Βόλος – ΑΕΚ 0-1 Διπλό και πάρτι κορυφής!

Η υποχρέωση ήταν απλή, μια και συγκεκριμένη, ξεκάθαρη: να περάσει η ΑΕΚ ξανά από τον Βόλο με νίκη προκειμένου να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας, να πάρει ακόμη μεγαλύτερη αξία το προηγούμενο διπλό (δεύτερο σερί εκτός έδρας ματς να θυμίσουμε), στην έδρα του ΠΑΟΚ. Έτσι κι έγινε… Η αλήθεια δε είναι πως αυτό ήρθε πολύ πιο εύκολα από ότι θα περιμέναμε ίσως πριν την έναρξη του αγώνα χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Πινέδα μόλις στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης! Σε μια φάση που κρύφτηκε το τόπι με 3,5 επαφές μεταξύ των Ελίασον, Αραούχο, Λιβάι Γκαρσία και φυσικά του διεθνούς Μεξικανού που σκόραρε!

Αυτό απαιτούνταν και αυτό έγινε. Γκολ νωρίς βάση σχεδίου. Γιατί σημειώνω ότι προέκυψε το τέρμα βάση σχεδίου; Μα φυσικά επειδή η πίεση ψηλά απέδωσε. Ο Ελίασον έβαλε την κόντρα και χάλασε την πάσα, ο Αραούχο ήξερε που να προωθήσει την μπάλα με το κεφάλι για να παίξει άμεση επίθεση, ο Λιβάι Γκαρσία γνώριζε πού θα πατήσει ότι πώς την θέλει την μπάλα εκεί ο Πινέδα, ο τελευταίος ήξερε καλά πώς και πού να πλασάρει… Έτσι απλά, γρήγορα, με σχέδιο και άρτια εκτέλεση ήρθε το 0-1 το οποίο για μένα επί της ουσίας κλείδωσε και το διπλό για τον Δικέφαλο στην Μαγνησία και την παραμονή φυσικά στην κορυφή της βαθμολογίας.

Αναμενόμενα σε όλο το πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι έπαιξαν ακριβώς όπως και στην Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό: μαζική άμυνα, δέκα παίκτες στα δύο τρίτα που αμύνονταν, μήπως και βρούμε κόντρα επίθεση, ακριβώς όπως με τους “πράσινους”. Ένα σχέδιο που επέλεξαν να διατηρήσουν ακριβώς ως είχε πάρα το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ πολύ νωρίς, μόλις στο 9ο λεπτό. Γενικά και στο δεύτερο μισό του αγώνα, για αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα, η ομάδα του Βόλου δεν άλλαξε τακτικά το σχέδιο, περίμενε πίσω και ήλπιζε να μη δεχτεί γρήγορα δεύτερο γκολ για να χτυπήσει ίσως στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα επιθετικά.

Εδώ είναι που αποδείχτηκε ότι η ΑΕΚ πήγε, όχι μόνο διαβασμένη, αφού αυτό συμβαίνει πάντα στα ματς, αλλά και υποψιασμένη από την εικόνα και το Χ που πήρε ο αντίπαλος στην προηγούμενη αγωνιστική κόντρα στον Παναθηναϊκό. Προφανώς και έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι βρήκε δίχτυα νωρίς η Ένωση, αναμφισβήτητα ήταν το πλέον σημαντικό να γίνει σε ματς που ο αντίπαλος παίζει στο μισό του, αλλά είχε και υπομονή μετά και σωστή διαχείριση του αποτελέσματος και της κατοχής της μπάλας. Πολλοί θα ήθελαν να ψάξουν με …λύσσα οι παίκτες του Αλμέιδα το δεύτερο γκολ, αλλά απέναντι σε ομάδα δίχως υποψία προϋπόθεσης για ευκαιρία (ούτε καν τελική), δεν χρειάζεται να το κάνεις. Άλλωστε η πρώτη τελική του Βόλου έγινε στο 51′ σε μια κεφαλιά που μπλόκαρε εύκολα ο Αθανασιάδης.

