τα Κολλέγια και τα Απογευματινά και Σαββατιάτικα Ελληνικά Σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα παρελάσουν από το Μνημείο Πολέμου προς το Torrens Parade Ground.

Μετά το τέλος της παρέλασης στο Torrens Parade Ground, μαθητές θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στο χώρο θα υπάρχει φαγητό και ποτά προς πώληση.

ΣΤΟ HELLENIC R.S.L SUB BRANCH

Οι εορτασμοί του Ελληνικού Παραρτήματος R.S.L. για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει με Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου στις 9.30 το πρωί.

Θα ακολουθήσει τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο στις 12 το μεσημέρι και στη 1μ.μ στο Shrine of Remembrance.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με ελαφρύ γεύμα στην αίθουσα του Ελληνικού Παραρτήματος R.S.L., που βρίσκεται στο 14A Ferrars Place, στο South Melbourne.\

Neowkosmos.com