Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη στην Panhellenic Post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε συνέντευξή του στην PanhellenicPost ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ξεδιπλώνει την πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων της κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό και τους ομογενείς που «αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας. Είμαι υπερήφανος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Μας κάνετε υπερήφανους. Όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά», όπως τονίζει.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο έργο του υπουργείου ο κ. Κατσανιώτης αναφέρεται στην συγκρότηση «Εθνικής Στρατηγικής» την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει  «πολύ σύντομα, ευελπιστώ αμέσως μετά τις εκλογές».

Στο θέμα της Γλώσσας ο κ. Κατσανιώτης  αναφέρεται στην πρόσφατη υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας «για την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ως συμπληρωματικής μεθόδου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού από τους Απόδημους Έλληνες».

Αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση των δομών του υπουργείου Εξωτερικών, ο Υφυπουργός αναφέρεται «σε πέντε μεγάλα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα» και θα διευκολύνουν την επικοινωνία ομογενών με τα Προξενεία.

Ο κ. Κατσανιώτης παραδέχεται ότι «οι συμπατριώτες μας ομογενείς είναι θυμωμένοι» με τις προϋποθέσεις του εκλογικού Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, και σημειώνει ότι «στην επόμενη Βουλή με βουλευτές από τον Απόδημο Ελληνισμό και με την ΝΔ και πάλι στην κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε ξανά να την κάνουμε πράξη» την διευκόλυνση σε όλους τους Έλληνες Ψηφοφόρους του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Ερωτηθείς για την πρόταση του Hellenic Congress of America, για θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού ο κ. Κατσανιώτης υποστηρίζει ότι «από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να οριστεί η σταθερή ημερομηνία που θα τιμάται ετησίως ως Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού αλλά και το περιεχόμενο του εορτασμού της».

Αναφορικά με την ΕΡΤ και τα Προγράμματα προς τον Απόδημο Ελληνισμό ο Υφυπουργός αναφέρεται σε επαφές που είχε με την ΕΡΤ «προκειμένου να προωθηθεί, μέσα και από την πλατφόρμα του ERTFLIX, περιεχόμενο κατάλληλο και απαραίτητο για τους ομογενείς μας».

Τέλος, αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την σεισμόπληκτη Τουρκία ο κ. Κατσανιώτης, ως συντονιστής των φορέων και των ιδιωτών, που συνέδραμαν, προσδιορίζει ότι «η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ξεπέρασε τους 500 τόνους και μεταξύ άλλων περιελάμβανε πάνω από 100.000 κουβέρτες, 2.000 κρεβάτια, 1.000 σκηνές, 80 τόνους υγειονομικό υλικό, ρούχα κ.α.».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

PHP: Στις 31 Αυγούστου 2021, οριστήκατε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Στα περίπου δύο χρόνια στον θώκο, ποια είναι τα συναισθήματά σας που υπηρετήσατε τον Απόδημο Ελληνισμό;

Ανδρέας Κατσανιώτης: Αρχικά, θα ήθελα να σας πω ότι η ανάθεση των καθηκόντων του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσε για εμένα ιδιαίτερη και μεγάλη τιμή. Αποτέλεσε επίσης και τεράστια εθνική ευθύνη. Το 2021, όταν ανέλαβα καθήκοντα θεωρούσα ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί το κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, μεγαλώνει την πατρίδα μας και πολλαπλασιάζει το εύρος της επιρροής μας. Σήμερα, έχοντας διανύσει σχεδόν δύο χρόνια ως Υφυπουργός, έχοντας γνωρίσει γνήσιους συμπατριώτες μας που ζουν, προκόβουν και διαφημίζουν την Ελλάδα σε όλα τα μήκη του κόσμου το πιστεύω ακόμα πιο βαθιά. Πιστεύω ότι οι ομογενείς μας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας. Είμαι υπερήφανος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Μας κάνετε υπερήφανους. Όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά. Και θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει και εσάς υπερήφανους με όσα πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο διπλωματικό, αμυντικό και οικονομικό πεδίο. Θέλω να πιστεύω επίσης, ότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να δυναμώσουμε τους δεσμούς της Διασποράς με την μητέρα πατρίδα.

