Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Ντιμπέιτ

«Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση» ήταν η πρώτη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μητσοτάκης: Διατεθειμένος να συζητήσω επέκταση του market pass και για το β’ εξάμηνο του έτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε την πρώτη ερώτηση από την Σία Κοσιώνη, τι προτίθεται να κάνει για να πέσουν οι τιμές, με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει, όπως και ο πληθωρισμός αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες», είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει επέκταση του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ εκτίμησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση στο διάστημα της κρίσης και ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και συγκεκριμένα των αυξήσεων στα τρόφιμα.

Όπως είπε έγιναν τρεις παρεμβάσεις:

1. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν

2. Έκτακτη στήριξη με τη χορήγηση market pass, που αντιστοιχεί στο 10% ως ποσοστό μηνιαίων δαπανών.

3. Μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων με προοπτική να φτάσουν στα 1.500 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση από τον Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο δύσκολο θα ήταν να έχει γίνει μία αναλυτική κοστολόγηση μέτρο-μέτρο.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Υπάρχουν έσοδα, όπως είπε, «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ. η καθεμία».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης. «Είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Ανδρουλάκης: Όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε σε ερώτημα του Παναγιώτη Στάθη εάν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από το βέτο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σχετικά με κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από την πρώτη κάλπη.

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Κουτσούμπας: Δεν είναι ανεφάρμοστα όσα λέει το ΚΚΕ, όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε σε ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη σχετικά με το εάν το ΚΚΕ έχει στο πρόγραμμα του ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα απομονώνει τη χώρα από το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο, αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε λέγοντας ότι «όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό».

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν, τόνισε, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ εντούτοις δεν ψήφισαν για αύξηση του κατώτατου μισθού ή νόμους ενάντια στην φοροληστεία του λαού, ή νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως είπε.

Στην ερώτηση ότι το ΚΚΕ κατηγορείται για δογματισμό και ότι όσα λέει είναι ανεφάρμοστα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι ανεφάρμοστα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι ανεφάρμοστα όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου. Επισήμανε ότι το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους. Και είπε ότι είναι ανεφάρμοστη η φορολογία των λίγων, γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως στο ΝΑΤΟ.

Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δέχτηκε ερώτημα από την Ράνια Τζίμα σχετικά με τα παράλληλα νομίσματα και εάν συμφωνεί με τον Βαρουφάκη για ένα plan b σχετικά το νόμισμα.

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε πού θα βρουν τα λεφτά», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνέχισε, «λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Αρα λοιπό, δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών ο κ Βελόπουλος είπε: Αν δείτε πώς διορίζονται αναξιοκρατικά και τις διορίζουν κομματάρχες, με την κατάργησή τους το 1 δισ. ευρώ βρίσκεται αμέσως, μαζί με τους μετακλητούς οι οποίοι διορίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα διάφορα υπουργεία.

Βαρουφάκης: Η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες γι’ αυτό που έρχεται

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε ερώτηση από την Μάρα Ζαχαρέα σε σχέση με πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν είναι στόχος μας η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν θα θυσιάσουμε την βιωσιμότητα του τόπου για οποιοδήποτε νόμισμα.

«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Γι’ αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

«Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα» ήταν η δεύτερη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τσίπρας: «Θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα τόνισε: «Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16 τα οποία σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες Belharra, ψηφίσαμε το 18 Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης. Δεν θα υπερψηφίσουμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι’ αυτό δεν θα υπερψηφίσουμε τα επιπλέον Rafale, αλλά γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική ηγεσία.

Με ρωτάτε τώρα σε σχέση με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε ένα πρόγραμμα σχεδόν 14-15 δισεκατομμυρίων, θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εθνική της βιομηχανία και εμείς να μη βάζουμε ούτε μια βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει κάτι στη δική του πολιτική, στη φύλαξη των συνόρων, απάντησε: «Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε φράχτης. Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην ΕΕ σε μια πολιτική για την Τουρκία

