Η εκλογική “διαδικασία”σε Βρετανία, Τουρκία, Βέλγιο

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι 22.825 Έλληνες του εξωτερικού «τρέχει» η διαδικασία σε Βρετανία, Τουρκία

Από τις 9 το πρωί ψηφίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο – Στις κάλπες οι 85 Έλληνες στην Τουρκία – Μέτρια προσέλευση σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ

Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ως ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.Οι 22.825 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.Στην Αυστραλία οι κάλπες έκλεισαν.

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 9 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η ψηφοφορία των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους έχουν εγγραφεί 4.938 άτομα ενώ σ’ όλη τη χώρα έχουν δημιουργηθεί 12 εκλογικά τμήματα. Από αυτά οκτώ στο Λονδίνο (3.982 εγγεγραμμένοι) και από ένα σε: Εδιμβούργο (282) , Γλασκόβη (150) , Μπέρμιγχαμ (274) και Λιντς (250).

Πιο συγκεκριμένα τα εκλογικά κέντρα έχουν ως εξής:

– Λονδίνο: 4 εκλογικά τμήματα στην Πρεσβεία (1Α Holland Park, W11 3TP) και 4 στο Ελληνικό Σχολείο (3 Pierrepoint Rd, W3 9JR West Acton).

– Γλασκόβη: στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Λουκά (Greek Orthodox Cathedral of Saint Luke, 27 Dundonald Rd, Glasgow G12 9LL)

– Εδιμβούργο: στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα Εδιμβούργου, το οποίο στεγάζεται στο οικόπεδο της παλαιάς Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγ. Ανδρέα, 2 Meadow Ln, Edinburg, EH8 9 NR

– Λιντς: στο κτίριο Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τριών Ιεραρχών, (Greek Orthodox Community of Leeds, The three Hierarchs, 57 Harehills Avenue, Leeds LS8 4EU)

– Μπέρμιγχαμ: στο κτίριο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας, (The Midlands Greek and Cypriot Association, Magnet Centre Park Approach, Birmingham B23 7SJ)

Στις κάλπες οι 85 Έλληνες στην Τουρκία

Από το πρωί προσέρχονται στην κάλπη που έχει στηθεί στην Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες ομογενείς από την Τουρκία, το Καζακστάν, τη Γεωργία και την Αρμενία. «Έχει ξεκινήσει από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία, είναι η πρώτη φορά που στην Κωνσταντινούπολη γίνεται μία τέτοια οργάνωση. Ήδη έχουν έρθει αρκετοί και αναμένονται και άλλοι μέχρι το βράδυ» μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου τόνισε ότι «είναι 85 εγγεγραμμένοι από την Τουρκία, το Καζακστάν, τη Γεωργία και το Γιερεβάν. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 42 ομογενείς. Είναι όλοι ικανοποιημένοι που μπορούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό γιατί όπως λένε είναι ιστορικό να μπορείς να ψηφίσεις εκεί που βρίσκεσαι και να μην χρειάζεται να ταξιδέψεις. Το περιεχόμενο της κάλπης, ο ειδικός σάκος θα φύγει αύριο το πρωί και θα παραδοθεί στο Εφετείο από την επόπτη των εκλογών».

Βέλγιο: «Μας χαροποίησε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Σύμβουλος Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας, Θ.Θωμόπουλος

Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο, όπου λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (ώρα Βελγίου) και έκλεισαν στις 19.00, ενώ συνολικά υπήρχαν τέσσερα τμήματα: τρία στις Βρυξέλλες-στην Πρεσβεία της Ελλάδας, με 1562 εγγεγραμμένους, ενώ ένα τμήμα με 68 εγγεγραμμένους λειτούργησε στην Αμβέρσα.

Στα τέσσερα εκλογικά τμήματα ψήφισαν 1.387 από τους 1.630 εγγεγραμμένους.

Ειδικότερα, στο πρώτο εκλογικό τμήμα Βρυξελλών ψήφισαν 451, στο δεύτερο 437, στο τρίτο 436 και στο εκλογικό τμήμα της Αμβέρσας 63.

Ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, Θωμάς Θωμόπουλος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό».

«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όλα κύλησαν ομαλά. Μας χαροποίησε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ιδίως η συμμετοχή νέων ανθρώπων. Ήταν ημέρα γιορτής για τους Έλληνες του Βελγίου και πολλοί ήταν οι Έλληνες που ήρθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οικογενειακώς με τα παιδιά τους» προσέθεσε ο κ. Θωμόπουλος.

Εφορευτικές Επιτροπές

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Περιορίζονται στο να καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οι (μόνιμα ή προσωρινά) εκτός επικράτειας εκλογείς είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η αίτηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr.