Ευχαριστίες Επιτροπής Εθνικής Επετείου Βικτώριας

Ο πρόεδρος της South Melbourne (Ελλάς), κ, Νίκος Μαϊκούσης (αριστερά), με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Επετείου Βικτώριας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, στην παρέλαση, Στη δεξιά φωτό, οι επίσημοι στον χώρο της παρέλασης Φώτος: Κώστας Ντεβές

 

Μετά από απουσία τριών χρόνων λόγω της πανδημίας, σύσσωμη η ομογένεια της Μελβούρνης τίμησε με σεβασμό και υπερηφάνεια την εθνική μας επέτειο και απέδωσε φόρο τιμής στους ήρωες της ελληνικής παλιγγενεσίας που πρωτοστάτησαν στον μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας

Εκ μέρους της Επιτροπής Εθνικής Επετείου Βικτώριας, θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση προς όλη την παροικία για τη μαζική συμμετοχή της στις φετινές μας εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, τόσο στο Μνημείο των Πεσόντων, αλλά και ιδιαιτέρως στην παρέλαση στο Lakeside Stadium, όπου είχαμε πάνω από 5.000 άτομα.

Μετά από απουσία τριών χρόνων λόγω της πανδημίας, σύσσωμη η ομογένεια της Μελβούρνης τίμησε με σεβασμό και υπερηφάνεια την εθνική μας επέτειο και απέδωσε φόρο τιμής στους ήρωες της ελληνικής παλιγγενεσίας που πρωτοστάτησαν στον μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας.

Νιώθω υπερήφανος που 202 χρόνια μετά, στη φιλόξενη δεύτερη πατρίδα μας, που υποδέχθηκε τους γονείς μας, πριν πολλές δεκαετίες, έχουμε την ευκαιρία να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία, γιορτάζοντας με τόση αγάπη και πάθος, τον ιερό αγώνα του 1821 που ανάστησε το ελληνικό γένος.

Πάνω από 70 τμήματα με 2.500 άτομα έδωσαν το παρών, συμμετείχαν και παρέλασαν, δείχνοντας την εθνική τους περηφάνεια. Τα γαλανόλευκα πλημμύρισαν το στάδιο της Ελλάς Μελβούρνης, ενώ η παρέλαση είχε παλμό και ζωντάνια.

Αντικρίζοντας τα πρόσωπα των νέων παιδιών και, ιδιαιτέρως, των νηπίων και των παιδιών των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού, τα οποία παρέλασαν για πρώτη φορά, πήραμε μηνύματα αισιοδοξίας για τη μελλοντική παρουσία του Ελληνισμού στην πόλη μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους γονείς, που θεώρησαν εθνικό τους χρέος να συμμετέχουν τα παιδιά τους στην παρέλαση και παροτρύνω τους υπόλοιπους να φέρουν τα παιδιά τους του χρόνου ώστε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ευχαριστώ θερμά τους επίσημους προσκεκλημένους μας που δέχτηκαν την πρόσκλησή μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους στις φετινές εκδηλώσεις.

Ιδιαιτέρως, θέλω να ευχαριστήσω τον ποιμενάρχη μας, τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, που τίμησε με την παρουσία του τους επίσημους εορτασμούς για την εθνική μας επέτειο. Τον ευχαριστώ που πάντα είναι στο πλευρό μας και συνεχίζει να έχει την Μελβούρνη στην καρδιά του, στη σκέψη και στην προσευχή του.

Ευχαριστώ τους θεοφιλέστατους Επισκόπους μας για την βοήθειά τους στην προετοιμασία των εκδηλώσεων.

Τον πολιτειακό πρωθυπουργό μας κ. Daniel Andrews, για την παρουσία του στην τελετή του Μνημείου των Πεσόντων και όλων των υπολοίπων πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπουργών και βουλευτών.

Μια ακόμα άποψη από την εκδήλωση. Φώτο: Κ. Ντεβές

Ευχαριστώ τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, και το προσωπικό του Προξενείου για την άψογη και στενή συνεργασία μας για όλη την διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων.

Τον πρόεδρο της Ελλάς Μελβούρνης, κ. Νικόλαο Μαϊκούση, και όαλ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που δέχτηκαν την πρότασή μας να φιλοξενήσουν την παρέλαση του 2023. Μαζί εργαστήκαμε όσο μπορούσαμε ώστε να ανταπεξέλθουμε στα

προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία από τους υπευθύνους του Formula 1 Grand Prix και του Parks Victoria.

