Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από το πρωί της Πρωτομαγιάς, στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Την ίδια στιγμή την πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι με 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Παρών στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: »Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τους χωριού για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές; στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά.

Σε δήλωση του ανέφερε: «Σήμερα, εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης των αγώνων και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, αλλά και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές έχουμε χρέος να αποτιμήσουμε την πραγματική θέση των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας.

Οι πραγματικοί μισθοί, μόνο το 2022, μειώθηκαν 7.4% και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι η τρίτη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύτηκαν. Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για θέσεις εργασίας των 400 και 500 ευρώ, που συνεχίζουν να κάνουν τους νέους μας να έχουν προτεραιότητα τη φυγή στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό λοιπόν στις 21 Μαΐου καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για να οικοδομήσουμε μια νέα ελπίδα κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες και κυρίως για τις νεότερες γενιές».

Αναφορικά με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Εξω από τη Βουλή και Γάλλοι διαδηλωτές από το εργατικό κέντρο Μασσαλίας και από το συνδικάτο σιδηροδρόμων Βερσαλιών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront».    

  

Μετρό, τραμ και ηλεκτρικός συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ τα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει για σήμερα στάσεις εργασίας.

in.gr