Δύο θα είναι οι “βουλευτές ομογένειας” στην νέα ελληνική Βουλή

Ο νόμος για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας ο οποίος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές στις 21 Μαίου προβλέπει δυο κεντρικές αλλαγές όσον αφορά το ψηφοδέλτιο επικρατείας

  • Αύξηση του αριθμού βουλευτών που θα εκλεγούν από το επικρατείας (από 12 σε 15)
  • Κάθε κόμμα πρέπει να εντάξει έναν υποψήφιο από τον απόδημο σε μια από τις πρώτες τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου του.

Ας εξετάσουμε / υπολογίσουμε πόσοι απόδημοι θα είναι στην επόμενη Βουλή ; 

Πρώτα ας ξεκινήσουμε από τις έδρες που θα κερδίσουν τα κόμματα από το επικρατείας.

Νέα Δημοκρατία + ΣΥΡΙΖΑ (μαζί)

Νέα Δημοκρατία + ΣΥΡΙΖΑ (μαζί) θα εκλέξουν σύμφωνα με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις 10 έδρες από το επικρατείας. Δηλαδή :

  • -ΝΔ 6 έδρες – Συριζα 4 έδρες ή
  • ΝΔ 5 – Σύριζα 5 ή ακόμη και στο σενάριο ανατροπής των δημοσκοπήσεων
  • ΝΔ 4 – Σύριζα 6 .

Η Νέα Δημοκρατία έχει στο ψηφοδέλτιό της τον πρώτο απόδημο στην 3η θέση ( τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη ). Ο δεύτερος στην σειρά υποψήφιος από τον απόδημο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ είναι στην 10η θέση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει σίγουρα έναν απόδημο από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και αποκλείεται όμως να εκλέξει δεύτερον καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει 10 έδρες στο επικρατείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεφαλής του ψηφοδελτίο του από τον απόδημο (Όθωνα Ηλιόπουλο, καθηγητή στην Ιατρικής Σχολή του Χάρβαρντ) και τον αμέσως επόμενο υποψήφιο από τον απόδημο στην 9η θέση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει σίγουρα έναν απόδημο από το επικρατείας και αποκλείεται να εκλέξει δεύτερον καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει 9 έδρες στο επικρατείας

Για τα υπόλοιπα κόμματα δηλ. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μέρα25, Ελληνική Λύση απομένουν 5 έδρες. Αρα κάθε κόμμα θα λάβει σίγουρα από μια έδρα. Όμως, όλα τα κόμματα αυτά έχουν υποψήφιο από τον απόδημο στην 3η θέση του ψηφοδελτίου τους.

Η 15η έδρα στον υπολογισμό μας δεν την έχει κερδίσει κανείς, στο πιό πιθανό σενάριο θα πάει στο τρίτο κόμμα (δημοσκοπικά στο ΠΑΣΟΚ) . Αλλά όπως έχουμε ήδη αναφέρει το ΠΑΣΟΚ τον πρώτο του απόδημο τον έχει στην 3η θέση του ψηφοδελτίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ακόμη και τα δυο πρώτα κόμματα να αυξήσουν περισσότερο τις δυνάμεις τους από όσο δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις και λάβουν (μαζί) 11 έδρες ή το ΚΚΕ αυξήσει επίσης σημαντικά τα ποσοστά του και διεκδικήσει δεύτερη έδρα από το επικρατείας οι βουλευτές που θα εκλεγούν από τον απόδημο δεν θα είναι ούτε λιγότεροι ούτε περισσότεροι από δυο.

Εκτός και άν … το εκλογοδικείο ερμηνεύσει το νόμο με τη λογική ότι τόσο η αύξηση των βουλευτών στο επικρατείας κατά 3 βουλευτές όσο και η υποχρέωση των κομμάτων να έχουν τρεις υποψηφίους βουλευτές από τον απόδημο στα ψηφοδέλτιά τους υπαγορεύουν την εκλογή οπωσδήποτε τριών βουλευτών από τον απόδημο. Σ αυτή την περίπτωση την έδρα που απομένει, δηλαδή ο 3ος απόδημος  θα είναι από το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ (ανάλογα με τη σειρά κατάταξής τους).

 

Πηγή:doryforos-europa.blogspot.com