Τουρκία: Μιλάει ο γιος του Έλληνα που καταδικάστηκε για κατασκοπεία

Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Έλληνα υπηκόου συριακής καταγωγής, που καταδικάστηκε από δικαστήριο της Τουρκίας για κατασκοπία, εκφράζει η οικογένειά του με τον γιο του να υποστηρίζει πως ο 68χρονος πατέρας του είναι αθώος.

Ο Αμπντούλ Αμπαρά, γιος του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και δήλωσε πως ο πατέρας του «είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, έχει χάσει πάρα πολλά κιλά, είναι τώρα 55 κιλά. Έχει κατάθλιψη ψυχικά, δεν τρώει, έχει πόνο παντού σε όλο το σώμα».

Υπενθυμίζεται ότι στον 68χρονο Έλληνα υπήκοο συριακής καταγωγής έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 ετών και 6 μηνών από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Τουρκίας για κατασκοπεία.

«Έχω χάσει κιλά 20 κιλά σε ένα μήνα. Δεν έχω κάνει τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είμαι εδώ. Το ελληνικό κράτος δεν μου φέρεται καλά. Δεν είμαι Έλληνας εγώ; Είμαι ένα χρόνο μέσα με κατηγορίες ανυπόστατες», ανέφερε ο 68χρονος Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα.

Η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ επιβεβαίωσε χθες(16/5) ενώπιον του δικαστηρίου ότι στοιχεία όπως φωτογραφίες από φυλάκια και προβολείς που βρέθηκαν στο τηλέφωνο του Ελληνοσύρου θεωρούνται κρατικά μυστικά.

«Λένε ότι έδωσε πληροφορίες για τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, πόσα σκυλιά είχε, πόσα φώτα είχε, πόσα δωμάτια για φύλακες είχε. Τέτοια πράγματα, τα οποία προφανώς όλοι ξέρουμε, δεν είναι μυστικά. Μπορεί οποιοσδήποτε να τα δει αυτά», είπε στη στη συνέχεια ο γιός του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα έγγραφα του δικαστηρίου οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι πως ο Αμπάρα δεν έστελνε τις πληροφορίες στην Ελλάδα, αλλά σε τρίτη χώρα και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Μοχάμεντ Αμπάρα συνελήφθη στα τέλη Μαΐου, όταν είχε μεταβεί Γκαζιαντέπ, για να παρακολουθήσει μια έκθεση χαλιών, καθώς αν και αρχικά διέθετε εργοστάσιο μαρμάρων στην Καβάλα και λατομεία στη Θάσο, τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία. Για 38 ημέρες η οικογένειά του είχε χάσει τα ίχνη του, ώσπου έμαθαν ότι ο Αμπάρα κατηγορείται για κατασκοπεία.

Όταν έγινε γνωστή η εξαφάνισή του, η οποία είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, η Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση. Η μοναδική απάντηση, που δόθηκε ήταν πως ο Αμπάρα, «συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Από την πλευρά, ο Αμπάρα έχει δηλώσει ότι είχε επαφή με δυο Έλληνες αστυνομικούς όταν πήγαινε να επισκεφθεί στη Ράκα της Βόρειας Συρίας τη σύζυγό του, την περίοδο 2014-2017.

enikos.gr