«Η ερώτησή σας δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική. Αλλά θα σας απαντήσω. Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη. Σε μία ομήγυρη δημοσιογράφων μου είπε “αν θέλετε να συναντηθούμε”. Θέλω να σας πω ότι είμαι ένα χρόνο πρόεδρος και έχω συναντήσει πάνω από έξι ή πέντε αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ, εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για το θέμα των εθνικών θεμάτων, για μένα το μεγάλο επίδικο αυτής της συζήτησης και αυτό που πρέπει να τεθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, είναι τι θα κάνουμε με την Τουρκία – η Τουρκία έχει εκλογές την προσεχή Κυριακή. Θα έχουμε Ερντογάν ή Κιλιντσάρογλου, και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Τι κάνει η Ελλάδα για μένα; Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Άρση του βέτο – όσο υπάρχει ομοφωνία δεν θα υπάρχουν ουσιαστικού χαρακτήρα κυρώσεις εναντίον της τουρκικής ηγεσίας. Δεύτερον, τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι ευρωτούρκικα – οπότε και στον Έβρο πρέπει να βάλουν απ’ την τσέπη τους οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Στο θέμα του ευρωστρατού να στηρίξουμε την πολιτική ώστε να μην πληρώνει ο ελληνικός στρατός δισεκατομμύρια για να προστατεύει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα». συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς το αν τον διακατέχει έναν “απομονωτισμός” κι αν την ίδια στάση θα κρατήσει προς ξένους ηγέτες οι οποίοι δεν είναι φιλικοί με τη Ελλάδα, σημείωσε: «Έχω συναντήσει – όχι τον κύριο Ερντογάν, άλλα πέντε υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Και ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της άμυνας και ασφάλειας. Και μάλιστα πέντε μέρες πριν τα γεγονότα των υβριδικών προκλήσεων του Έβρου, είχα συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό Σοϊλού που το οργάνωσε, και ερχόμενος στην Ελλάδα είχα πει ότι πιθανό να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί είναι ένα τεράστιο ζήτημα, κρίσης εσωτερικής της Τουρκίας το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Πρέπει να καθορίσουμε και να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας και αυτό σημαίνει ενεργή εξωτερική πολιτική, και όχι να θολώνουμε το πραγματικό εθνικό στίγμα που πρέπει να έχει η χώρα μας έναντι της Τουρκίας».

Κουτσούμπας: Οι εξοπλισμοί που γίνονται υπηρετούν ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες προστασίας των συνόρων

Ο  Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα» για τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές συμφωνίες είπε ότι «οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, υπηρετούν τα συμφέροντα μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα μας, και η οποία (συμμαχία) ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται στόχος αντιποίνων. Το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετάνε πάνω από τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπηρετούν τις ανάγκες προστασίας του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοι που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες».

Στην ερώτηση «αν το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας;» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Όλες οι χώρες του κόσμου, άλλωστε όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία, μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα, με τον τούρκικο λαό, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ, και με τη Γερμανία και με τη Ρωσία και με τη Κίνα και με άλλες χώρες. Μας εμποδίζει σήμερα, για παράδειγμα το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος από αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».

Βελόπουλος: Σε έναν πολυπολικό κόσμο αποφασίζεις με ποιους θα πας

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για την θέση της Ελληνικής Λύσης για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης, ο Κυριάκος Βελόπουλος, απάντησε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν ζούμε το 1970 – 80 τότε υπήρχαν δύο block το δυτικό και το σοβιετικό. Το “Ανήκομεν εις την Δύσιν” ήταν μία ρήση που στον πολιτισμένο χώρο, όριζε την δική μας εκεί παρουσία. Σήμερα λοιπόν πολυπολικός κόσμος (Κίνα, Ινδία, Ρωσία), ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπατα. «Και θα σας το αποδείξω. Χάσαμε το όνομα Μακεδονία με τη Δύση. Χάσαμε και τη βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες μας έλεγαν άλλα. Χάσαμε την μισή Κύπρο, κατοχή. Χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη. Για εμάς στην Ελληνική Λύση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι, ακόμη και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους, αν κερδίζω. Αν δεν κερδίζω, δεν είμαι με κανέναν. Και βέβαια η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου, δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Ουδέποτε υπήρξε.Δεν μπορείς να λες ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά, ξεχνώντας ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδύσει Ευρωπαίοι οι φίλοι μας εταίροι στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε»