Ο σούπερ Γιόνσον, το πρωτάθλημα και ο Άρης…

 

Πραγματικά μια εικόνα στο ματς όχι σούπερ καλή, ή ισοπεδωτική, αλλά σωστή, με υπομονή, για να πάρει το διπλό δίχως να πονέσει ενόψει και Άρη, αλλά και Ολυμπιακού την Μεγάλη Τετάρτη. Διότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι να συνδυάσει τη νίκη με σούπερ θέαμα, αλλά το τρίποντο! Αυτό θα φέρει το πρωτάθλημα στην Νέα Φιλαδέλφεια… Στο δεύτερο θα μπορούσε νωρίς να βρει το δεύτερο γκολ, πάλι με τον Πινέδα, αλλά και στο ανεπανάληπτο τετ α τετ του Λιβάι Γκαρσία ο οποίος φάνηκε στο συγκεκριμένο ματς ότι ήταν εκτός ρυθμού και σωστά ο Αλμέιδα δεν τον επέλεξε να ξεκινήσει στην Τούμπα.

Σε ένα ματς που κορυφαίος του γηπέδου by far από τον δεύτερο ήταν ο Γιόνσον! Ο μέσος της ΑΕΚ ήταν πραγματικά παντού, έκλεβε μπάλες και έκοβε, τη στιγμή που την προωθούσε σωστά στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου. Ο Δανός χαφ ήταν απροσπέλαστος, είχε άριστες τοποθετήσεις και διάβαζε κάθε φάση πριν αυτή καν δημιουργηθεί. Έτσι έβγαινε πρώτος και συνήθως νικητής στις οποίες μονομαχίες πήγε. Ένα φοβερό κομπιουτεράκι στο χώρο της μεσαίας γραμμής που συνεργάστηκε άψογα με τον Μάνταλο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα που έπαιξαν μαζί.

Σαφέστατα ξεχώρισε και ο Πινέδα για το γκολ που σημείωσε, είχε ωστόσο και δύο αβίαστα λάθη, σε ένα από αυτά σε κακό γύρισμα προς τον Τζαβέλλα, έδωσε τη δυνατότητα στον Βόλο να βρει τη δεύτερη τελική του στο ματς. Πολύ διάθεση και καλό ματς έκανε και ο Αραούχο, αλλά και όλη η άμυνα της Ένωσης. Βίντα και Τζαβέλλας για ένα ακόμη ματς τα πήγαν εξαιρετικά και δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να απειλήσει την εστία του Αθανασιάδη, ενώ καλή ήταν και η επιστροφή του Μοχαμάντι που μπήκε πάλι στην εξίσωση για τη θέση του αριστερού μπακ μαζί με τον συμπατριώτη του και σούπερ φέτος Χατζισαφί!

Πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι και πάλι όσοι ήρθαν από τον πάγκο είχαν καλή εικόνα, διάθεση και βοήθησαν την ομάδα να πάρει το διπλό που την κράτησε στην κορυφή! Τώρα επιστρέφει η ομάδα στη βάση της. Επιτέλους έχει ματς εντός, στην Νέα Φιλαδέλφεια, με αντίπαλο δύσκολο για το τρία στα τρία, τον Άρη. Όμως είναι απαραίτητη η νίκη αυτή για να πάει στη διακοπή για το Πάσχα η ΑΕΚ πρώτη και καλύτερη και ίσως ανάλογα τα υπόλοιπα αποτελέσματα με ένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Εκτός από δεύτερο διπλό σερί, μετά Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, ο Δικέφαλος είχε να διαχειριστεί ξανά και απουσίες και τα πήγε εξαιρετικά…

 

Υγ: Πάλι Τετάρτη στον Βόλο… Ε και λοιπόν; Περισσότεροι από 8.500 φίλοι της ΑΕΚ βρήκαν το δρόμο για τον Βόλο, από Αθήνα, Θεσσαλία και φυσικά Βορά, για να είναι δίπλα στην προσπάθεια της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα. Δεν θα γινόταν διαφορετικά… Σε αυτή τη προσπάθεια για το νταμπλ δεν περισσεύει κανείς. Από νωρίς σχετικά ο Βόλος ντύθηκε στην πιο όμορφη διχρωμία και ο κόσμος που έκανε πάρτι στο γήπεδο δικαιολογημένα αξιώνει πλέον: πρωτάθλημα και Κύπελλο Δικέφαλε Αετέ!

@Photo credits: INTIME
Πηγή: gazzetta.gr