Παπαδόπουλος στο in για στον σεισμό στην Εύβοια: Διεγερμένη σεισμολογικά η περιοχή – Να εφαρμοστεί το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο in, υπενθύμισε τους σεισμούς στα τέλη του 2022 που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Εύβοια.- Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια, ενώ αισθητός έγινε και στην Αττική.

Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ, ο οποίος μάλιστα είχε και μεγάλη διάρκεια, ήταν ο κύριος σεισμός ενώ ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο in, υπενθύμισε τους σεισμούς στα τέλη του 2022 που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η σεισμική δραστηριότητα μπορεί μεν να ήταν σε ύφεση, δεν είχε όμως εκλείψει με αποτέλεσμα να υπάρχει αναζωπύρωση του φαινομένου καθώς υπάρχει διέγερση από το περασμένο διάστημα.

Όπως τονίζει, δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά επιβάλλεται εγρήγορση και εφαρμογή του προληπτικού επιχειρησιακού σχεδίου «Εγκέλαδος» .

«Θυμίζω ότι σεισμοί ανάλογου μεγέθους από την ίδια περιοχή μας απασχόλησαν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και το Δεκέμβριο 2022. Επιβάλλεται πιστή εφαρμογή του σχεδίου Εγκέλαδος» τόνισε και σε σχετική ανάρτησή του.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Τον Νοέμβριο του 2022, το βράδυ της 29ης, είχε σημειωθεί σεισμός 5 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Σε διάστημα 45 λεπτών μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είχαν σημειωθεί στην ίδια περιοχή ακόμη έξι σεισμικές δονήσεις με την μεγαλύτερη να φθάνει τα 3,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το πρωί της ίδια ημέρας, το άγνωστο ρήγμα έδωσε σεισμό 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν σημειώθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητας με δονήσεις κάτω των 4 Ρίχτερ, που ωστόσο ανησυχούσαν ιδιαίτερα τους κατοίκους.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είχε δώσει σεισμική ακολουθία και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο στην περιοχή», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή. «Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Αθήνας και κυρίως στα βόρεια προάστια. Πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά δεν νομίζω να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα με κάποιον πολύ μεγαλύτερο σεισμό», σημειώνει και προσθέτει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Πηγή:in,gr