Που είναι, αλήθεια, οι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού;

ΑΠΟΨΗ: Χρήστου Μαλασπίνα

Παρακολουθήσαμε το  Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, χθες Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. Οι εκλογές αυτές, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι ιστορικές διότι είναι η πρώτη φορά που Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι θα ψηφίσουν από εκεί όπου είναι εγκατεστημένοι, στο εξωτερικό.

Βέβαια, οι περιοριστικοί όροι του Νόμου 4648/2019 έχουν συρρικνώσει δραματικά τον αριθμό των ομογενών που τελικά έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και προτίθενται να ψηφίσουν.

Ωστόσο, η Βουλή θα αποκτήσει βουλευτές “ομογένειας”.  Μία παράμετρος που χθες απουσίασε από το Ντιμπέιτ των Πολιτικών Αρχηγών!  Κανένας  από τους έξι ερωτώντες δημοσιογράφους δεν έκανε μια σχετική ερώτηση. Δεν αναφέρθηκαν καν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στις εκλογές 21 Μαίου θα ψηφίσουν Απόδημοι από το Εξωτερικό.

Κανείς πολιτικός Αρχηγός δεν είπε –προφανώς γιατί δεν τέθηκε σχετικό ερώτημα- – τι θα κάνει, εάν κερδίσει τις εκλογές, για τα θέματα που απασχολούν τους Απόδημους και τους ομογενείς, Τι προτίθενται να πράξουν για να ανταποκριθούν τα κόμματα και στο Άρθρο 51 Παρ. 4 του Συντάγματος που λέει ότι «Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα…» Τι θα κάνουν με την ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό. Πώς θα κερδίσουμε τις νέες γενιές Ομογενών.

Βεβαίως,  οι θεματικές ενότητες, όπως τέθηκαν από την Διακομματική, δεν αναφέρονταν απευθείας στους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους. Ωστόσο, η 6η και τελευταία ενότητα αφορούσε τη Νέα Γενιά και εμμέσως αφορούσε και τους απόδημους . Οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κάνουν στην θεματική αυτή ενότητα ερώτηση για τους Έλληνες Ψηφοφόρους του Εξωτερικού, η πλειονότητα των οποίων λόγω εκλογικού Νόμου συγκαταλέγονται στην νέα γενιά…

Στην ενότητα αυτή,  για τη Νέα Γενιά, μόνον  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε γενικότερη ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ANT1) αναφέρθηκε ακροθιγώς στους νέους που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα.  Είπε:

«Η νέα γενιά,  έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες,  γι’ αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».

Ούτε, όμως, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στους Απόδημους Έλληνες ως μία εν δυνάμει εκλογική περιφέρεια με προβλήματα, αιτήματα, ζητούμενα και στο τι θα κάνουν γι αυτήν τα κόμματα.

Ο  κ. Ανδρουλάκης,  αρκέστηκε και αυτός να περιγράψει το  πως και με ποιες προϋποθέσεις οι νέοι Έλληνες θα παραμείνουν στην Ελλάδα… Όχι στο πως θα επιστρέψουν ούτε στο τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό. Το πώς θα παραμείνουν στην Ελλάδα,  αφορά, όμως,  την εσωτερική πολιτική. Το πώς θα επιστρέψουν ή πως θα διαβιώνουν στο εξωτερικό, αφορά την πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και επ’  αυτού «σιωπή».

Δείγμα αυτό ότι δημοσιογράφοι-κόμματα δεν υπολογίζουν στους 22.000 περίπου εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εξωτερικού.  Διότι βουλευτές έτσι κι αλλιώς οι Απόδημοι δεν εκλέγουν …

Αν ο Ν 4648/19 προέβλεπε ψήφο για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Ψηφοφόρους του Εξωτερικού, και όχι ουσιαστικά για όσους μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, διαφορετικά θα ήταν χθες τα πράγματα στο Ντιμπέιτ!..  Αλλά ας όψεται η αντιπολίτευση, Μείζων και Ελάσσων, που επέβαλε τις προϋποθέσεις και τους αποκλεισμούς.