«Ελλάδα, πού είναι το διαβατήριό μου»;

Ο σύμβουλος Lukas Theodorou, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και η εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κα Κατερίνα Δούκα. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

 

Μελβούρνη,- Περίπου 65 άτομα συμμετείχαν σε μία εποικοδομητική συζήτηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή μίας ολοκληρωμένης επισκόπησης σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα, πού είναι το διαβατήριό μου;» (Hey Greece, where’s my passport?) , διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greek Youth Generator (GYG), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, και έλαβε χώρα στα γραφεία του Γενικού Προξενείου Μελβούρνης, παρέχοντας κατατοπιστικές πληροφορίες για όσους ενδιαφερόμενους παρευρέθηκαν προς αναζήτηση του ελληνικού τους διαβατηρίου.

Ο βασικός ομιλητής, Lukas Theodorou, της Helco Consulting, μίλησε στον «Νέο Κόσμο», εξηγώντας ότι το 2016 που εργαζόταν στο Προξενείο, είχε δεχθεί κάθε είδους ερώτηση από άμεσα ενδιαφερόμενους.

«Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από τη διαδικασία. Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι δικαιούμαστε διαβατήριο, για παράδειγμα, ή ότι μπορούμε να το πάρουμε αυτόματα, ενώ αυτό δεν ισχύει», μας λέει.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι η ελληνική καταγωγή μας δίνει το δικαίωμα στην ιθαγένεια, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διάφορα οφέλη της απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία και το δικαίωμα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας, το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και η δυνατότητα αγοράς ακινήτου στη χώρα χωρίς την υποχρεωτική ελάχιστη επένδυση των 250.000 ευρώ για τους ξένους υπηκόους.

Πώς, όμως, μπορεί κανείς να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα;

Πρώτον, μέσω καταγωγής, όταν δηλαδή τουλάχιστον ένας εκ των δύο γονέων είναι Έλληνας πολίτης.

Δεύτερον, μέσω γάμου με άτομο ελληνικής υπηκοότητας.

Τρίτον, μέσω επενδύσεων.

Τέταρτον, μέσω πολιτογράφησης.

Για όσους δικαιούνται να αποκτήσουν υπηκοότητα λόγω καταγωγής, η διαδικασία έχει απλοποιηθεί χάρη σε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιεί το Προξενείο, και οφείλουν να παραδώσουν στο Προξενείο τα εξής έγγραφα. ένα αυστραλιανό διαβατήριο το οποίο είναι σε ισχύ, το πιστοποιητικό γάμου των γονέων, απόδειξη ενός γονέα ότι είναι Έλληνας υπήκοος, και δύο φωτογραφίες διαβατηρίου.

Για να μπορεί εν συνεχεία να κατευθυνθεί προς την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ο αιτών ή η αιτούσα, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για το διαβατήριο εντός μίας εβδομάδας από τη στιγμή που έκλεισε το ραντεβού, με την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα δεν εμπεριέχουν ανακρίβειες και ασάφειες.

Ακολούθησε ομιλία από την εκπρόσωπο του Ελληνικού Προξενείου στη Μελβούρνη, κα Κατερίνα Δούκα, η οποία εξέτασε πολλούς από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία ελέγχου των εγγράφων, κατά τον οποίο πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλα είναι σωστά, προτού βρεθούν υπό την επιμέλεια του Προξενείου.

Ένα από τα πιο συνήθη «εμπόδια» που προκύπτουν κατά τη διαδικασία αυτή, είναι οι ασάφειες στην ορθογραφία πολλών επισήμων εγγράφων καθώς και της ληξιαρχικής πράξης γάμων και διαζυγίων που αφορούν τις Αρχές στην Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση, θίχτηκε επίσης το θέμα των ατόμων που κατάγονται από την Ελλάδα αλλά προέρχονται από περιοχές που ήταν κάποτε υπό την κατοχή των Ιταλών, όπως επίσης και περιοχών που ανήκουν πλέον στην Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αλβανία.

Η κα Δούκα έκανε λόγο και για τα λάθη που προκύπτουν από Αυστραλούς δημόσιους υπάλληλους, κατά τη μετατροπή ονομάτων από ελληνικά σε αυστραλιανά έγγραφα, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη για τους νέους απογόνους Ελλήνων που φιλοδοξούν να αποκτήσουν την ελληνική τους υπηκοότητα, όπως για παράδειγμα το όνομα Ιωάννης, η μετατροπή του οποίου κατά την ελληνική Πολιτεία, αποδίδεται φωνητικά, άρα θα πρέπει να μεταφέρεται στα έγγραφα ως Ioannis και όχι ως John.

