Ο Εορτασμός για την 25η Μαρτίου στο Κάϊρο

Φωτογραφία; Ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου

H εφημερίδα Al Ahram (22.3.2023) δημοσιεύει στην τελευταία σελίδα της σε έγχωμο πλαίσιο ρεπορτάζ της γνωστής δημοσιογράφου κας Mona Shedeed με τίτλο: “Ο Έλληνας Πρέσβης τονίζει τις ισχυρές σχέσεις με την Αίγυπτο”. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δεξίωση που διοργάνωσε στην κατοικία του στο Zamalek για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου  της Ελλάδας, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάϊρο, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Στο ρεπορτάζ της, η κα Shedeed επισημαίνει τα εξής:

Ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάϊρο, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, επεσήμανε  ότι οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους για χιλιάδες χρόνια, σχέση που συνιστά ανεκτίμητο αγαθό, το οποίο από μόνο του παρέχει το υπόβαθρο που ενισχύει το αίσθημα βαθιάς εγγύτητας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Ο κ. Παπαγεωργίου, κατά τη δεξίωση που διοργάνωσε στην κατοικία του στο Zamalek για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου  της Ελλάδας, σημείωσε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν βασίστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά δημιούργησαν, με την πάροδο των ετών, ισχυρές στρατηγικές σχέσεις, υπέρ των οποίων, πολλοί άνθρωποι και από τις δύο χώρες εργάστηκαν σκληρά. Οι σχέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της κοινής ανάγνωσης των προκλήσεων και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και εκφράζουν την προτεραιότητα που αποδίδουν και οι δύο χώρες στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στις διεθνείς σχέσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε  ότι οι Ελληνο -Αιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη τους φάση και εξελίσσονται συνεχώς.

Η Ελλάδα εορτάζει κάθε χρόνο την Εθνική της Επέτειο, δηλαδή την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης  Μαρτίου 1821, για την απόκτηση της Ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά από 400 χρόνια κατοχής, ως το πρώτο βήμα για την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μουσική παράσταση της Ελληνίδας μουσικού Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνοδευόμενη από τις ευχάριστες ελληνικές νότες στο βιολί, ακορντεόν και σαντούρι, που έπαιξαν δύο Έλληνες καλλιτέχνες, καταλήγει το ρεπορτάζ της Al Ahram.