Όλα έτοιμα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου: Οι λεπτομέρειες για τo τελετουργικό – Ποιοι θα δώσουν το παρών

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή  στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ η οποία θα πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Τις τελευταίες ημέρες γινόντουσαν πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να έχει ρυθμιστεί και η παραμικρή λεπτομέρεια για την τελετή που θα παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις εκατομμύρια άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τις πρόβες των παρελάσεων και της ίδιας της τελετής, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Το τελετουργικό

Όλα είναι ρυθμισμένα στο χιλιοστό σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953.

Αρχηγός της προτεσταντικής Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος θα δώσει το βασιλικό όρκο και θα λάβει το χρίσμα από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Στη συνέχεια θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Η βασίλισσα Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα στεφθεί επίσης.

Συνοδευόμενο από σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς, το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα ενεργά μέλη της μοναρχίας θα χαιρετίσουν το πλήθος από τον διάσημο εξώστη.

Το πρόγραμμα με ώρες Ελλάδος

8 π.μ. θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45 Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια
Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα απουσιάζει η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή. Μεταξύ άλλων εντός του ναού θα βρεθούν ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 π.μ. Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Τι θα γίνει με τον Χάρι

Ο μικρότερος γιος του Καρόλου,  Χάρι, θα βρεθεί στο Αββαείο χωρίς τη σύζυγό του, την Μέγκαν, και τα δύο παιδιά τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.

H λίστα με τους καλεσμένους στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Αν και ιστορικά δεν αποτελεί παράδοση να παρευρίσκονται στη στέψη άλλοι εστεμμένοι αρχηγοί κρατών, πολλοί ξένοι μονάρχες αναμένεται να παραστούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Μεταξύ αυτών θα παρευρεθούν:
Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό
Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνία
Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία
Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια, Ισπανία
Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία
Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο
Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία
Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία)
Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο
Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν
Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη
Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα
Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα)
Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία
Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία
Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν
Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν
Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ
Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti
Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο
Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία
Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ
Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν
Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο
Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα Μαρία και ο γιος της Παύλος.

Στη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα παρευρεθούν επίσης ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά
Mary Simon, Γενική Κυβερνήτης του Καναδά
Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη
Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας
Ντέιβιντ Χάρλει, Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας
Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
Η Σίντι Κίρο, Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις.
Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν
Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, Πρόεδρος της Γερμανίας
Σέρτζιο Ματαρέλα, Πρόεδρος της Ιταλίας
Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας
Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας
Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς
Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας
Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων
Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan
Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν
Σαρλς Μισέλ, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Amina Jane Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές
Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κύπρου
Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα
Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης
Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ
Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith
Philip Davis, πρωθυπουργός των Μπαχάμες
Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας
David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος
Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ
Emmerson Mnangagwa, Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε
Petr Pavel, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας
Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβαν, Πρόεδρος της Βραζιλίας
Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας
Narayan Prakash Saud, Υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγή:in.gr