Σχετικά με την άμυνα, ο πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης δήλωσε πως εάν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας «το πρώτο μέτρο που θα λάμβανε (εάν ) είναι να φέρει τα όπλα που απέσυρε η Νέα Δημοκρατία από τα νησιά μας. «Το δεύτερο θα ήταν να αλλάξω τη συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ αυτές τις εικόνες (σ.σ. Μητσοτάκη με Ζάεφ και Τσίπρα με Ζάεφ), επειδή είμαι Μακεδόνας, δεν τις ξεχνάω, αν τις ξεχνάτε εσείς, εγώ δεν τις ξεχνάω και έχω δώσει όρκο ζωής, 172 παραβιάσεις των Σκοπίων. Απέναντι στην συμφωνία την πολιτική των Πρεσπών. Γιατί θα την καταγγείλαμε; Ούτε βέτο έθεσε ο πρωθυπουργός, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί. Θα τα ανατρέψουμε αυτά τα αποτελέσματα με σοβαρή εξωτερική πολιτική. Όχι χαδεύοντας τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά υπηρετώντας τα εθνικά δίκαια».

Βαρουφάκης: Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης

Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα», για το τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία, πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας, αυτό που κυρίως ο Σημίτης δεν είχε ξεκαθαρίσει το 1996 στα Ίμια, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα τα οποία μας πούλησαν. Δεν είναι μόνο το 1994. Είναι και το 1974 στην Κύπρο».

Και συνέχισε: «Το μείζον, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Για εμάς ο τρόπος να μην φτάσουμε εκεί είναι να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε την θέση του ΜέΡΑ25, που σημαίνει διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα: την χάραξη των θαλάσσιων ζωνών».

επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης. «Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση, γιατί κρίνουν ότι δεν βοηθάει»

Στην περίπτωση ενδεχόμενου επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ανέφερε ποιες θα ήταν οι κινήσεις του αν ήταν πρωθυπουργός: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποσοβήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πάνω σε εκείνη την βραχονησίδα».

Μητσοτάκης: Χαίρομαι που είπε ο κ. Τσίπρας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση την εκάστοτε κυβέρνησης. Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία. Η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές εκλογές και τον νικητή τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Θέλω να τονίσω ότι ο  τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν έχω αυταπάτες. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως «αυτή η υπόθεση (σ.σ. Ανδρουλάκη) είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά».

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ» για την υπόθεση των υποκλοπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα του MEGA, εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως παραιτήθηκε ο Κωστας Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Μιλώντας στην ενότητα του debate «Κράτος, Θεσμοί και Διαφάνεια», δήλωσε: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση – και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη – και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επανέφερε «τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση», ενώ υπογράμμισε: «Και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής, για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει», επανέλαβε για την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Θέλω να ελπίζω πως η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«O Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να παρακολουθείται»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Για να παραδεχτεί πως «αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά».

«Σύμφωνα με τον Economist, η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου, αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανδρουλάκης: Ουδέποτε δέχτηκα επίσημη πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη για να συναντηθούμε

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει αν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, αφού δεν έχει συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Γιατί δεν έχει δεχτεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη – όπως ο ίδιος επανειλημμένα υποστηρίζει – ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών, για να επισημάνει κατ’ αρχήν πως το ερώτημα δεν έχει… καμία σχέση με την ενότητα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, για την οποία έπρεπε να ερωτηθεί από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ του Alpha.

«Ουδέποτε έχω δεχθεί πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκλη. Σε μία ομήγυρη, μου είπε ‘αν θέλετε να συναντηθούμε’», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης, κάτι που τονίζει και εκείνος κάθε φορά που του πετάει «σπόντες» ο πρωθυπουργός.

Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι από αυτή τη μη συνάντηση διακρίνεται ένας «απομονωτισμός», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως έχει συναντηθεί από όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος με πέντε αρχηγούς κρατών, ενώ αναφέρθηκε εκτατεμένα στις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης, με κάθε ευκαιρία, ζητά εμπάργκο όπλο στην Τουρκία από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τρεις άξονες στα ελληνοτουρκικά»

«Σε λίγες μέρες διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως όποιος κι αν είναι ο νικητής, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες:

– Ενιαία εξωτερική πολιτική, με άρση του βέτο.