ΡΗΡ: Η ελληνική Πολιτεία, κατά το Σύνταγμα, μεριμνά για τη σύσφιγξη των σχέσεων αποδήμων μας με τη μητέρα Πατρίδα. Θα θέλατε να μας πείτε τη στρατηγική μας για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Κατσανιώτης: Τα τελευταία δύο χρόνια επεξεργαστήκαμε και εκπονήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό που θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα, ευελπιστώ αμέσως μετά τις εκλογές. Πρόκειται για έναν συγκροτημένο οδικό χάρτη συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών που αφορούν πολλά επίπεδα και καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο σχεδόν των σημείων που υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες ανα τον κόσμο. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να μπολιαστούν οι νέοι της διασποράς με την Ελληνικότητα και την αγάπη για την πατρίδα. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος πρέπει να κατανοήσουμε ότι απευθυνόμαστε σε Ελληνόπουλα 2ης και 3ης γενιάς που προκόβουν και προοδεύουν όπως οι γονείς και οι παππούδες τους σε διαφορετικούς ίσως επαγγελματικούς τομείς. Αισθανόμαστε εξίσου υπερήφανοι που βλέπουμε τους συμπατριώτες μας να πρωταγωνιστούν όχι μόνο στον τομέα του επιχειρείν αλλά και στον χώρο των επιστημών. Για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει από κοινού με την Κύπρο την δημιουργία μητρώου καταγραφής όλων των Ελλήνων και Κυπρίων που διδάσκουν, εργάζονται σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα και επηρεάζουν την παγκόσμια βιβλιογραφία. Παράλληλα, ξεκινήσαμε και πάλι τα προγράμματα φιλοξενίας νέων της Διασποράς ώστε να έρχονται στην χώρα, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να βλέπουν την πατρίδα, να κάνουν καλύτερα τα ελληνικά τους και να φεύγουν γεμάτοι αγάπη για την Ελλάδα.

ΡΗΡ: Ειδικότερα, ποιες είναι οι δράσεις για τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνόγλωσση παιδεία και τη βελτίωση των προξενικών μας υπηρεσιών;

Κατσανιώτης: Κοιτάξτε, πιστεύουμε ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός μαζί με την Ορθόδοξη πίστη αποτελούν τα ταυτοτικά συστατικά του Οικουμενικού Ελληνισμού. Ως πολιτεία λοιπόν έχουμε χρέος να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τα διατηρήσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση σας αναφέρω ενδεικτικά ότι πρόσφατα υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ως συμπληρωματικής μεθόδου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού από τους Απόδημους Έλληνες. Στόχος μας η πρόσβαση των απανταχού ομογενών στο τηλεοπτικό πρόγραμμα που διατίθεται ανά τάξη στον διαδικτυακό τόπο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και αφορά στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε επιμέρους θεματικές για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η νέα αυτή υπηρεσία έρχεται να πλαισιώσει την ψηφιακή μαθησιακή πλατφόρμα StaEllinika.com που ήδη λειτουργεί, έχει πάνω από 35.000 χρήστες της Διασποράς και προσφέρει 4 διαφορετικά μαθήματα για αρχάριους μαθητές όλων των ηλικιών, από προσχολικό επίπεδο μέχρι εφήβους και ενήλικες. Αναφορικά με το ερώτημά σας για την βελτίωση των προξενικών μας αρχών θα έχετε διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για την ψηφιακή μετάβαση των δομών του υπουργείου Εξωτερικών. Θα σας αναφέρω και πάλι ενδεικτικά κατά τη γνώμη μου πέντε μεγάλα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

1. «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» – Ψηφιοποίηση παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Σκοπός του έργου είναι η εγκατάσταση και λειτουργία εφαρμογής εικονικού βοηθού (virtual assistant) σε όλες τις Προξενικές Αρχές με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις σε αιτήματα πολιτών, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικοποίηση διαδικασίας παραλαβής/αποστολής δικαιολογητικών – εγγράφων και άλλες υπηρεσίες. Ο εικονικός βοηθός έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στις ιστοσελίδες των Προξενικών Αρχών στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, πορτογαλική, βουλγαρική, αλβανική, κινεζική, ιαπωνική και τουρκική γλώσσα.

2. Εξυπηρέτηση πολιτών εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης (myConsulLive)

Στόχος μας η εξυπηρέτηση πολιτών από τις προξενικές Αρχές μέσω βιντεοκλήσης στα πρότυπα του myAADΕlive και myKEPlive. Η εκπαίδευση των στελεχών των ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό έχει ολοκληρωθεί και ήδη εφαρμόζεται σε 96 Αρχές ενώ εως τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η καθολική εφαρμογή.

3. Δημιουργία Κινητής Μονάδας Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων

Η κινητή μονάδα θα μεταβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές για τη συλλογή των αιτήσεων διαβατηρίων των ενδιαφερόμενων Ελλήνων πολιτών. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τέλος Ιουνίου.

