Το «χαρτί» της οικονομίας ρίχνουν Μητσοτάκης και Τσίπρας – Πού απευθύνονται

Στροφή της κυβέρνησης στα πεδία που θεωρεί ως «συγκριτικά πλεονεκτήματά» της – Το Μαξίμου ποντάρει στο «αναπτυξιακό πλάνο» του – Ποιους συναντά σήμερα ο Μητσοτάκης

Στροφή στα πεδία που θεωρεί ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η οικονομία, κάνει το Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το συγκεκριμένο «χαρτί», ωστόσο το ίδιο επιδιώκει και ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να εξειδικεύσει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνονται ουσιαστικά προς τις ίδιες κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες, αν και σε κάποιες δίνουν ο καθένας διαφορετική βαρύτητα.

Η Κουμουνδούρου φέρνει σε πρώτο πλάνο τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους πιο ευάλωτους, τη νεολαία την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης δίνει συνεχόμενα σινιάλα μεταξύ άλλων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι το μήνυμα «καλύτεροι μισθοί» θα είναι ένα από τα βασικά της κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις κάλπες, με σχετικές αναφορές από τον πρωθυπουργό και στον κυριακάτικο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. «Είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τον αυξήσουμε με ρυθμό διπλάσιο της ανάπτυξης, τελικά τον αυξήσαμε με τριπλάσιο ρυθμό» έγραψε στα social media. Στην ίδια ανάρτηση ωστόσο υπήρξαν και σήματα προς τους νέους, μέσα από την προβολή του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου».

Αντίστοιχα χθες ο πρωθυπουργός σε συνάντηση εργασίας για την τρέχουσα τουριστική περίοδο με την εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σημείωσε ότι «τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους με αποτέλεσμα να έχουμε και περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές να στηρίξουμε την κοινωνία με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εισαγόμενης ακρίβειας». Και επιπλέον προανήγγειλε παρεμβάσεις «που θα έχουν ένα μακροχρόνιο αποτύπωμα» για τους εργαζομένους στον τουρισμό.

Κινητικότητα

Μέρα οικονομίας είναι άλλωστε και η σημερινή για τον Μητσοτάκη αλλά και για τον Τσίπρα, ο οποίος παρουσιάζει το πρόγραμμα του κόμματός του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μαξίμου τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και μαζί του θα παρευρεθεί αργότερα και θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το απόγευμα στο Μαξίμου θα βρεθεί ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Γιοχάνες Χαν.

Είναι σαφές ότι πίσω από τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν και οι μετρήσεις στην κοινή γνώμη και focus group, που πιστοποιούν ότι τα ζητήματα της οικονομίας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών – των ανησυχιών τους, συγκεκριμένα. Εξ ου και ο πρωθυπουργός ποντάρει μεταξύ άλλων στο «αναπτυξιακό σχέδιο» με ορίζοντα το 2030.

Αυτό το πλάνο για την Ήπειρο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στα Ιωάννινα, όπου μεταβαίνει ο Μητσοτάκης μαζί με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, συνεχίζοντας τις γαλάζιες περιοδείες με «αναπτυξιακό πρόσημο». Επόμενοι σταθμοί για το «θετικό αφήγημα» της κυβέρνησης και για τα πολιτικά μηνύματα του Μητσοτάκη είναι την ερχόμενη Πέμπτη η δυτική Αθήνα (Πετρούπολη) και πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος) καθώς και η Θεσσαλονίκη.

Πηγή:in.gr