– Εκστρατεία για να αναδειχθεί πως τα σύνορά μας είναι ευρωτουρκικά, όχι μόνο ελληνοτουρκικά, ώστε να βάλουν από την τσέπη τους και στην Ευρώπη για την προστασία τους – και με τον φράχτη στον Έβρο, αλλά και με ευρωστρατό, που θα προστατεύει τα σύνορα.

– Στα εξοπλιστικά συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε, τέλος, πως πρέπει να πρωταγωνίστησουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας, ενώ «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να «θολώνουμε» το αίσθημα του ελληνικού λαού με θεωρίες για «Πρέσπες του Αιγαίου».

Υποκλοπές

Απίστευτο παρακράτος δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης, τονίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ‘δείχνοντας’ ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

’Σεβασμό στη Δικαιοσύνη” είναι το σύνθημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σπεύδει να εξαπολύσει και μία βολή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με την ευκαιρία, με αφορμή την παραμονή του καταδικασθέντα για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκου Παππά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Κακώς έγινε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ήταν λάθος, δηλώνει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, ενώ επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών. Ωστόσο, υπογραμμίζει και κάτι ακόμη: ότι είναι σύμφωνος με την τοποθέτηση Ανδρουλάκη περί εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης εις βάθος.

Νωρίτερα, σε άλλη ερώτηση ο Ανδρουλάκης έχει διευκρινίσει: Ουδέποτε δέχθηκα πρόσκληση για συνάντηση από τον κύριο Μητσοτάκη.

Περισσότερο επιθετικός από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για το ”μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης”. Ζητάει από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο και του ντιμπέιτ…

Ο δεκάλογος του Βελόπουλου

Παρένθεση: ο Βελόπουλος πιστεύει στο Θεό, πιστεύει στην ελληνίδα μάνα (αυτή είναι νέα εξομολόγηση) και δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις (λες και είναι κάτι μεταφυσικό οι δημοσκοπήσεις…). Κάπως έτσι εξηγεί, γιατί ο ίδιος δηλώνει κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τον Covid με το επιχείρημα ότι το σώμα ανήκει στον καθένα μας και άρα ο ίδιος κρίνει αν θα εμβολιαστεί ή όχι, όμως δεν έχει δικαίωμα κανένας να κάνει αλλαγή φύλου γιατί αυτό εμπίπτει στη θρησκεία κατά τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης. Πως είπατε;

Μισό βήμα πίσω(;) από Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δεν έχουμε ταχθεί ποτέ κατά των μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δηλώνει, αποφεύγοντας να μετατρέψει σε μέτωπο σύγκρουσης αυτό το ζήτημα, που κατά πολλούς είναι ένα από τα ”αγκάθια” για την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο μετά τις κάλπες.

Διευκρίνιση: Δεν πρόκειται για μεταβολή θέσης, από μέρους του Ανδρουλάκη, όμως έχει σημασία το ήπιο και συγκρατημένο ύφος με το οποίο απαντά. Πρόκειται για λεπτομέρεια, όμως σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό τα πάντα έχουν τη σημασία τους.

Το κουμάντο στη ΔΕΗ και ο λογαριασμός

Τρία μνημόνια και τρεις κυβερνήσεις μετά, μία συζήτηση που έγινε πολλές φορές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης επιστρέφει μέσω ντιμπέιτ.

Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, οπότε το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο, άρα το κράτος κάνει κουμάντο. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική, μπορεί να το κάνει, επιμένει ο Ανδρουλάκης.

Ο Τσίπρας παίρνει τη σκυτάλη και υποστηρίζει ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τη λύση για να μην πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα: ”Προφανώς, θυμίζω ότι η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση. Το 80% των ουρανοκατέβατων κερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ. Γαλάζια παιδιά δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους”, λέει μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιο εύκολο από όσο φανταζόμασταν να μειωθεί το τιμολόγιο του ρεύματος.

Ο Μητσοτάκης δεν μιλάει ειδικά για την ΔΕΗ, όμως επιχειρεί να στριμώξει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να δώσει ”λογαριασμό” για τις εξαγγελίες του: ”Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν”, τονίζει.

Η ακτινογραφία του Ντιμπέιτ
Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023.
Στο debate συμμετείχαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25).
Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που συμμετείχαν, Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA) ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς κάθισαν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2. Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα,

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,

5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

6. Νέα Γενιά