Σωτήρης Δελής: Ζούμε με την ανησυχία αποκαλύψεων σκανδάλων στο δημόσιο χώρο της χώρας που μας εκθέτει διεθνώς!

Σουηδία.- Σαν ομογενής ανησυχώ για τα αποκαλυπτόμενα συχνά πλέον σκάνδαλα Ελλήνων ευρωβουλευτών. 

Βλέπετε κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- Έλληνες πολιτικοί κάνουν εξαγωγή των “ταλέντων” τους στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι τώρα έχουμε τρεις ευρωβουλευτές, οι δυο από αυτούς στην φυλακή ή υπό περιοριστικά μέτρα και ένας στο εδώλιο. 

Το Γιάννη Λαγό, της ΧΑ που δικάστηκε για συμμετοχή και διοίκηση εξτρεμιστικής οργάνωσης,  καταδικάστηκε και εκτίει ποινή φυλάκισης,  την Ευδοξία Καϊλή, όπως είναι το σωστό της όνομα, που κατηγορείται για χρηματισμό και το τρίτο ”αστέρι” τον Αλέξανδρο Γεωργούλη που κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική  κακοποίηση!

Ένας ένας διαλεχτοί που ”εκπροσωπούν” την χώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Φταίνε μόνο αυτοί;  Όχι, πάει μακριά το κομβόι των ευθυνών.

Ζούμε σε προεκλογική περίοδο όπου οι τόνοι έχουν ανέβει με εκφράσεις πλέον πεζοδρομίου και με έως τις 21 Μαΐου Κύριος είδε τι πρόκειται να δούμε και να ακούσουμε σε αυτή την περίοδο.

Το σκάνδαλο Καϊλή, ΠΑΣΟΚ, συνδέεται επίσης και με το Κουβειτ που δρα σαν εκπρόσωπος της Τουρκίας στην χώρα μας όπως και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μέσω λογισμικών στην χώρα.

Το δε σκάνδαλο Γεωργούλη, ΣΥΡΙΖΑ, ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ εδώ και τρία χρόνια έπειτα από καταγγελία της ενάγουσας στις βελγικές αρχές. ”Έσκασε” όμως πριν τις εκλογές και εύλογα προκαλεί ερωτήματα στους πολίτες της χώρας.

Δεν θα με παραξενέψει εάν πριν τις εκλογές αποκαλυφθούν και οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, που πολλοί εκτιμούν ότι είχε πολιτικά αιτία.

Βλέποντας την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί λογικά να μην καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό προσωπικό, τα ΜΜΕ και η δικαιοσύνη της χώρας σε μεγάλο μέρος τους είναι ευάλωτα και οι κίνδυνοι για την χώρα μεγαλώνουν από μέρα σε μέρα.

Η χώρα και η κοινωνία της έχει ανάγκη από τίμιους, ευσυνείδητους και ικανούς πολιτικούς που θα εργαστούν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και τίποτε άλλο.

Ο αναγνώστης εύλογα θα αναρωτηθεί γιατί ασχολούμαι με την Ελλάδα και δεν ”βλέπω” άλλες χώρες πχ Ιταλία που σε ζητήματα ηθικής μπορεί να ναι και χειρότεροι από μας. 

Η απάντηση μου είναι απλή. Σαν Έλληνας δεν ενδιαφέρομαι για το τι κάνουν οι άλλοι. Με αλλά λόγια ”όταν το σπίτι σου καίγεται δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με το σπίτι του γείτονα”.

Η κατάσταση στην χώρα είναι πολύ δύσκολη σε πολλά επίπεδα και απαιτείται σκληρή εργασία για πολλά χρόνια εάν πράγματι θέλουμε την αλλαγή του σημερινού αρρώστου σκηνικού.

Αυτό είναι και το στοίχημα της κυβέρνησης  που θα προκύψει από το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Σωτήρης Δελής

επ. μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου

επ. μέλος ΠΑΔΕΕ