ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικό σχέδιο με οδηγό την Ανατολική Αττική

«Μπούσουλας» για τον Αλέξη Τσίπρα η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής

Την εβδομάδα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Λαύριο, βασικό πόλο στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής. Σημειολογώντας κανείς όσους ήταν δίπλα του στο προσκήνιο ή παρασκηνιακά, μπορούσε να διαβάσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τις νέες μεταγραφές, το άνοιγμα που θέλει ο χώρος, την παλιά φρουρά, το βαθύ κόμμα. Περιοχή όπου δίνει έμφαση, αλλά και περιοχή σύνθετη ταξικά – ίσως και αρκετά αντιπροσωπευτική γεωγραφικά και υλικά της Ελλάδας των 90s ή των 00s με αρβανίτικο στοιχείο, Μικρασιάτες αλλά και μέτοικους, αστούς, αγρότες, μεσαίους κ.λπ. Με συντηρητικό DNΑ – που συχνά αναγκάζει και τον εκεί ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμόζει τον λόγο του – αλλά και με μια δυναμική κοινωνική αξιοσημείωτη.

Πάμε να τα δούμε απ’ την αρχή. Ο πληθυσμός της Ανατολικής Αττικής φτάνει στους 600 χιλιάδες αν και το θέρος ανεβαίνει. Το 2019 στην Ανατολική Αττική η ΝΔ κατήγαγε άνετη νίκη (43,13%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 29,60 (το 2015 είχε λάβει 35,02%). Στο Λαύριο όμως – τον δήμο της Λαυρεωτικής για την ακρίβεια – παρά την ήττα η Κουμουνδούρου το 2019 διατήρησε τα πρωτεία με 36,49% ενώ η ΝΔ πήρε 34,82%. Εδώ λοιπόν κρίθηκε πως ήταν ο καλύτερος δήμος για εκλογική επανεκκίνηση μετά το Πάσχα.

Εξού και ο Τσίπρας. Αν θέλαμε να χαρτογραφήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα εγγράφαμε δύο μεταγραφές που εκφράζουν και δύο διαφορετικά ανοίγματα για την Κουμουνδούρου. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος προερχόμενος από τη μαχόμενη οικολογία αλλά και την θητεία του στην Περιφέρεια Αττικής- και ψηλά στις τοπικές δημοσκοπήσεις. Ο Ευάγγελος Αντώναρος, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κ. Καραμανλή. Εδώ προσθέστε τους νυν βουλευτές του κόμματος επίσης προερχόμενους από άλλα ρεύματα: τον Χρήστο Σπίρτζη, πασοκογενή αλλά και ισχυρό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ και της περιοχής με στρατηγική προσήλωση υπέρ των ανοιγμάτων. Τον Πάνο Σκουρολιάκο και τον Νάσο Αθανασίου.

Ανοιγμα

Από την άλλη, η νέα υποψηφιότητα του τέως δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου αντανακλά ένα άνοιγμα με πρόσωπα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνιμο πονοκέφαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην εδώ περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μενίδι (Δήμο Αχαρνών), για παράδειγμα, το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 37,48% έναντι της ΝΔ που πήρε 29,04% ενώ στις δημοτικές εκλογές ο υποψήφιος Οδυσσέας Καμπόλης που στηρίχθηκε από την Κουμουνδούρου έλαβε 4,78%. Οπως λέει έμπειρος παράγοντας των περιοχών, ο κόσμος τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πολιτικά το 2012 αλλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διατηρήθηκαν οι δύο δυνάμεις στους περισσότερους δήμους ως κλειδούχοι των τοπικών συμφερόντων.

Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και παλιά και νέα χαρακτηριστικά στην Ανατολική Αττική με τον παλαιό του πυρήνα τού 3% και τις νέες του προσθήκες. Κατά την πρόσφατη διεύρυνση στην όλη Ανατολική Αττική εγράφησαν νέα εκατοντάδες μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με πασοκικές καταβολές, ενώ συντονίστρια και ισχυρή γυναίκα των οργανώσεων είναι η Ζανέτ Τσίπρα (αδελφή του προέδρου του κόμματος) και με καλή χημεία με τον Σπίρτζη και όσους θέλουν ένα μαζικό, ανοιχτό παραταξιακό χώρο.

Στελέχη και οι δύο των προεδρικών και της Κίνησης Μελών, πήραν τα πρωτεία στα εσωκομματικά του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ περίπου δύο χρόνια πριν έναντι μιας ετερόκλητης συμμαχίας φιλοπροεδρικών της ΡΕΝΕ (Δέδες, Φιλίππου κ.λπ.) και άλλων της Ομπρέλας. Και άλλοι πάντως υποψήφιοι για τις εθνικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν το νέο κόμμα, όπως η Μάγκυ Δούση (στενή συνεργάτις του Χριστόφορου Βερναρδάκη στη διακυβέρνηση 2015- 19 και επικοινωνιολόγος), η δικηγόρος Μυρτώ Κοροβέση, ενώ μια θέση επίσης κενή έχει μείνει στο ψηφοδέλτιο και αφορά γυναίκα λόγω της ποσόστωσης.

Πηγή: in.gr