Γιώργος Κατρούγκαλος: Μπαράζ αντιδράσεων από το «αυτογκόλ»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποσύρθηκε από τις εκλογές μετά τη δήλωσή του για τις ασφαλιστικές εισφορές που προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων και επίθεση από το Μαξίμου για «κρυφή ατζέντα».

Πολλές και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να αποσυρθεί από τις εκλογές μετά και από επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα μαζί του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστική παρέμβασή του στο in (στο πλαίσιο της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί σήμερα Παρασκευή) ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών» και «άδειασε» τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ωστόσο, πολλοί κάνουν πλέον λόγο για «damage control» λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες αφού η τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τη Νέα Δημοκρατία να αξιοποιεί το «αυτογκόλ» Κατρούγκαλου και να μιλά για «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίμαχη δήλωση

Από το βράδυ της Τετάρτης και μετά, πρώτο θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου στο Blue Sky.

O πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».

Ερωτηθείς από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, εάν θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».

Τα «μάζεψε»

Στη συνέχεια το πρωί της Πέμπτης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να «μαζέψει» τη δήλωσή του γράφοντας στο Twitter: «Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές: Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

 

Το τηλεφώνημα Τσίπρα, η παραίτηση Κατρούγκαλου

Ωστόσο, όσο περνούσαν οι ώρες, οι αντιδράσεις μεγάλωναν με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για να αποσυρθεί από τις εκλογές αφού ό,τι δήλωσε δεν συμβαδίζει με το πρόγραμμα του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Κατρούγκαλο και του ζήτησε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, με τον πρώην υπουργό να συμφωνεί αμέσως, προκειμένου να μην δώσουν μεγαλύτερο «πάτημα» στη Νέα Δημοκρατία στο «παρά πέντε» των εκλογών.

Αυτό ήταν τελικά που έγινε. Με νέα ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι: «Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές.

Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς.

Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσημη ανακοίνωσή του για το θέμα Κατρούγκαλου, ξεκαθάρισε ότι: «Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται».

Στη συνέχεια πρόσθετε πως: «Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Το όνομά του θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Αθήνας, αν και ο ίδιος αποσύρθηκε από την εκλογική μάχη.

Συγκεκριμένα, μετά από ερωτήματα που τέθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη δήλωση παραίτησης του κ. Κατρούγκαλου, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν πως με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.

Επίσης, ακόμη κι αν εκλεγεί δεν θα βρίσκεται στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που εκτιμάται ότι θα γίνει (εκτός αν υπάρξει κυβέρνηση μετά την Κυριακή), στις 2 Ιουλίου.

Η αναφορά Τσίπρα στην κεντρική ομιλία στο Σύνταγμα

Στο θέμα Κατρούγκαλου επανήλθε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.

«Δεν θα επιτρέψω και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κύριο Μητσοτάκη».

Πηγή: in.gr