Ευχαριστώ όλους τους Οργανισμούς, τις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες που συμμετείχαν φέτος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Οργανισμοί μας, μετά την πανδημία και τα προβλήματά της, με την απουσία του κόσμου, αλλά εντούτοις έκαναν την προσπάθεια και αυτό μετράει.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στα Κολλέγια και στα Σχολεία, στους διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό που συμμετείχαν στην παρέλαση μας και μας έδωσαν την ευκαιρία να καμαρώσαμε τα νιάτα και το μέλλον της ελληνικής παροικίας. Θα ήταν παράλειψή μου, να μην ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τα σχολεία που κατέστησαν τη συμμετοχή των μαθητών στην παρέλασή μας υποχρεωτική, σε σύγκριση με κάποια σχολεία που ήταν προαιρετική. Ελπίζω μετά την επιτυχία της φετινής παρέλασης να αλλάξουν γνώμη για την παρέλαση του 2024.

Ευχαριστώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους αρχισυντάκτες και δημοσιογράφους για την πλήρη κάλυψη και προώθηση όλων των εκδηλώσεων, τον “Νέο Κόσμο”, το Greek Media Group με την εφημερίδα “Τα Νέα” και τον Ραδιοσταθμό 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς, το “Βήμα της Αρχιεπισκοπής”, τον ραδιοφωνικό σταθμό “Ρυθμός”, την ραδιοφωνία της SBS, την εφημερίδα “Ελληνικός Κήρυκας”, τοΟμογένεια ΤV, την ΕΡΤ 3 και όλα τα online portals της παροικίας μας.

Χωρίς τους εθελοντές μας δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση της φετινής παρέλασης. Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη της Επιτροπής τα οποία εργάστηκαν πυρετωδώς για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ο καθένας με τις δυνατότητες του. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους εθελοντές μας την ημέρα της παρέλασης και, συγκεκριμένα, τον Θανάση Ανδρωνά, την Κυριακή Ανδρωνά, τον Μανώλη Αβγή, τον Θωμά Ανδρωνά, τον Δημήτρη Καραγιάννη και όλη την ομάδα έξω από το γήπεδο στα τμήματα, ενώ μέσα στον στάδιο τον Σωτήρη Νικολακάκο, τον Χρήστο Νικολακάκο, τον Δημήτρη Καλφά, τον Αντώνη Τζαμαριουδάκη, τον Δημήτρη Γριβοκοστόπουλο και τον Παναγιώτη Ανδρινόπουλο, στα προγράμματα, τους Πέτρο Πατιστέα και Νικόλαο Σαγιάκο, στα τεχνικά τον Γιάννη Πιλαλίδη, στην παρουσίαση του Σαββάτου την Σοφία Σιάχου και στην παρουσίαση της Κυριακής την Σιμέλα Σταματοπούλου στα αγγλικά και την Γιώτα Σταυρίδου στα ελληνικά, οι οποίες, αν και τελευταία στιγμή, έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην παρουσίαση των τμημάτων.

Ευχαριστώ, επίσης, τον φίλο Γιάννη Κωσταράκη και όλη την ομάδα του, τους Κώστα Καλυμνιό, Αθανάσιο Κωσταράκη, Παντελή Δημητρίου, Χαράλαμπο Βόκολο, Ευθυμία Βόκολου, Φώτη Νικολάου, Νικόλαο Κατούνα και Ευάγγελο Σταματίου, που ντύθηκαν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες για να μας παρουσιάσουν τον Όρκο της Αγίας Λαύρας της Επανάστασης του 1821.

Ευχαριστώ τις ομάδες τυμπανιστών των Κολλεγίων μας, που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να βρουν έναν εντυπωσιακό ρυθμό και να ανοίξουν την παρέλαση ενωμένα για πρώτη φορά. Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Στέλιο Τσιόλα, που ανέλαβε το βάρος του συντονισμού και της όλης, τιτάνιας προσπάθειας με 100 τυμπανιστές.

Την Βυζαντινή Σχολή Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με τον χοράρχη κ. Στέλιο Ανδρέου, και φυσικά όλη την Ομάδα του Δημοσθένη Μανασή, για το κλείσιμο της παρέλασης.

Τελειώνοντας ευχαριστώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπή Εορτασμού για την υποστήριξή τους όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας και, ιδιαιτέρως, την Γενική Γραμματέα της Επιτροπής, κα. Νατάσα Σπανού, για όλο το βάρος που επωμίστηκε στην προετοιμασία κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλη την ελληνική παροικία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

ΑΝΤΩΝΗΣ

Σ. ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ

ΟΙ επίσημοι στον χώρο της παρέλασης