Νέο βιβλίο με ανέκδοτα αποσπάσματα από τα ημερολόγια της Έιμι Γουαϊνχάουζ

Η Έιμι Γουαϊνχάουζ, 16 Φεβρουαρίου 2007, φωτογραφίζεται μετά από συνέντευξη στο Associated Press στο στούντιο της στο βόρειο Λονδίνο. (AP Photo/Matt Dunham, File) VIA ASSOCIATED PRESS

 

Δώδεκα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο της, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Τα δικαιώματα της έκδοσης στο Amy Winehouse Foundation που διαχειρίζονται οι γονείς της.

 

Ένα νέο βιβλίο για την Έιμι Γουαϊνχάουζ, αυτή τη φορά με αποσπάσματα από τα προσωπικά της ημερολόγια, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 31 Αυγούστου από τον εκδοτικό οίκο HarperCollins.

Η έκδοση με τίτλο «Amy Winehouse: In Her Words», που έρχεται δώδεκα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο της, θα περιλαμβάνει πέρα από τις ημερολογιακές σημειώσεις, χειρόγραφους στίχους και φωτογραφίες.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσαν οι γονείς της, Τζάνις και Μιτς Γουαϊνχάουζ, οι οποίοι υπογράφουν τον πρόλογο «είναι μία όμορφη νέα συλλογή από σημειώσεις και σκέψεις της Έιμι που δείχνει μια άλλη πλευρά της, τη διασκεδαστική και πνευματώδη. Θελήσαμε να τη μοιραστούμε με τους θαυμαστές της Έιμι, ώστε και εκείνοι να απολαύσουν την Έιμι, σύμφωνα με τα δικά της λόγια».

Η ημερομηνία κυκλοφορίας δεν επιλέχτηκε τυχαία: Εάν ζούσε η Έιμι θα γιόρταζε δύο εβδομάδες μετά, τα 40ά της γενέθλια. Η έκδοση ανακοινώθηκε μέσω των social media της αείμνηστης τραγουδίστριας, τα οποία διαχειρίζεται το Ίδρυμα Έιμι Γουαϊνχάουζ, όπου και αποδίδονται τα δικαιώματα του βιβλίου, μαζί με μία δωρεά 70.000 λιρών.

Το 2012, ένα χρόνο μετά τον θάνατο της Έιμι, ο Μιτς Γουάινχαουζ δημοσίευσε βιβλίο με λεπτομέρειες για τη ζωή της κόρης του. Το «Amy, My Daughter» είχε αποσπάσματα από το δικό του ημερολόγιο και αδημοσίευτες φωτογραφίες από το οικογενειακό τους άλμπουμ. Όλα τα έσοδα είχαν διατεθεί και τότε στο Ίδρυμα.

Τον Νοέμβριο του 2021 πωλήθηκαν σε δημοπρασία 800 προσωπικά αντικείμενα της Έιμι. Τα έσοδα από τη δημοπρασία, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον συλλεκτών και θαυμαστών και ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών -απέδωσε 4 εκατ. δολάρια- διατέθηκαν στο Ίδρυμα Amy Winehouse, το οποίο ιδρύθηκε από τους γονείς της με στόχο τη στήριξη ευάλωτων νέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, η μητέρα της μίλησε στο ντοκιμαντέρ του BBC «Amy Winehouse: 10 Years On», ενώ το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε σε βινύλιο η εμβληματική ερμηνεία της στο Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι το 2007.

Μια νέα βιογραφική ταινία για τη ζωή της, με τίτλο «Back to Black», σε σκηνοθεσία Σαμ-Τέιλορ Τζόνσον, είναι στο στάδιο της παραγωγής. Ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επισήμως το τρέιλερ της ταινίας, οι φωτογραφίες των παπαράτσι από τα γυρίσματα στο Λονδίνο στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, που κοινοποιήθηκαν στο Twitter προκάλεσαν αντιδράσεις, με χρήστες να θεωρούν ότι το όνομα της γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Με πληροφορίες από Guardian/Huffpost.gr