Τίμησαν την 25η Μαρτίου στην πλατεία Αθηνών στην Αστόρια

Φωτογραφίες: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

Ρεπορταζ: ekirikas.com

Νέα Υόρκη.- Με μαζική προσέλευση και συμβολικά μηνύματα για το βαθύτερο νόημα της μεγάλης εθνικής επετείου, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το απόγευμα, η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, στον χώρο της πλατείας Αθηνών (Athens Square Park) στην Αστόρια.

Ο ηλιόλουστος καιρός αποτέλεσε έναν ιδιαίτερα ευνοϊκό παράγοντα για την παρουσία του κοινού, δικαιώνοντας, ασφαλώς, τους διοργανωτές, που προχώρησαν στη μεταφορά της ημερομηνίας κατά μια ημέρα, γνωρίζοντας τις προβληματικές καιρικές συνθήκες που αναμένονταν το Σάββατο, σε αντίθεση με την Κυριακή.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ανέπεμψε την προσευχή και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Στη συνέχεια, οι συντονίστριες του προγράμματος, Νομική Καστανά και Σοφία Στρουμπάκη, έδωσαν τον λόγο στην καθηγήτρια του Κολλεγίου του Κουίνς, Σοφία Φάσσου, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια του προγράμματος.

Στην ανάλυσή της, η κ. Φάσσου έκανε μια αναδρομή στα βασικά ιστορικά σημεία την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, με παράλληλες αναφορές και σε νεότερα γεγονότα, όπως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και τη σημερινή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, παραθέτοντας τον πρόσφατο καταγγελτικό λόγο του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez) προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, στάθηκε στη διαχρονική προσφορά της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, ενώ τόνισε την αξία διατήρησης της ενότητας μεταξύ των Ελλήνων.

«Είναι υποχρέωσή μας να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας έναν Ελληνισμό ακόμη πιο δυνατό και ακόμη πιο ακμαίο. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η ενότητα. Οταν είμαστε ενωμένοι οι Ελληνες, θριαμβεύουμε. Οταν ήμασταν διχασμένοι, το πληρώσαμε ακριβά. Οφείλουμε και φέτος να δείξουμε την ενότητά μας συμμετέχοντας μαζικά στη φετινή παρέλαση στις 30 Απριλίου στην 5η Λεωφόρο», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, τόνισε πως η ελληνοαμερικανική κοινότητα θα πρέπει να στείλει το δικό της μήνυμα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενεργήσει με την δέουσα αποφασιστικότητα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αλλά και της εν γένει προκλητικής στάσης της Τουρκίας.

«Εχουμε δυο μηνύματα να στείλουμε: Πρώτα ότι είμαστε υπερήφανοι Ελληνοαμερικανοί, υπερήφανοι για τον τόπο γέννησής μας και περήφανοι Αμερικανοί πολίτες. Το δεύτερο ότι είναι απαράδεκτο για την εξωτερική μας πολιτική να μην υποστηρίζει την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κρίστοφερ.

Το «παρών» έδωσε και ο ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), ο οποίος μίλησε για τη μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε στο Ολμπανι, δηλώνοντας επίσης παρουσία για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

«Μεγάλη μου τιμή να είμαι μαζί σας, θα σας δούμε στην 5η Λεωφόρο, να δείξουμε τη δύναμή μας, την ενότητά μας και να μας δουν όλοι, διότι είμαστε περήφανοι που είμαστε Ελληνες», είπε ο κ. Γιάνναρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πολιτειακή γερουσιαστής Κίρστεν Γκονζάλες (Kirsten Gonzales).

Στο εορταστικό κομμάτι, ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και εορταστικών τραγουδιών από μαθητές του απογευματινού σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη, αλλά και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, της Καλυμνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης και του Λαογραφικού Ομίλου Νέας Υόρκης και από το βραβευμένο χορευτικό συγκρότημα της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα «Μελωδία».

Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος
Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος
Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος
Ε.Κ./Χ. ΑθανασάτοςΠηγή: ekirikas.com