Εκλογές 2023: Κόπηκε το κόμμα Κασιδιάρη – Πέρασε το κόμμα Κανελλόπουλου

Τι δήλωσε μετά την απόφαση ο Ηλίας Κασιδιάρης – Δεν θα στηρίξει άλλο κόμμα, δήλωσε η συνήγορος του – Συνολικά 14 πολιτικοί σχηματισμοί κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο για τυπικούς κυρίως λόγους, μαζί με το κόμμα Κασιδιάρη. Μόνον το κόμμα Κασιδιάρη κόπηκε για ουσιαστικούς λόγους

Οπως έγινε γνωστό, μόνον ένα μέλος του Δικαστηρίου ο κ. Φώτης Μουζάκης μειοψήφισε τασσόμενος υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου, ο οποίος απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στον δικαστικό σχηματισμό που έκρινε τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων για τις προσεχείς εκλογές, προήδρευσε η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου και μετείχαν με βάση τον πρόσφατο νόμο, όλα τα μέλη του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν από το κόμμα Ελληνες.

«Πέρασε» το κόμμα Κανελλόπουλου

Ομως το κόμμα ΕΑΝ που έχει ιδρύσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και από τα δέκα μέλη του Α1 Τμήματος.

Για το κόμμα ΕΑΝ με υπόμνημά του το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να εξεταστούν- κάτι που έγινε και αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο- οι πραγματικές σχέσεις των Κασιδιάρη- Κανελλόπουλου, προβάλλοντας το γεγονός ότι ο κ. Κανελλόπουλος πριν αποφασίσει να κάνει αίτηση ως επικεφαλής με το δικό του κόμμα ΕΑΝ είχε δηλώσει δημόσια ότι θα ηγείτο του κόμματος Κασιδιάρη, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Το στοιχείο αυτό, αν και αξιολογήθηκε, δεν στάθηκε ικανό για να κοπεί το κόμμα ΕΑΝ καθώς στους υποψηφίους του δεν υπήρχαν καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα και κυρίως για εγκληματική οργάνωση, ούτε προέκυψε ότι η πραγματική του ηγεσία είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Συνολικά από τον τυπικό και ουσιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε απο το Ανώτατο Δικαστήριο 14 πολιτικοί σχηματισμοί κόπηκαν για διάφορους λόγους. Μόνον το κόμμα Κασιδιάρη κόπηκε για ουσιαστικούς λόγους με βάση τον πρόσφατο νόμο.

Πηγή: skai.gr