Παρέμβαση Ελπιδοφόρου στην κοινότητα του Αγίου Παύλου στο Χέμστεντ Νέας Υόρκης για τους Κανονισμούς

Βοστώνη.–  Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διά του πρωτοσυγκελεύοντος  του της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης έκανε παρέμβαση στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στην πόλη Χέμστεντ της Νέας Υόρκης, εκδιώκοντας δέκα τέσσερα μέλη του κοινοτικού της συμβουλίου με την αιτιολογία ότι ο π. Βίλλης επισήμανε παραβίαση των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων στην σύνθεση του κοινοτικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο π. Βίλλης και στην προκειμένη περίπτωση, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες και στον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας, με την μέθοδο του e-mail με επιστολή του πληροφορεί τον ιερατικό προϊστάμενο Χριστόφορο Κωνσταντινίδη και την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Κάρολ Ντιπιέτρο (Carol DePietro) για την αποπομπή συγκεκριμένων μελών του συμβουλίου.

Μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα» στον τηλεφωνητή του π. Κωνσταντινίδη στο γραφείο του, αλλά και με την γραμματέα του στην κοινότητα παρέμειναν αναπάντητα.

Το θέμα εντοπίζεται στο εξής: Επί δεκαετίες στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου επιτρεπόταν σε όλους τους πρώην προέδρους να υπηρετούν στο κοινοτικό συμβούλιο εφ’ όρου ζωής, πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν προβλέπεται από τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων, αλλά αντίκειται σ’ αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι εν προκειμένω για την ακρίβεια τήρησης των Ομοιόμορφων Κανονισμών η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου δια του π. Βίλλη δεν είναι εντελώς αστήρικτη, αλλά εγείρει και εδώ ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίον έγινε, γεγονός το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει παραπικρασμό στους αποπεμφέντες συμβούλους – πρώην προέδρους οι οποίοι έχουν υπηρετήσει εθελοντικώς και ευδοκίμως την κοινότητα.

Ηδη ο «Εθνικός Κήρυκας» πληροφορείται ότι πολλά μέλη των οικογενειών και συγγενικών προσώπων των εκδιωχθέντων έχουν ήδη φύγει από την κοινότητα και όπως μας ελέχθη «είναι έτοιμοι να αντιδράσουν εναντίον της διαφθοράς».

Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» ο Αρχιεπίσκοπος δεν ασχολήθηκε διόλου με το θέμα αυτής και αυτής της μεγάλης κοινότητας, αλλά ανέθεσε στον Βίλλη να επιληφθεί. Εχει ωστόσο επισκεφθεί την κοινότητα για χοροστασίες σε εσπερινούς και αρτοκλασίες.

Επισημαίνεται ότι ο ιερατικός προϊστάμενος Χριστόφορος Κωνσταντινίδης ιερατεύει επί εξαετία στην κοινότητα και είναι ο πατέρας του π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν και εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, με θήτευση κατά τα προηγούμενα χρόνια ως διευθυντής του Ιονικού Χωριού, του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής στο Βαρθολομιό της Ηλείας.

Βοηθός ιερεύς στην κοινότητα διορίσθηκε προ μηνών ο π. Ηλίας Παππάς, αναδεξιμιός του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Ο π. Παππάς είχε υπηρετήσει για σύντομο χρονικό διάστημα στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης.

Στο email του με ημερομηνία 2 Μαΐου 2023 προς τον ιερατικό προϊστάμενο Χριστόφορο Κωνσταντινίδη και την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Κάρολ Ντιπιέτρο (Carol DePietro) ο π. Βίλλης ανάμεσα στα άλλα έγραψε ότι «σας γράφω κατ’ εντολή της Αυτού Σεβασμιότητος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με την ιδιότητα μου ως πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Ως μέρος των καθηκόντων μου, συχνά ελέγχω τους τοπικούς κανονισμούς των επί μέρους κοινοτήτων μας προκειμένου να διαπιστώσω ότι είναι συνεπείς με τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων όπως απαιτεί το Αρθρο 21. Κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου η κοινότητα του Αγίου Παύλου είναι σε ασυνέπεια με τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς  των Κοινοτήτων. Ο Αγιος Παύλος έχει τρεις κατηγορίες μελών του κοινοτικού συμβουλίου που δεν είναι εκλεγμένοι. Αυτές οι κατηγορίες είναι ασυνεπείς με τους Ομοιόμορφους Κανονισμού και πρέπει να αποπεμφθούν αμέσως από μέλη του κοινοτικού συμβουλίου».

Ο π. Βίλλης κατακλείνει την επιστολή -e-mail – του γράφοντας πως «σας παρακαλώ να μου πείτε αν έχετε κάποιες ερωτήσεις ή θα θέλατε να συζητήσετε περαιτέρω. Σας διαβιβάζω τις ευλογίες του αγαπητού μας Αρχιεπισκόπου, διατελώ,

Υμέτερος εν τω φωτί της Αναστάσεως

Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Βίλλης

Πρωτοσύγκελος».

Πηγή ekirikas.com