Γαλλία: Καλεί τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα»

Το Παρίσι καλεί τη Ρωσία να «επιδείξει την αναμενόμενη υπευθυνότητα από ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία»

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα, Κυριακή με τη σειρά της την πρόθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμάχου του, της Λευκορωσίας, καλώντας τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να ανακαλέσει την απόφασή της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Μετά την παραβίαση της συνθήκης INF (συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, σ.σ.) από τη Ρωσία, η οποία οδήγησε στην εξαφάνισή της και την ανακοίνωση της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New Start τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον στοιχείο διάβρωσης της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών και της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Παρίσι καλεί τη Ρωσία να «επιδείξει την αναμενόμενη υπευθυνότητα από ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμάχου του, της Λευκορωσίας, χώρας που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλώντας έντονη ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ οι οποίες χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων την κίνηση της Μόσχας «προκλητική» και «επικίνδυνη».

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Λευκορωσία, την οποία κυβερνά από το 1994 ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, συνορεύει με την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Για τη Μόσχα, η απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου είναι η ρωσική απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Δύσης προς το Κίεβο

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί η Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο πυρηνικός «τζόγος» του Πούτιν και οι πρώτες αντιδράσεις

Για τη Μόσχα, η απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου είναι η ρωσική απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Δύσης προς το Κίεβο. Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας το Σάββατο σε τηλεοπτική συνέντευξη ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Μινσκ τονίζοντας ότι για την απόφασή του αυτή αφορμή στάθηκε η πρόθεση της Βρετανίας για προμήθεια πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά του όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος τα πληρώματα θα αρχίσουν εκπαίδευση στις 3 Απριλίου και την 1η Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ειδικής αποθήκης στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς ωστόσο η Μόσχα να μεταβιβάζει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρι Κουλέμπα, χθες Κυριακή καταδίκασε τη συμφωνία Πούτιν – Λουκασένκο και κάνοντας λόγο για εκβιασμό του Κρεμλίνου ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο πλανήτης πρέπει να παραμείνει ενωμένος εναντίον εκείνου που θέτει σε κίνδυνο τον ανθρώπινο πολιτισμό», τόνισε ειδικότερα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» τη στάση της Ρωσίας υπογραμμίζοντας ότι «βρίσκεται σε επιφυλακή» και ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση». Πρόσθεσε δε, πως «δεν έχουμε διαπιστώσει μεταβολές στη διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε τη δική μας».

Αντίδραση όμως υπήρξε και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Τουίτερ ξεκαθάρισε ότι «η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα σήμαινε ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» ενώ, συμπλήρωσε ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμη να το σταματήσει, είναι επιλογή της» δεσμευόμενος ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τόνισε ότι ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε από καιρό ζητήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας του ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στρατεύματα της Ρωσίας επιτέθηκαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022 σε μία προσπάθεια προέλασης προς την ουκρανική πρωτεύουσα ενώ αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε και τη γεωγραφική θέση της Λευκορωσίας η οποία συνορεύει και με τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Με τα νέα δεδομένα στο τραπέζι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός Ρωσίας θα συμβεί για πρώτη φορά εδώ και περίπου 27 χρόνια καθώς προτού καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση το 1991 πυρηνικά όπλα ήταν ανεπτυγμένα επίσης στην ουκρανική επικράτεια, στη Λευκορωσία και το Καζακστάν με όλες τις πυρηνικές κεφαλές να μεταφέρονται πίσω στο ρωσικό έδαφος μέχρι το 1996.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου ωστόσο ο κίνδυνος για μία επικίνδυνη κλιμάκωση σε πυρηνικό πόλεμο παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Σύμφωνα με την εν λόγω δεξαμενή σκέψης που έχει έδρα την Ουάσιγκτον ο Ρώσος πρόεδρος θέλει περισσότερο να γεννήσει τον φόβο ώστε να διαρρήξει τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και όχι να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Πηγή: skai.gr