YES to SEApping Forum 2023: Ενημέρωση των νέων για τη Γαλάζια Οικονομία

Συνολικά 300 φοιτητές και απόφοιτοι έλαβαν μέρος στη διοργάνωση και παρακολούθησαν πάνελ συζήτησης για τη ναυτιλία

Την ενημέρωση των νέων για την εξελισσόμενη Γαλάζια Οικονομία, καλύπτοντας τόσο το φάσμα της Ναυτιλίας όσο και του Θαλάσσιου Τουρισμού είχε στόχο το “YES to SEApping Forum 2023”, που διοργανώθηκε από το YES Forum, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του «Posidonia SEA Tourism 2023» στη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή του YES Forum στις εκθέσεις των Ποσειδωνίων έχει καθιερωθεί από το 2016 σαν η Ημέρα των Νεων. Στη φετινή διοργάνωση, συνολικά 300 φοιτητές και απόφοιτοι από την Βόρεια Ελλάδα έλαβαν μέρος στη διοργάνωση, ξεναγήθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης, συζήτησαν με τους εκπροσώπους τους και παρακολούθησαν πάνελ συζήτησης για τη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης η Δανάη Μπεζαντάκου, Concept Founder του YES FORUM, έκανε μια αναδρομή στις δράσεις της ανοιχτής πλατφόρμας διαλόγου του YES Forum η οποία μετρά σχεδόν 10 χρόνια ζωής με στόχο την υποστήριξη/δημιουργία  της νέας γενιάς στελεχών στους τομείς της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού, διευρύνοντας τους διαύλους επικοινωνίας με τη ναυτιλιακή αγορά και παρουσιάζοντας τις προοπτικές των δύο τομέων σε φοιτητές και μαθητές. Οι δραστηριότητες του YES Forum τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και άλλων σημαντικών ναυτιλιακών οργανισμών και των περισσότερων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας.

Από τον Απρίλιο του 2020 μόνο, έχουν λάβει χώρα 70 διαδικτυακοί διάλογοι, εκδηλώσεις και επισκέψεις σε ναυτιλιακές εταιρείες που διήρκεσαν πάνω από 150 ώρες με περισσότερους από 500 ομιλητές και περισσότερες από 2.000 ερωτήσεις. Μέσω των κοινωνικών δικτύων, και των αναρτήσεων σχετικά με το YES Forum, περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι έχουν δει, μάθει ή ακούσει για την ιστορία τους. Υπάρχει ένας μέσος όρος 70 εθελοντών που συμμετέχουν στην ομάδα ετησίως. Τα μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου έχουν ξεπεράσει τα 150 και οι μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί για τη ναυτιλία ξεπερνούν τους 100.000. Τέλος, 50 εθελοντικές οργανώσεις νέων υποστηρίζουν και συνεργάζονται με το YES FORUM.

Αναφορά έγινε και στο εγκεκριμένο πλέον πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: “YES TOUR TO SCHOOLS”, το οποίο αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών από την Γ’ Δημοτικού εως και την Γ’ Λυκείου όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τις σπουδές και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Διοικητής ΑΕΝ Μακεδονίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής, ο οποίος καλωσόρισε το ακροατήριο, το 60% του οποίου αποτελούνταν από σπουδαστές και αποφοίτους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Μακεδονίας αναφερόμενος στις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος και στην επόμενη γενιά ναυτικών που θα στελεχώσει των μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως.

Οι εθελοντές του YES Forum παρουσίασαν τη δομή της ομάδας, μίλησαν για την αξία του εθελοντισμού και τους τρόπους με τους οποίους το YES Forum τους έχει βοηθήσει να εξελιχθούν και να αρχίσουν την καριέρα τους στη ναυτιλία πριν ακόμα την αποφοίτησή τους.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που συντόνισε η Δανάη Μπεζαντάκου, συμμετείχαν οι: Κωστής Φραγκούλης, Founder & CEO, FRANMAN & Πρόεδρος του International Propeller Club, Port of Piraeus, Παναγιώτης Μάλλιος, Managing Director, Seabright & Αντιπρόεδρος, HEMEXPO, Νικόλαος Μαυρίκος, Πρόεδρος & Managing Director, Mavrikos Imports SA, Προέδρος – Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Έλπη Πετράκη, Chartering/ Operations/ Business Development Manager, ENEA Management INC & Προέδρος, WISTA International. Οι ομιλητές έδωσαν συμβουλές στους νέους για τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να εργασθούν στη ναυτιλία, διαβεβαιώνοντας ότι στον κλάδο μπορούν να απασχοληθούν πολλές ειδικότητες και τονίζοντας πως ο χώρος είναι ανοιχτός με στερεότυπα όπως την ανάγκη “διασύνδεσης” να μην ισχύουν. Τόνισαν ότι πρέπει να έχει κανείς επαγγελματικό χαρακτήρα, κοινωνικές δεξιότητες, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα καθώς και τόλμη και αποφασιστικότητα να κυνηγήσει τα όνειρά του.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα “Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers: Bridging the Gap?”, από την Ξένια Κούρτογλου, Founder, Focus Bari, Resilience Expert, Author, η οποία μίλησε για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι διαφορετικές γενιές εκτιμούν την εργασία και τις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη τους κατά την αναζήτηση εργασίας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο συντόνισε επίσης η Δανάη Μπεζαντάκου, επικεντρώθηκε στον θαλάσσιο τουρισμό και τους κλάδους του yachting και της κρουαζιέρας, με κεντρικούς ομιλητές που καθοδήγησαν τους νέους φοιτητές και αποφοίτους με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Συγκεκριμένα, η Χριστίνα Μπεζαντάκου, CEO, KEFI S.A. & Γενική Εφορος – ΗΑΤΤΑ,  η Μαρία Δεληγιάννη, National Director – Eastern Mediterranean, Cruise Lines International Association (CLIA), η Τζίνα Πολέμη, Office Manager – Business Development Director, BWA Yachting, BoD Member, Piraeus Chamber of Commerce & Industry, Vice President, HCPY & President, Greek Private Yacht’s Representatives Association, η Θεοδώρα Ρήγα, Chief Commercial Officer & Director of Strategic Communications, ThPA SA – Port of Thessaloniki, και ο Λύσσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος – Federation of Associations of Tourist & Travel Agencies of Greece (FedHATTA), μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες στο χώρο. Χαρακτηριστικά, τόνισαν τις ποικίλες ευκαιρίες που υπάρχουν τόσο στο χώρο του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της ακτοπλοΐας και του yachting και τις εκτεταμένες προοπτικές που μπορεί κάθε νέος για να ακολουθήσει.

Κλείνοντας, η Δανάη Μπεζαντάκου τόνισε την ανάγκη τέτοιων ανοιχτών διαλόγων, για την υποστήριξη των δύο ισχυρότερων κλάδων της Ελλάδας, της ναυτιλίας και του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τους νέους να μάθουν και να αγαπήσουν την ιστορία και με τη σειρά τους να δημιουργήσουν τα επόμενα επιτεύγματα που θα κάνουν τη χώρα μας υπερήφανη και θα συνεχίσουν το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα.