Πληροφορίες για δύο Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν ανέφερε ότι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα σε εκκλησία κατά τη λειτουργία της πρώτης Ανάστασης.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο χάος που επικρατεί στο Σουδάν, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μετέφερε ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας -μιλώντας στην ΕΡΤ- οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Έλληνες φέρεται να έχουν τραυματιστεί στα πόδια και να μην διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.

«Έπεσε δίπλα σε δύο Έλληνες μία ρουκέτα και τους τραυμάτισε σοβαρά»

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκς, πολύς στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι» περιγράφει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο» καταλήγει.

«Μάχες και αδέσποτα πυρά»

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, περιγράφει την επικινδυνότητα της κατάστασης, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες ,να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί».

Η σύσταση του ΥΠΕΞ για το Σουδάν

Ανακοίνωση σχετικά με τις συγκρούσεις στο Σουδάν, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άμαχοι εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το Σουδάν:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.