Συνεχίζεται η αγωνία για τους Έλληνες του Σουδάν

Αθήνα.- Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση στο Σουδάν και έχει ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο  βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της  μέγιστης  δυνατής βοήθειας προς τους εκεί  Έλληνες ομογενείς.

Όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα προχωρήσει καμία επιχείρηση αν πρώτα δεν διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Στο μεταξύ τα σχέδια που εκπονούνται και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε περίπτωση που χρειαστεί, είναι συνεχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπονούνται σχέδια για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση μιας επιχείρησης «απεγκλωβισμού» των Ελλήνων και τη μεταφορά τους στη χώρα μας με πλωτά και εναέρια μέσα.

Ως γνωστόν, σχέδιο για την ασφαλή έξοδο των Ελλήνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι λόγω του εμφυλίου στο Σουδάν έχουν έτοιμο προς εφαρμογήν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το σχέδιο, όπως γράψαμε χθες, έχει την ονομασία «Κόσμος» και θα εφαρμοστεί, εφόσον απαιτηθεί και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και πάντα σε συνεννόηση με τις διπλωματικές αρχές.

Τι προβλέπει το Σχέδιο «Κόσμος»:

  • Συγκέντρωση σε προκαθορισμένο σημείο (Αεροδρόμιο ή Λιμάνι)
  • Πιθανή συνεργασία με άλλες χώρες
  • Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Στρατιωτικά Μέσα: Μεταγωγικό Αεροσκάφος, Ελικόπτερο ή Φρεγάτα, Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων