Κυριακή των Βαΐων στο Νιου Χαμσάιρ

Βοστώνη.- Ολες οι ηλικίες και οι γενεές πλημμύρισαν τον ναό του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσαϊρ, σελαγίζοντας το βαΐα των φοινίκων και υποδεχόμενες τον Χριστό ψάλλοντας και άδοντας «Ευλογημένος ο Ερχόμενος».

Η προσέλευση των πιστών άρχισε από νωρίς το πρωί, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και στην Ακολουθία της ευλόγησης των βαΐων τα οποία είχαν κάνει σε σχήμα σταυρού το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά της κοινότητας.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Λεωνίδας Γκιούρης και η Ευσταθία Μπούρα πολιτειακοί βουλευτές στη Βουλή του Νιου Χαμσάιρ, οι οποίοι είναι ενορίτες της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου.

Ο  ιερατικός προϊστάμενος π. Παύλος Μπεμπής στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο μήνυμα και τον συμβολισμό της Κυριακής των Βαϊων κατά την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα «προς το εκούσιο πάθος» και στην προσμονή της Ανάστασης.

Ο π. Παύλος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «ήταν μία ιερή και θαυμάσια μέρα. Οι άνθρωποι πλημμύρισαν τον ιερό μας ναό, η ψαλμωδία, η συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία, όλα όταν τόσο όμορφα».

Μιλώντας για την Μεγάλη Εβδομάδα είπε πως «Μεγάλη Εβδομάδα σημαίνει το πάθος και την Ανάσταση του Χριστού. Είναι η πιο ιερή εβδομάδα της Πίστης μας. Εμένα προσωπικά μου θυμίζει τις παλιές ημέρες όταν μεγάλωνα ως παιδί μέσα σε ιερατική οικογένεια».

Όταν τον ρωτήσαμε πως ήταν που μεγαλώνατε μέσα σε ιερατική οικογένεια, είπε, «θαυμάσια. Ο πατέρας μου ο π. Κωνσταντίνος Μπεμπής ήταν ένας εξαιρετικός ιερεύς. Υπηρέτησε στην ίδια ενορία του Αγίου Γεωργίου του Νιου Μπέτφορντ της Μασαχουσέτης για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Τον σκεπτόμουν πολύ σήμερα στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Τα άμφια που φορούσα ήταν δικά του. Επίσης θυμήθηκα τον θείο μου, τον καθηγητή της Πατρολογίας στη Θεολογική Σχολή, Γεώργιο Μπεμπή, ο οποίος ήταν καλός άνθρωπος. Αγαπούσε όλους και όλοι οι φοιτητές τον αγαπούσαν».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γεώργιος Ευθυμίου είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «ήταν τόσο ευχάριστα να δούμε γεμάτη την εκκλησία από τόσους πολλούς ενορίτες έπειτα από την πανδημία του κορωνοϊού γιατί με την πανδημία ήταν δύσκολα. Επίσης ήταν τόσο όμορφα να γιορτάσουμε την Κυριακή των Βαΐων με το γεύμα του ψαριού στο οποίο παρακάθισαν τόσοι πολλοί ενορίτες».

Συμπλήρωσε πως «ήταν τόσο όμορφα που είδαμε τόσους πολλούς ενορίτες που δεν βλέπουμε κάθε Κυριακή».

Ο κ. Ευθυμίου είπε πως «η κοινότητα πηγαίνει πολύ καλά. Εχομε πολλές ιδέες πάνω στις οποίες εργαζόμαστε».

Υπογραμμίζεται ότι ο γράφων προσφέρει εθελοντικά τις ψαλτικές υπηρεσίες του στην κοινότητα τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές.

Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου.

Για να μην υπάρχει το αίσθημα ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων «κέρδισε», αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και τα δύο προηγούμενα ονόματα, δηλαδή του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου και να δοθεί στον νεόδμητο ναό και την ενωμένη κοινότητα το όνομα του Αποστόλου Φιλίππου, με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.

Η πόλη της Νάσουα απέχει περί τα 45 μίλια από την Βοστώνη, έχει ανεπτυγμένη οικονομία λόγω των Μονάδων Υψηλής Τεχνολογίας που διαθέτει. Επίσης, έχει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πολυκαταστημάτων στη Νέα Αγγλία το Pheasant Lane Mall.

Πηγή:ekirikas.gr