4. Ψηφιοποίηση του apostille

Το έργο apostille (Σύμβαση της Χάγης), καθώς και η ένταξη στην πλατφόρμα e-gov της ηλεκτρονικής πληρωμής όπως και η ηλεκτρονική επικόλληση της βεβαίωσης γνησιότητας των δημοσίων εγγράφων μέσω της εφαρμογής του gov.gr έχει ολοκληρωθεί κατά το 75%

5. Μητρώο Πολιτών

Το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί από 1.1.2022. Πλέον η καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων από τις ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

ΡΗΡ: Ο Νόμος 4648/2019 που ορίζει τα σχετικά με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό ψηφίστηκε με προϋποθέσεις και απαιτούμενα που αποκλείουν κοντά το 80% των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού από τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ως αποτέλεσμα, για τις εκλογές της 21ης Μαϊου έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν ελάχιστοι Απόδημοι. Εάν επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει ο Νόμος;

Κατσανιώτης: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει και την ευθύνη για την διαδικασία, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί περίπου 25.000 Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θα ψηφίσουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Εκτιμώ ότι η πραγματική συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη καθώς οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετοί απόδημοι συμπατριώτες μας έρχονται στην Ελλάδα για τις θερινές τους διακοπές. Αυτοί θα μπορούν να ψηφίσουν κανονικά εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους. Γνωρίζω και κατανοώ απόλυτα ότι οι συμπατριώτες μας ομογενείς είναι θυμωμένοι, διότι θεωρούν ότι το μητροπολιτικό κέντρο όταν τους χρειάζεται ζητά την βοήθειά τους, αλλά την ίδια ώρα δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν στον τόπο καταγωγής τους. Γνωρίζετε και εσείς ότι η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε την ξεκάθαρη δέσμευσή της παράταξής μας που αποτελεί και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Να δώσουμε δηλαδή την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από το τόπο κατοικίας τους. Δυστυχώς αυτή την υποχρέωση δεν την σεβάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αριστεράς και την καταψήφισαν με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο σημερινό συμβιβαστικό αποτέλεσμα. Όμως, η αρχική βούληση μας δεν εγκαταλείπεται. Στην επόμενη Βουλή με βουλευτές από τον Απόδημο Ελληνισμό και με την ΝΔ και πάλι στην κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε ξανά να την κάνουμε πράξη.

ΡΗΡ: Με πρόταση του Hellenic Congress of America, τον Απρίλιο του 2021 εγκρίθηκε από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό η θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού. Έκτοτε δεν έχει προχωρήσει το θέμα αυτό παρότι έχουν περάσει κοντά 2 ½ χρόνια. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής;

Κατσανιώτης: Από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να οριστεί η σταθερή ημερομηνία που θα τιμάται ετησίως ως Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού αλλά και το περιεχόμενο του εορτασμού της. Η ομογένεια έχει ενεργή εμπλοκή στην όλη διαδικασία που απαιτεί χρόνο ώστε αυτό που θα προκύψει να εκφράζει τους πάντες.

ΡΗΡ: Ένα άλλο αίτημα της Ομογένειας αφορά στην επαναλειτουργία της ERT World με προγράμματα ειδικά φτιαγμένα για τους Απόδημους, όπως ήταν π.χ. οι εκπομπές «Εδώ Αθήνα» και «Οδύσσεια» το διάστημα 2007-2012. Γιατί διακόπηκαν οι εκπομπές αυτές; Ο ΕLLAS SAT δεν διευκολύνει την δορυφορική εκπομπή προγραμμάτων;

Κατσανιώτης: Αναγνωρίζω πλήρως τη σημασία της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό και θέλω να σας ενημερώσω ότι είχα συναντήσεις με τον συνάδελφό μου αρμόδιο υπουργό για την δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και με την διοίκηση της ΕΡΤ προκειμένου να προωθηθεί, μέσα και από την πλατφόρμα του ERTFLIX, περιεχόμενο κατάλληλο και απαραίτητο για τους ομογενείς μας.

ΡΗΡ: Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, αναλάβατε τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για την σεισμόπληκτή Τουρκία και Συρία. Τι έχει αποδώσει η προσπάθεια αυτή;

Κατσανιώτης: Για εμάς αποτέλεσε ελάχιστη πράξη ανθρωπιάς να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς. Και αυτό κάνουμε. Ο Ελληνικός λαός απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας. Η αρωγή των Ελλήνων από όλα τα σημεία της χώρας ήταν τεράστια και αυτό ήταν το πιο ισχυρό μήνυμα που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας και ανάγκασε ακόμα και εκείνους που μέχρι χθες μας απειλούσαν, να αναθεωρήσουν. Βέβαια, θα δούμε αν η συμπεριφορά τους αυτή είναι ειλικρινής και αν θα έχει διάρκεια. Προσωπικά, δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες. Για εμάς όμως η στήριξη του δοκιμαζόμενου τουρκικού και συριακού λαού ήταν αδιαπραγμάτευτη. Δεν ζυγίζεται με διπλωματικούς ή γεωστρατηγικούς όρους αλλά με βάση τις αξίες και τις αρχές μας. Να σας πω λοιπόν ότι η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ξεπέρασε τους 500 τόνους και μεταξύ άλλων περιελάμβανε πάνω από 100.000 κουβέρτες, 2.000 κρεβάτια, 1.000 σκηνές, 80 τόνους υγειονομικό υλικό, ρούχα κ.α.