Την Τετάρτη οι φοιτητικές εκλογές-βαρόμετρο για την ψήφο των νέων στις 21 Μαΐου

Οι φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς διενεργούνται 11 ημέρες προ των βουλευτικών εκλογών αλλά και ένα χρόνο μετά την υποχώρηση της ΔΑΠ στη δεύτερη θέση.

Στις κάλπες μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου καλούνται την Τετάρτη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των πανεπιστημίων της χώρας με το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως βαρόμετρο για την εκλογική συμπεριφορά της νεολαίας και στις βουλευτικές εκλογές της 21 Μαΐου.

Οι φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς διενεργούνται 11 ημέρες προ των βουλευτικών εκλογών αλλά και ένα χρόνο μετά την υποχώρηση της ΔΑΠ στη δεύτερη θέση. Υπενθυμίζεται ότι η γαλάζια φοιτητική παράταξη είχε την πρωτοκαθεδρία στα πανεπιστήμια από το 1986 αλλά την απώλεσε στις περυσινές εκλογές από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) με το  αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται από εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος, πλην της ίδιας της ΔΑΠ.

Σε μερικά εικοσιτετράωρα λοιπόν θα φανεί εάν θα παραμείνει στην πρώτη θέση η Πανσπουδαστική που πρόσκειται στο ΚΚΕ ή αν θα επανακάμψει η φοιτητική παράταξη της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως και οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις συνδέουν τις δύο κάλπες. Είναι ενδεικτικό ότι ο γραμματέας της ΔΑΠ, Κυριαζής Σωτηρίου, δήλωσε πως οι φοιτητικές εκλογές θα είναι «προάγγελος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, όμως, και η καταγραφή των επιδόσεων της ΠΑΣΠ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής), των ΕΑΑΚ (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική αντικαπιταλιστική Αριστερά) καθώς και της νεοσύστατης φοιτητικής παράταξης «Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών» η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί εξέλιξη του Bloco.

Στην ατζέντα των φοιτητικών εκλογών η τραγωδία των Τεμπών

Πέραν των κύριων φοιτητικών θεμάτων (χρηματοδότηση των ΑΕΙ, προγράμματα σπουδών, επαγγελματικά δικαιώματα, αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, διάρκεια σπουδών, εγκαθίδρυση ή μη πανεπιστημιακής αστυνομίας κλπ) ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εκλογών της Τετάρτης είναι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το οποίο στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους φοιτητές και φοιτήτριες. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητικές παρατάξεις συμμετείχαν μαζικά σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μετά το δυστύχημα και πολλοί εκτιμούν πως η στάση τους για αυτό το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ή το μέγεθος της συμμετοχής στις εκλογές.

Κ. Μητσοτάκης: Youth Pass 150 ευρώ – Αλ. Τσίπρας: νέες εστίες και κατάργηση ΕΒΕ

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαγκωνίζονται για την ψήφο των νέων.  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Κυριακή τη θέσπιση «Youth Pass» το οποίο θα περιλαμβάνει τη καταβολή από την πολιτεία ποσού 150 ευρώ στους νέους με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. «Είμαστε σε θέση να δώσουμε 150 ευρώ, σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται, για να τα δαπανήσει σε υπηρεσίες τουρισμού, αθλητισμού και ταξιδιών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα δημιουργήσει νέες φοιτητικές εστίες και θα εκσυγχρονίσει τις παλαιές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών ενώ δεσμεύτηκε και για την κατάργηση του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

 

Πηγή: naftermoriki.gr