«Μη φοβάστε να έρθετε σε επαφή με το Ληξιαρχείο Γεννήσεων, Θανάτων και Γάμων», δήλωσε η κα Δούκα, ενθαρρύνοντας το αίσθημα της ελληνικής υπερηφάνειας.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν αρκετοί οι οποίοι μίλησαν στον «Νέο Κόσμο», μοιράζοντας το προσωπικό τους ταξίδι προς το δρόμο απόκτησης της ελληνικής τους υπηκοότητας.

Σύμφωνα με την Christine Georgopoulos, η οποία έμαθε για τη εκδήλωση μέσω ενός δημοσιεύματος στην σελίδα της GYG στο Instagram, η «αποψινή βραδιά ήταν ιδιαίτερα ενημερωτική», ενώ λόγω των έντονων δυσκολιών που είχε αντιμετωπίσει στην προσπάθειά της να βρει τις πληροφορίες αυτές στο διαδίκτυο, είδε τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως «σανίδα σωτηρίας» καθώς μπόρεσε να συμπεριλάβει «όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς σε ένα μέρος».

Για την Larissa Barlotta, η οποία επιθυμεί να λάβει την υπηκοότητά της, με σκοπό να «ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα», ήταν η πρώτη της φορά στο Προξενείο, και παρά το γεγονός ότι δεν είχε ιδέα για την διαδικασία «πριν την αποψινή βραδιά», βρήκε την εκδήλωση ιδιαίτερα περιεκτική σε σχέση με τις πληροφορίες που έλαβε.

Ο Alec και η Eliza Katsourakis, οι οποίοι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο εξετάζοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενημερώθηκαν από σχετικό δημοσίευμα στη σελίδα της GYG.

Ο Alec, ο οποίος επέστρεψε στην Αυστραλία αφού μετακόμισε στην Νέα Ζηλανδία για τρία χρόνια, ελπίζει ότι «αυτή τη φορά η διαδικασία θα κυλήσει πολύ πιο ομαλά», και δήλωσε ότι η αποψινή βραδιά ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταλάβει και ο ίδιος καλύτερα, πώς να κινηθεί.

Για τον George Lucas, επιβεβαιώθηκε ότι είναι ήδη Έλληνας υπήκοος, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση θέλοντας να επισπεύσει τη διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας και για την κόρη του, επιθυμώντας και ο ίδιος να λάβει ένα ελληνικό διαβατήριο.

«Όλοι οι ομιλητές φάνηκε να κατανοούν πολύ καλά τη διαδικασία, είναι άλλωστε οι ειδικοί και ανυπομονώ να επιστρέψω με τα έγγραφά μου και να ξεκινήσω τη διαδικασία», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο».

H γραμματέας της GYG, Deoni Kladis, η οποία επιδιώκει και η ίδια να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, εξήγησε ότι η εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα δουλειάς «σχεδόν ενός έτους», τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία διάνοιξης τέτοιων οδών ενημέρωσης, παρέχοντας «στον κόσμο κάποιες κρίσιμες πληροφορίες», οι οποίες δεν είναι εύκολα διαθέσιμες.

«Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά από πού να ξεκινήσουν, οπότε αποφασίσαμε ότι μια τέτοια εκδήλωση, θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να ενημερώσουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών για το πώς να προχωρήσουν με τη διαδικασία», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, επεσήμανε στην εκδήλωση,. ότι «ο κύριος λόγος που οι Έλληνες της Διασποράς επιθυμούν ένα διαβατήριο είναι η συναισθηματική αξία και η αναγνώριση της κληρονομιάς τους», ενώ όσον αφορά τα τέλη που σχετίζονται με τη διαδικασία τα χαρακτήρισε «πολύ φιλικά», σε σχέση με το κόστος που φέρει η διαδικασία απόκτησης αυστραλιανού διαβατηρίου.

Όσο για το θέμα της στρατιωτικής θητείας των ανδρών Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, σημείωσε ότι «υπάρχουν εξαιρέσεις που μπορούν να ληφθούν για όσους διαμένουν στην χώρα για όχι παραπάνω από έξι μήνες κάθε φορά», ενώ «για όσους έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό η περίοδος θητείας είναι μόνο τρεις μήνες».

«Ακούστε με, όμως, όταν το λέω αυτό, και το εννοώ ειλικρινά. Η στρατιωτική θητεία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μόνο καθήκον, αλλά δικαίωμα και προνόμιο», ξεκαθάρισε.

«Θα δείτε τα καλύτερα και τα χειρότερα της ελληνικής κοινωνίας σε ένα μέρος και είναι αναμφισβήτητα μια διαμορφωτική εμπειρία για τη νεολαία μας», κατέληξε ο ίδιος.

Κλείνοντας την εκδήλωση, οι ομιλητές ευχήθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους καλή επιτυχία στο ταξίδι τους προς την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, προτρέποντάς τους να είναι υπερήφανοι για την ταυτότητά τους.

«Είμαστε ευτυχείς να βοηθήσουμε και η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή».

ΠΗΓΗ:neoskosmos.com