ΗΠΑ: Νομοθέτημα στο Κογκρέσο ενάντια στην προπαγάνδα ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων

Το Καπιτώλιο είναι το μέρος στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομοθετικό σώμα (φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

 

Ουάσινγκτον.- Με αφορμή την 108η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δύο Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενώνουν δυνάμεις και επαναφέρουν το νόμο για την εκπαίδευση. Ο ελληνικής καταγωγής Γκας Μπιλιράκης, η Άννα Εσού, ο Ντέιβιντ Βαλαντάο και ο Τεντ Λιού είναι αυτοί που προωθούν προς ψήφιση ένα διακομματικό κείμενο για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου σχετικά την ιστορία, τις συνέπειες και το συνεχές κόστος της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, πρόκειται για νομοθέτημα-ορόσημο.

Προβλέπει κονδύλι ύψους 10 εκατ. δολαρίων για 5 χρόνια, προκειμένου η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να παράσχει εκπαίδευση σχετικά με το οργανωμένο και συστηματικό σχέδιο εξόντωσης των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων την περίοδο 1915-1923, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.

Με βάση το νόμο με τον οποίο το Κογκρέσο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων –μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στον αγώνα για τη διεθνή δικαίωση–, «ο νόμος για την εκπαίδευση επιδιώκει να αντικρούσει τα επιχειρήματα και την προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε σχέδιο γενοκτονίας», σύμφωνα με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι η πάγια επιχειρηματολογία της Τουρκίας μέχρι σήμερα είναι ότι πρόκειται για απώλειες στο πλαίσιο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, γι’ αυτό και η Γενοκτονία των Αρμενίων αποκαλείται «Γεγονότα του 1915».