Το δημόσιο χρέος και το συνταξιοδοτικό απειλεί με φτωχοποίηση και αφανισμό την Ελλάδα!

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ

Παρακολουθώντας την πολιτική καθημερινότητα στην Πατρίδα προ των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου όπως και τα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ αισθάνομαι πως κανείς μα κανείς δεν αναφέρεται δημόσια στην ατομική βόμβα στα σωθικά της Ελλάδας υπό την μορφή του δημοσίου χρέους.

Η τελευταία στατιστική της Eurostat φέρνει την Ελλάδα στην δυσχερέστατη πρώτη θέση στην ΕΕ σε χρέος. Το χρέος της  Ελλάδος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος “πετάει” στα σύννεφα. Με το τρομακτικό 171,3% του ΑΕΠ το χρέος απειλεί με ολικό αφανισμό και επιστροφή σε οικονομικό μεσαίωνα την Ελλάδα.

Στην δεύτερη θέση η Ιταλία με 144,4%, η Πορτογαλία με 113,9 και με τέταρτη την Ισπανία με 113,2%. Η χώρα που ζω, η Σουηδία στην 23η θέση με 33% του ΑΕΠ σε χρέος και στην τελευταία 27η τιμητική θέση η Εσθονία με 18,4%.

Στην Ελλάδα που τα λεφτοδενδρα έχουν γίνει πλέον λατρεία και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση.   Όπως και η πολιτική των αλόγιστων παροχών, από όλους τους πολιτικούς προς όλους τους Έλληνες.  Η δε σκέψη το πως η χώρα θα λυγίσει σαν ένα κλαρί και θα σπάσει σε περίπτωση που κάτι συμβεί,  δεν υπάρχει στο μυαλό τους ούτε σαν ακραίο σενάριο!  Κι όμως, μια χώρα βυθισμένη στα χρέη ζει πάντα με τον φόβο της καταστροφής.

Σήμερα και μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ακούω εμβρόντητος τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας όπου έχει επιδοθεί σε αγώνα φυτεύσεως λεφτόδενδρων και παχυλών υποσχέσεων προς τους ψηφοφόρους.

Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι υποσχέσεις πριν εκλογών είναι υποσχέσεις “αέρα”.

Οι καθημερινές ανακοινώσεις περί φορολογικών ελαφρύνσεων, επιδομάτων, βοηθημάτων, κεραλοιφών και επιστολών του Ιησού δίνουν και παίρνουν καθώς η χώρα σαν Τιτανικός βυθίζεται κάτω από βάρος του γιγάντιου χρέους.

Σε συνδυασμό με τα ως άνω το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα ειδικό κεφάλαιο εφόσον τα έξοδα του κράτους για τις συντάξεις έχουν φτάσει τα 14,5% του ΑΕΠ πράγμα που απειλεί την διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Η επόμενη κυβέρνηση έχει τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Δεν βγαίνει πλέον η εξίσωση όπως σήμερα ενεργούν οι πολιτικοί της χώρας ότι δηλαδή μπορεί να γίνουν όλοι οι Έλληνες δικαιωματούχοι επιδοματων.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι απάντηση δεν υπάρχει στο ερώτημα από που θα βγούνε αυτά τα χρήματα που το πολιτικό προσωπικό της χώρας υπόσχεται στους πολίτες.

Μια χώρα δεν μπορεί να ζει με την σκανδαλολογία των επιδομάτων και δανείων από άλλους. Θα έλθει η ημέρα που οι δανειοδότες θα ζητήσουν τα δανεικά και η ημέρα αυτή πλησιάζει.

Η πολιτική εντιμότητα, εάν υπάρχει στο ελληνικό προσωπικό, ορίζει ότι τα ψέματα στους πολίτες θα πρέπει να πάρουν τέλος.

Δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, δεν υπάρχουν άδεια καλάθια που ξαφνικά γεμίζουν μάνα εξ ουρανού. Υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που γίνεται ακόμη πιο σκληρή όσο  την αντιπαλεύουμε.

Σωτήρης Δελής 

Οικονομολόγος

επ. μέλος της Σουηδικής Βουλής

επ. μέλος ΠαΔΕΕ

πρώην στέλεχος της Swedbank

Σουηδία.