Αλέξης Τσίπρας: «Σούπα» το ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα – Συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών

Ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκης ζήτησε για ακόμα μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας, εν’ όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως είναι λογικό οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά  στις εκλογές και συγκρίνονται,  να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τη σύγκριση» και τον «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί “ενώπιος ενωπίω” με τη Λεπέν.

Δέχτηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη, 27 Απριλίου, συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, η οποία θα καθορίσει ποια και πόσα debate θα γίνουν πριν από τις εκλογές στις 21 Μαΐου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

Μάχη για το debate των πολιτικών αρχηγών

Όπως έχει γίνει γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, έντονη είναι η διαφωνία σε σχέση με τη διεξαγωγή debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει διαμηνύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του μεριά, προτείνει να γίνει ένα ακόμα debate, μόνο με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών.

«Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τρίτον, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι απαντά το Μαξίμου

Το Μαξίμου δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση αφού επισημαίνει ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στη Βουλή για πάνω από 100 ώρες. Επίσης, επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να είναι παρόντες όλοι οι αρχηγοί στο debate έτσι ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τις «ανακολουθίες» κάθε πλευράς, με απώτερο στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που θα υπάρχουν σε πιθανή συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό για «τη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».

Πόσα κόμματα θα λάβουν μέρος στις εκλογές

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των δηλώσεων των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που προτίθενται να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η συμμετοχή των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη τον περασμένων βουλευτικών εκλογών του 2019.

Τουλάχιστον 47 συμμετοχές κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων είχαν κατατεθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Να σημειώσουμε ότι το κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη τελικά υπέβαλε δήλωση συμμετοχής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου λήγει η προθεσμία για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, δηλαδή ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές σε κάθε κόμμα και την ερχόμενη Τρίτη, στις 2 Μαΐου, θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών και συνδυασμών κομμάτων.