Αλβανία – Στις κάλπες οι ψηφοφόροι: Ο Φρέντι Μπελέρης συσπειρώνει τους ομογενείς μέσα από τη φυλακή

Εκλογές στον απόηχο της σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας έχουν σήμερα στην Αλβανία, με τον Φρέντι Μπελέρη να παραμένει στα ψηφοδέλτια και να καλεί τον κόσμο να τον στηρίξει, μέσα από τις φυλακές.

Εκλογές στον απόηχο της σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας έχουν σήμερα στην Αλβανία, με τον Φρέντι Μπελέρη να παραμένει στα ψηφοδέλτια και να καλεί τον κόσμο να τον στηρίξει, μέσα από τις φυλακές.

Η σύλληψη, στην οποία η Αθήνα διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα φαίνεται πως έχει συσπειρώσει την ελληνική ομογένεια στην Αλβανία. «Έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική», αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Έλενα Αποστολίδου.

Με βάση όσα υποστήριξε ο γιος του, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ οι άνθρωποι που θα ταξίδευαν από την Αθήνα στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν είχαν υπολογιστεί γύρω στους 1200-1300, ο αριθμός έχει αυξηθεί και ανέρχεται περίπου στους 1500 τις τελευταίες ώρες.

Χειμάρρα: Μεγάλη προσέλευση των ομογενών στις δημοτικές εκλογές – Δεν «πτοήθηκαν» από τη σύλληψη Μπελέρη

Συσπειρωμένη η ελληνική μειονότητα μετά την σύλληψη και την προφυλάκιση του προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας – Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και μέχρι αυτή την ώρα η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Συσπειρωμένη η ελληνική μειονότητα μετά την σύλληψη και την προφυλάκιση του προφυλάκιση του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη,προσέρχεται σήμερα από το πρωί στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Mε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως ο Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Χειμάρρας, διαψεύδοντας fake news για αποκλεισμό του. «Απαντώντας στο ενδιαφέρον εκπροσώπων των ΜΜΕ για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονυσίου Φρέντι Πέτρου Μπελέρη, που στηρίζεται από τον συνθέσεις Postke Flone, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διευκρινίζει ότι όσον αφορά τον εκλογικό κώδικα, όπως και ο νόμος αριθ. 133/2015 «Περί διασφάλισης της ακεραιότητας των προσώπων που εκλέγονται, διορίζονται ή ασκούν δημόσια καθήκοντα», συνεχίζει να είναι υποψήφιος και το όνομά του παραμένει στο ψηφοδέλτιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΕΡΤ ομογενείς από Αυστραλία και ΗΠΑ κατέφτασαν μαζικά για να ψηφίσουν.

Στην Χειμάρρα οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και μέχρι αυτή την ώρα η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Το πρώτο μήνυμα Μπελέρη από τις φυλακές

Ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε μήνυμα μέσα από το κατάστημα κράτησης στα Τίρανα προς τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν τονίζοντας πως «ψηφίζουμε για την πατρίδα μας!!». Και η κόρη του, Ερμιόνη είπε στην ΕΡΤ: «Όλοι έχουμε λόγο. Η Χειμάρρα είμαστε εμείς. Η Χειμάρρα είστε εσείς. Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Σημειώνεται πως οι κάλπες άνοιξαν στις 7 ώρα Αλβανίας (8 ώρα Ελλάδος). Τριάντα έξι είναι τα εκλογικά τμήματα στην Χειμάρρα, δύο βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής, ενώ η εκλογική διαδικασία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η απάντηση της Αλβανίας για την προφυλάκισή του Μπελέρη

Θέση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη πήρε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάτσκα. Με αναρτήσεις της στο Twitter, η ίδια έκανε λόγο για μη σεβασμό των θεσμών της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σε δεύτερη ανάρτησή της τόνισε: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Τον Ράμα «δείχνουν» συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου

Να αναφερθεί πως κύκλοι κοντά στον Μπελέρη ανέφεραν αρχικά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, φαίνεται πως στοχεύει στην αλβανική Ριβιέρα στην περιοχή της Χειμάρρας. Στο σημείο, που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, υπάρχουν τα «φιλέτα» τα οποία έχουν πάρει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους φαίνεται πώς ο Αλβανός πρωθυπουργός επιθυμεί να επιτεθεί, με αυτό τον τρόπο, στον Φρέντι Μπελέρη.

Εκτός από αυτό, οι συνεργάτες του υποψηφίου επισημαίνουν ότι τις τελευταίες 15 ημέρες σε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που είχαν γίνει ήταν ξεκάθαρο ότι ο Φρέντι Μπελέρη επρόκειτο να κερδίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα, σε δύο μέρες. Όπως σημειώνουν, αυτό ήταν κάτι που το γνώριζαν και οι ίδιοι και η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.