Τουρκία: Να γιορτάσουμε στις 29 τη νίκη μας και την Αλωση της Πόλης, λέει ο Ερντογάν

(φωτογραφία, από το Reuters/Umit Bektas).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να πετύχει μια τέτοια νίκη στις 28 Μαΐου ώστε την επομένη να γιορτάσει και την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε προς τους εκπροσώπους του κλάδου μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη κι ευχήθηκε να γιορτάσει την επέτειο της Αλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου μαζί με τη δική του νίκη στις εκλογές, που θα διεξαχθούν μία ημέρα νωρίτερα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Umit Bektas).

Να γιορτάσουμε την κατάκτηση

«Μακάρι να πετύχουμε μια τέτοια νίκη στις 28 Μαΐου, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί την κατάκτηση (Αλωση της Πόλης) στις 29 Μαΐου», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το τουρκικό έθνος θα του εμπιστευθεί την προεδρία για άλλα 5 χρόνια με ρεκόρ ψήφων και ποσοστό στον 2ο γύρο.

«Ξέρετε γιατί είμαστε τόσο σίγουροι; Γιατί δεν κάνουμε παζάρια με κανέναν. Δεν διαπραγματευόμαστε με παρακλάδια τρομοκρατικών οργανώσεων σε σκοτεινά δωμάτια. Λειτουργούμε μόνο υπό τις εντολές του έθνους μας. Δεν δεχόμαστε οδηγίες από το Καντίλ, όπως αυτοί…», είπε με νόημα, εξαπολύοντας πάλι βέλη κατά της αντιπολίτευσης.

«Δύο έννοιες είναι σημαντικές: εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Θυμηθείτε, νέοι. Θα κερδίσουμε τόσα πολλά που δεν θα χάσει κανείς. Στο παρελθόν είχαν στηθεί πολλές παγίδες μπροστά στη χώρα μας για να μην μπορεί να κάνει βήματα», σημείωσε.

«Ημασταν ειλικρινείς απέναντι στις συνωμοσίες των συνωμοτών. Ο αέρας είναι λίγο καπνισμένος στο τραπέζι του συνασπισμού», είπε ειρωνικά λόγω της απογοήτευσης που επικρατεί στο στρατόπεδο των ηγετών της αντιπολίτευσης.

«Το θέατρο της φιλελευθεροποίησης έχει αντικατασταθεί από μία ευρεία μορφή φασισμού. Κανένα κάλυμμα δεν είναι αρκετό για να καλύψει αυτόν τον μιναρέ. Δεν γίνεται πολιτική με απειλές προς το έθνος. Κύριε Κεμάλ, μια μέρα θα χωριστούν οι δρόμοι σου μ’ αυτούς που βρίσκονται στο Καντίλ, αλλά θα είναι πολύ αργά», προειδοποίησε τον αντίπαλό του ο τούρκος πρόεδρος.

Νίκη με 53-54%

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ και επικεφαλής των Εκλογικών Υποθέσεων, Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που δείχνουν ο Ερντογάν να κερδίζει με 53-54% στον δεύτερο γύρο.

«Είχα 3 έρευνες στα χέρια μου και τον έδειχναν να προηγείται 4-5 μονάδες. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, έδειχναν (οι ίδιες έρευνες) ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρός μας θα έβγαινε από την κάλπη με ποσοστό ψήφων 53-54%».