Αυξάνεται η ζήτηση των ελλήνων ναυτικών για τα γραφεία

Τους Έλληνες ναυτικούς δεν τους χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία, μόνο για τα πλοία αλλά και για την στελέχωση των γραφείων.

Οι επαγγελματικές προοπτικές των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, αφού αποφασίσουν να «κατέβουν» από τα πλοία αναδεικνύεται από τα στοιχεία της έκθεσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Ο αριθμός των ναυτικών που απασχολούνται ως αρχιπλοίαρχοι και αρχιμηχανικοί σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ που παρουσιάστηκαν πριν από λίγη ώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον διοικητική του ΝΑΤ Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, σχεδόν διπλασιάσθηκε κατά την τελευταία πενταετία (1.024 το 2022 από 644 το 2018), καταδεικνύοντας ότι η απασχόληση σε ναυτιλιακές εταιρείες εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για ναυτικούς υψηλών προσόντων.

Η ελληνόκτητος ναυτιλία χρειάζεται «επειγόντως» 10.000 Έλληνες ναυτικούς τα επόμενα χρόνια. Όπως έχει τονίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης «η ελληνική ναυτιλία χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 επιπλέον πλοιάρχους και πρώτους μηχανικούς».

Ωστόσο τους Έλληνες ναυτικούς δεν τους χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία, μόνο για τα πλοία αλλά και για την στελέχωση των γραφείων. Η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας, και της μοναδικής σε παγκόσμιο επίπεδο έννοιας της λέξης «ναυτοσύνη».

«Χρειαζόμαστε Έλληνες καπεταναίους, χρειαζόμαστε α’ μηχανικούς αλλά και πληρώματα για να επανδρώσουμε τα πλοία και αργότερα τα γραφεία μας. Το πόσο θα καθίσει στο πλοίο είναι άσχετο. Εάν δεν έχουμε τους Έλληνες ναυτικούς όχι μόνο αξιωματικούς αλλά και κατώτερα πληρώματα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Τα γραφεία μας πρέπει να είναι επανδρωμένα με ελληνικά στελέχη να έχουν θαλάσσια υπηρεσία, σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η ελληνική ναυτιλιακή τεχνογνωσία και η ναυτιλία μας», έχει επισημαίνει ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δρ. Γιώργος Πατέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ Φωτ. αρχείου

Φυσικά οι προοπτικές δεν αφορούν αποκλειστικά θέσεις αρχιπλοιάρχων ή  αρχιμηχανικών, αφού οι Έλληνες ναυτικοί μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές νευραλγικές θέσεις στα ναυτιλιακά γραφεία, αλλά και σε εταιρείες που πσοφέρουν υπηρεσίες προς την ναυτιλίας.

Οι Έλληνες ναυτικοί

Ειδικά σε ό, τι αφορά στην εγγεγραμμένη στο ΝΑΤ ναυτική απασχόληση, τα πλέον πρόσφατα για το 2022 καταδεικνύουν ότι:  ποσοστό 70% των εγγεγραμμένων ναυτικών (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Έλληνες) είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών n ποσοστό 40% των εγγεγραμμένων ναυτικών ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 31 – 45 ετών n ποσοστό 30% των εγγεγραμμένων ναυτικών ανήκουν στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στο ναυτικό επάγγελμα (ηλικίας έως 30 ετών). Ειδικά σε ό, τι αφορά τους άνδρες, ποσοστό 69% περίπου είναι ηλικίας 18 έως 45 ετών, με την ηλικιακή κατηγορία 31 – 45 ετών να είναι η πολυπληθέστερη (40 % επί του συνόλου). Στις γυναίκες, η συμμετοχή των νεαρότερων ηλιακών ομάδων είναι εντονότερη, καθώς το ποσοστό των εγγεγραμμένων ηλικίας κάτω των 45 ετών φτάνει το 84%.

(EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών εξηγείται, προφανώς, από την σχετικά πρόσφατη είσοδο του γυναικείου φύλου στην ναυτική αγορά εργασίας.Η συνολική εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση παραμένει γενικά στην περιοχή των 1.000 ατόμων. Ωστόσο, παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση, καθώς το 2022 ανήλθε σε 1.619 άτομα (ποσοστό 6,7% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης), σημειώνοντας αύξηση 6,8% από το 2018 (1.516 άτομα) παρά την έντονη μείωση που μεσολάβησε το 2020 (1.237 άτομα).

Πηγή: Naftemporiki.gr