Η Αυστραλία ψήφισε πρώτη για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα

Περιορισμένη η προσέλευση ομογενών στις κάλπες σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ- Ατελείωτες οι ουρές των Τούρκων της Αυστραλίας που ψήφισαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Με τους Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία ξεκίνησε η διαδικασία των εθνικών εκλογών της Ελλάδας για το 2023.

Η ψηφοφορία έγινε ομαλά και δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα.

Βέβαια η προσέλευση ήταν περιορισμένη. Στο εκλογικό τμήμα που στήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Μελβούρνης και το οποίο κάλυπτε τις πολιτείες Βικτώρια, Νότια Αυστραλία, Δυτική Αυστραλία και Northern Territory οι εγγεγραμμένοι πιστεύεται ότι δεν έφταναν τους 100. Μα αναφέρθηκε ότι ήταν 98 και ακόμα λιγότεροι (περίπου 77) ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εκλογικού κέντρου που λειτούργησε στο Ελληνικό Προξενείο του Σίδνεϊ και το οποίο κάλυπτε τη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουϊνσλαντ και την Περιοχή Πρωτευούσης (ACT).

Δεν ήταν γνωστό αν ομογενείς από άλλες πολιτείες ταξίδεψαν σε Μελβούρνη για το Σίδνεϊ.

Εκπρόσωποι της “Νέας Δημοκρατίας”

Μας ειπώθηκε πάντως (χωρίς να το επιβεβαιώσουμε επίσημα) πως ο μοναδικός ψηφοφόρος από το Ντάργουϊν έκανε το ταξίδι ως τη Μελβούρνη (πέντε ώρες με το αεροπλάνο) για να ψηφίσει.

Έξω από το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης υπήρχαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ με πανό των κομμάτων τους.

Η ατμόσφαιρα πάντως ήταν πολιτισμένη και φιλική. Θα μπορούσε να πει κανείς πως περισσότεροι ήταν οι «παρατηρητές» που επισκέφθηκαν το Προξενείο παρά οι …ψηφοφόροι.

Εκπρόσωποι του ΚΚΕ

Οι ψήφοι τοποθετήθηκαν σε ειδικούς διπλωματικούς σάκους και στάλθηκαν στην Ελλάδα όπου θα γίνει η καταμέτρηση.

Κύριο θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» μέσα και έξω από το Προξενείο ήταν η εντυπωσιακή προσέλευση Τούρκων ψηφοφόρων.

Πολύ κοντά στο Ελληνικό Προξενείο είναι και το Τουρκικό Προξενείο.

Το Σάββατο οι Τούρκοι της Αυστραλίας ψήφιζαν και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας.

Σε αντίθεση με τους Έλληνες της Αυστραλίας που ούτε 200 δεν ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, εκτιμάται πως τουλάχιστον 20.000 Τούρκοι της Αυστραλίας ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές της χώρας του.

Όλο το Σάββατο πολλές χιλιάδες Τούρκοι προσήλθαν στα Προξενεία τους και ψήφισαν.

Στην Μελβούρνη οι ουρές, όλη την ημέρα, ήταν τεράστιες.

Νωρίτερα το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, μέσω Twitter, έκανε λόγο για μια «συγκινητική στιγμή». Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αντί να έρθουν στην Ελλάδα.

«Μπορεί να είναι ένα μικρό πρώτο βήμα, καθώς οι περιορισμοί είναι πολλοί, είναι όμως και μία συγκινητική στιγμή που μας πεισμώνει να συνεχίσουμε. Καλή ψήφο λοιπόν σε όλους τους συμπατριώτες μας!», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουρες Τούρκων έξω από το Προξενείο τους για να ψηφίσουν
Εκατοντάδες Τούρκοι έκαναν τεράστιες ουρές για να ψηφίσουν. Φώτογραφίες: Νέος Κόσμος