Εκλογές 2023: Άγρια κόντρα για τα ψηφοδέλτια

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης η ένταξη του Βαγγέλη Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Νέες αντιδράσεις για τον Νίκο Παππά μετά τη δημοσιοποίηση της καταδικαστικής απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου – Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Άγρια κόντρα για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασαν την ένταξη του Βαγγέλη Αντώναρου -άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «λούμπεν» επιλογές, «ορισμένες εκ των οποίων προκαλούν γέλιο».

Ο πρωθυπουργός έβαλε στο «κάδρο» και τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μάλλον γέλιο προκάλεσαν κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση. Συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος, συμπεριλαμβάνουν τον κ. Πολάκη,  διότι τελικά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον “πολακισμό” εκφράζει και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του, καθώς και μια σειρά από άλλους υποψηφίους που -τι να σας πω- περισσότερο σε λούμπεν ψηφοδέλτια παραπέμπουν».

Τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περιοδεία του στη Δυτική Θεσσαλονίκη προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΌπη Τσαπανίδου τόνισεδ χαρακτηριστικά:

«Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχουν ενταχθεί εκατοντάδες συμπολίτες μας με μακρά κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «προκαλούν γέλιο». Τέτοια προσβολή στο πρόσωπο διακεκριμένων πολιτών, δεν τιμά τον πρωθυπουργό της χώρας.

Καταλαβαίνουμε τον πανικό του, αλλά θα του προτείναμε να ασχοληθεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματός του, που περιλαμβάνουν τον κ. Καραμανλή των Τεμπών, τον κ. Παπαθανάση των σβησμένων χρεών, τον κ. Καππάτο των πλειστηριασμών, τον κ. Χειμάρα των απευθείας αναθέσεων, τον κ. Αβραμόπουλο των αδιευκρίνιστων και άλλους σε μια λίστα που δεν έχει τελειωμό. Απογοήτευση για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους… θυμός για την πλειοψηφία των πολιτών».

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Μάκης Βορίδη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε ειρωνικά: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια. Ο κ. Αντώναρος εδώ και πολλά χρόνια έχει στρατευτεί στην υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ορθώς αμείβεται με αυτή την υποψηφιότητα».

Στον ΣΚΑΪ επίσης μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να συγχαρώ τον ΣΥΡΙΖα για την επιλογή των ψηφοδελτίων, να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Αντώναρο…. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποδεικνύεται ότι όχι μόνο αμήχανα δεν αισθάνεται με την Καραμανλική πτέρυγα αλλά πολύ επώδυνα επενδύει στους πιο επώνυμους εκφραστές της».

Αντιδρώντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Δεν είναι Καραμανλική πτέρυγα. Είναι ο κ. Αντώναρος Υπάρχει διαφορά. Τον κ. Βορίδη που να τον εντάξω που ήταν παλιά σε άλλο κόμμα;»

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση και για τον Νίκο Παππά

Κόντρα ξέσπασε και για τον Νίκο Παππά, μετά τη δημοσιοποίηση από το Ειδικό Δικαστήριο του σκεπτικού της καταδικαστικής απόφασης του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της σχολίασε:

«Η δημοσίευση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για την ομόφωνη και αμετάκλητη καταδίκη του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, εκθέτουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο τον κ. Παππά αλλά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος συμπεριέλαβε προκλητικά τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες ανακοίνωσε.

Από την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησε «με αδιαφανείς διαδικασίες να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ)».

Γράφει, επίσης, ότι οι ενέργειες του απέβλεπαν «στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, που θα ελεγχόταν από τον πρώτο κατηγορούμενο και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσεις του κόμματος και της τότε κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως Υπουργού αυτής με σκοπό την υπέρ αυτών άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης», ενώ σημειώνει ότι «διακατεχόταν  από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργειών του στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του Υπουργού υπό την επίφαση της τήρησης του νόμου και της δι΄ αυτού επιβολής νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο, ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση μέσω του δεύτερου κατηγορουμένου τον οποίο αυτός καθοδηγούσε, σε κάθε ενέργεια του τηλεοπτικού σταθμού φερέφωνου των πολιτικών ιδεών και δράσεων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου».

Κάθε λογικός πολίτης σήμερα δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται. Τι είναι αυτό που συνδέει τόσο δυνατά τους κ.κ. Τσίπρα και Παππά; Πώς είναι δυνατόν μετά από τέτοια απόφαση – κόλαφο ο κ. Τσίπρας να εξακολουθεί να στηρίζει τον κ. Παππά, όταν ο τελευταίος έχει καταδικαστεί ομόφωνα και αμετάκλητα για μια συμπεριφορά με ειδική ηθική απαξία που προσβάλλει συνολικά τη δημοκρατική λειτουργία;

Ο κ. Τσίπρας οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις που δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών. Μια πρώτη επιβαλλόμενη κίνηση είναι η αποπομπή του κ. Παππά από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του».

Η αντίδραση του Νίκου Παππά

Ο Νίκος Παππάς αντέδρασε με οργή στη δημοσιοποίηση της αποφασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Το σκεπτικό δια χειρός της κυρίας Κλάπα δεν κομίζει τίποτα καινούριο.

Έχει, όμως, ορισμένες πρωτοτυπίες. Αγνοεί παντελώς όσα έγιναν στο ακροατήριο, όπου οι μάρτυρες, ο ένας μετά τον άλλον, έλεγαν πως «δεν ξέρουν», «δεν είδαν», «δεν άκουσαν».

Παρακάμπτει την εμπεριστατωμένη αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς και την αθωωτική απόφαση για τον Λευτέρη Κρέτσο για την ίδια υπόθεση.

Η μόνη χρησιμότητα του σκεπτικού είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της Νέας Δημοκρατίας. Έχει όση αξία έχουν και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη.
Αναρωτιόμαστε, δε, αν οι συναντήσεις με τον Αρεοπαγίτη Τζανερίκο είναι οι μόνες που έχουν συμβεί. Εμείς επιμένουμε.

Το αν οι εύποροι συμπολίτες μας θα πληρώνουν φόρους και θα τηρούν το Σύνταγμα δεν θα το αποφασίσει ούτε ο απερχόμενος κ. Μητσοτάκης ούτε η κυρία Κλάπα από όποια θέση και αν φιλοδοξεί να βρίσκεται.

Θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε λίγες ημέρες που θα φέρει δικαιοσύνη και στη Δικαιοσύνη».

Πηγή: skai.gr