Καλίν: Είχαμε στήσει πριν τους σεισμούς μηχανισμό εξομάλυνσης με την Ελλάδα – Δεν τη βλέπουμε ως απειλή

Ο Ιμπραχίμ Καλίν καταρρίπτει τη θεωρία… της διπλωματίας των σεισμών, αποκαλύπτοντας ότι Τουρκία και Ελλάδα είχαν στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης των σχέσεών τους πριν το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα.

Για μηχανισμό αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης που έχει στηθεί μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μάλιστα πριν τους σεισμούς, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Murad Sezer).

Εξελίσσεται σε δυναμική

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, η οποία εξελίσσεται πλέον σε δυναμική.

«Θεωρούμε ότι η δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες [σ.σ. στις σχέσεις με την Ελλάδα] είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση (ηρεμία) και πριν τον σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης διεξόδων, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι επιθυμία της Αγκυρας θα ήταν να βρεθούν χωρίς την ανάμειξη τρίτων.

«Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Εχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα.

«Είχε ήδη ξεκινήσει πριν τον σεισμό»

»Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν τον σεισμό.


Για «καλή» ατμόσφαιρα έκανε λόγο και ο Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου από Turkish Presidency via AP)

»Πέρασε σε νέα διάσταση με τον σεισμό. Ηρθε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο έλληνας υπουργός Αμυνας [σ.σ. επίσκεψη ΥΠΕΘΑ στο Χατάι].

»Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Εκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Εστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Εστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σ’ αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό.

»Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον άνεμο, το μομέντουμ. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους.

»Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ.

»Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Οχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα. [Πρέπει] να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

«Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε τώρα ότι η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία ν’ απαντήσει. Επέμεινε ωστόσο στο ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ένας αέρας ηρεμίας, ο οποίος είναι ικανός ακόμη και ν’ αποτρέψει μια κρίση ή ένταση αύριο.

«Τώρα, και οι δύο χώρες πηγαίνουν σε εκλογές. Εμείς στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα στις 21 Μαΐου. Ας περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη διαδικασία. Αλλά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φυσικά θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή. Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση, μια ένταση ή μια διαμάχη με την Ελλάδα.

»Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι ν’ απαντήσουμε σε αυτήν.

»Είναι καθήκον μας να λάβουμε και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Αλλά αυτός ο αέρας ηρεμίας είναι ευχάριστος. Να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη θετική ατζέντα. Να τη μεταφέρουμε και σε άλλα πεδία – στον τουρισμό, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, στις ανθρώπινες σχέσεις μας.

»Αυτό (που συμβαίνει τώρα) να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να έχουμε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά όταν αύριο θα υπάρξει ξανά μια κρίση ή ένταση» τόνισε.

«Καλή» ατμόσφαιρα από Ερντογάν…

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισημάνει ότι βλέπει ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων την πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο παραδοσιακό ιφτάρ για τους πρεσβευτές των ξένων χωρών στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, υποστήριξε ότι η «καλή» ατμόσφαιρα μπορεί ν’ αξιοποιηθεί, προσθέτοντας πως «υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων όπως πάντα» και ότι «παρόλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, η ένταξη [της Τουρκίας] στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος».

…υπενθυμίσεις από Τσαβούσογλου

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ενωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε τις γνωστές απειλές περί τετελεσμένων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο, δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων, δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Τονίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια (τουρκικής) Δημοκρατίας και ότι έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικά έργα τα τελευταία 20 χρόνια, πρόσθεσε: «Τώρα σηκώσαμε τα μανίκια για να υλοποιήσουμε τον δεύτερο αιώνα του τουρκικού κόσμου».

Και επανέλαβε ότι «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμελήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, την οποία παρακολουθούμε να αναπτύσσεται σαν κόρη οφθαλμού, και τo Kόκκινο Μήλο (υπό κατασκευή χαμηλής ορατότητας, υπερηχητικό μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος) και το εθνικό αυτοκίνητο Togg. Κι από την άλλη, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Λιβύη».

Πηγή: in.gr