Εξήντα χρόνια Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Oakleigh και 40 χρόνια Oakleigh Grammar

Το Oakleigh Grammar γιορτάζει τα 40 του χρόνια. Φώτο:Supplied

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, 2 Μαΐου, οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Oakleigh Grammar. Μαθητές και διδακτικό προσωπικό από τα Ελληνορθόδοξα σχολεία από όλη τη χώρα έφτασαν στο Oakleigh Grammar, για την Εθνική Σχολική Εκδήλωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας 2023 (GOAANSE).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ευλογία και τελετή έναρξης στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Oakleigh.

Από το 1998, τα ελληνορθόδοξα σχολεία σε όλη την Αυστραλία φιλοξενούν το καθένα με τη σειρά του την Εθνική Σχολική Εκδήλωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (GOAANSE), η οποία περιλαμβάνει διαγωνισμούς, αθλητικές διοργανώσεις, φεστιβάλ δημιουργικών τεχνών και Φόρουμ Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών.

Τα σχολεία που έλαβαν μέρος είναι τα εξής: Oakleigh Grammar (Βικτώρια), που ήταν και ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων, All Saints Grammar (Ν.Ν.Ουαλία), St Andrew’s Grammar (Δυτική Αυστραλία), St Euphemia College (Ν.Ν.Ουαλία), St George College (Νότια Αυστραλία), St John’s College (Βικτώρια) και St. Spyridon College (Ν.Ν.Ουαλία).

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών (Τρίτη, 2 – Πέμπτη, 4 Μαΐου), οι μαθητές αναμενόταν να διαγωνιστούν στα εξής αγωνίσματα: Futsal αγοριών και κοριτσιών, βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών, ποδόσφαιρο αγοριών, δίτερμα κοριτσιών, μπάσκετ αγοριών και κοριτσιών και επιτραπέζια αντισφαίριση αγοριών και κοριτσιών.

Κορυφαία στιγμή της όλης διοργάνωσης επρόκετο είναι το Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών, στο οποίο κάθε σχολείο θα παρουσιάσει ένα τραγούδι, χορό, ποίημα, παρουσίαση ή θεατρικό έργο. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δείπνο-χορός όπου μαθητές και καθηγητές θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.

Η παρουσίαση και η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 5 Μαΐου, στις 3.00μμ. πριν οι μαθητές επιστρέψουν στις πόλεις τους.

Το Oakleigh Grammar είχε αρχικά προγραμματιστεί να φιλοξενήσει την εκδήλωση το 2020. Λόγω του COVID αποφασίστηκε ότι με το μέγεθος της οργάνωσης και του εμπροσθοβαρούς σχεδιασμού που απαιτείτο για μια τόσο μεγάλη εκδήλωση, θα καθυστερούσε μέχρι το 2023.

Το 2022, το Oakleigh Grammar φιλοξένησε μια κατά πολύ μικρότερη εκδήλωση με τη συμμετοχή μόνο του ιδίου και του St John’s College, δίνοντας, όμως, στους μαθητές μια πρόγευση της εκδήλωσης που θα γινόταν το 2023.

“Είμαστε τόσο χαρούμενοι που τελικά φιλοξενούμε σχολεία από όλη την Αυστραλία γι’ αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση. Παρέχει πάντα μια τόσο θαυμάσια ευκαιρία για τους μαθητές όχι μόνο να διαγωνιστούν, αλλά και να αναπτύξουν φιλίες και δεσμούς που ξεπερνούν τα σύνορα των Πολιτειών. Ανυπομονούμε για τις επόμενες ημέρες υγιούς ανταγωνισμού και συντροφικότητας. Προτρέπω όλους τους μαθητές να αγωνιστούν με αξιοπρέπεια, να είναι ευγενικοί και ταπεινοί σε ενδεχόμενη ήττα”, δήλωσε ο διευθυντής του Oakleigh Grammar, κ Mark Robertson.

Η 40ή ΕΠΕΤΕΙΟΙΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ OAKLEIGH GRAMMAR

Το 2023 σηματοδοτεί την 60ή επέτειο της ίδρυσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων και την 40ή επέτειο της “ναυαρχίδας” της του σχολείου Oakleigh Grammar. Για να σηματοδοτηθούν αυτά τα σημαντικά ορόσημα και για τον εορτασμό των επίσημων εγκαινίων του Oakleigh Grammar στο νέο Κέντρο Ακαδημαϊκής Αριστείας Ν. Π. Νικολακάκη, την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο Κοινοτικό Φεστιβάλ, με την υποστήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας.

Πριν από τα επίσημα εγκαίνια, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλάις κ. Μακάριος θα χοροστατήσει στην κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία Αγίων Αναργύρων. Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Αριστείας θα ξεκινήσουν το μεσημέρι και θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, ο οποίος θα τελέσει αγιασμό, και ο κ. Steve Dimopoulos, υπουργός Τουρισμού, Αθλητισμού, Μεγάλων Εκδηλώσεων και Δημιουργικών Βιομηχανιών.

Ο κ. Χρήστος Δαματόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Oakleigh Grammar, δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι “ένας τρόπος να επιστρέψουμε στη ζωντανή και υποστηρικτική ευρύτερη κοινότητά μας”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Oakleigh Grammar και κατά μήκος της οδού Clapham Road, η οποία θα είναι κλειστή στην κυκλοφορία εκείνη την ημέρα και θα φιλοξενήσει πάγκους με τρόφιμα και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Η τοπική κοινότητα καλείται να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η οποία αρχίζει το μεσημέρι και ολοκληρώνεται στις 5.00 το απόγευμα με δωρεάν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά, φαγητό και πάγκους και ζωντανή ψυχαγωγία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση oakleighgrammar.vic.edu.au/festival/

Το Oakleigh Grammar προσφέρει αριστεία στη συνεκπαίδευση από το ELC μέχρι το Year 12. Είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία ανθεκτικών δια βίου μαθητών και υπεύθυνων παγκόσμιων πολιτών, ενδυναμώνοντας τα μυαλά των νέων μας και θέτοντας τους μαθητές στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Διασφαλίζουμε ότι κάθε παιδί γαλουχείται και φροντίζεται σε προσωπικό επίπεδο, από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς που είναι αφοσιωμένοι στους μαθητές τους και στο επάγγελμά τους. Βασισμένο στις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες και τις ελληνικές παραδόσεις, το Oakleigh Grammar διαθέτει ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπου ενθαρρύνεται η όρεξη για ζωή, προωθελίται η πολιτική και πολιτειακή συνείδηση, ενώ η ακαδημαϊκή υποτροφία είναι ο βασικός μας πυλώνας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Nadia Feletti, Head of Marketing, Oakleigh Grammar στο nfeletti@oakleighgrammar.vic.edu.au ή στο 0412 146 624