Το ΥΠΕΞ για παράταση κράτησης εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη

H απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει τα σενάρια πως θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους. Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Παραμένουν στη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντης Μπελέρης και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης, όπως αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας το SPAK (ανεξάρτητη δικαστική οντότητα επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης και της κοινωνίας στην Αλβανία).

Η εισαγγελία είχε λίγο νωρίτερα πρότεινε να συνεχιστεί η προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων ενώ οι δικηγόροι τους ζήτησαν να τους επιβληθεί υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της Χιμάρας και να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα.

Τελικά η απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει τα σενάρια και τους φόβους πως θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση βασίζεται αποκλειστικά σε κατασκευασμένα στοιχεία όπως παραδέχονται όλοι οι νομικοί κύκλοι της Αλβανίας, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το himara.gr, «oύτε η πίεση που ασκήθηκε από όλες τις πλευρές απέδωσε και αυτό είναι δυστυχώς δείγμα του πως λειτουργεί το αλβανικό κράτος όπου το κράτος δικαίου δεν υφίσταται».

Οι δύο προφυλακισθέντες δεν παρευρέθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η υπεράσπιση ζήτησε την αποφυλάκισή τους επικαλούμενη, εκτός των άλλων και λόγους υγείας. Όπως είναι γνωστό ο Παντελής Κοκαβέσης βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Και ο Φρέντι Μπελέρης μεταφέρθηκε από χθες στις φυλακές των Τιράνων και υπέβαλε στο δικαστικό σώμα ιατρικές επιβεβαιώσεις ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη.

Στη δίκη δεν παρευρέθηκε κανένα τρίτο πρόσωπο. Τα μέλη της οικογένειας δεν επιτράπηκαν, ενώ απουσίασε αυτή τη φορά και η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή της απόφασης προφυλάκισης από ανώτερα δικαστικά όργανα στη χώρα, οι Μπελέρης και Κοκαβέσης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης και εκδίκασης της υπόθεσης από το ίδιο Δικαστήριο.

Η εξέλιξη αυτή βάζει σε περιπέτειες το θέμα του χρίσματος του δημάρχου του Φρέντι Μπελέρη, το οποίο χρίσμα δεν επισημοποιήθηκε ακόμα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αρμόδια για την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για παράταση κράτησης εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη

«Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Το ζήτημα της κράτησης του Φρ. Μπελέρη τέθηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν.Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του, Ολτα Τσάσκα

Στο περιθώριο του σημερινού ΣΕΥ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Τσάτσκα, αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται, «κατά τη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη» ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος.

Aπό την πλευρά της η κα. Τσάσκα ανέφερε σε tweet της ότι η υπόθεση Μπελέρη, ανήκει στη δικαιοσύνη και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι , πρόσθεσε ούτε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό και τόσο το περισσότερο διμερές θέμα. Ο κ. Μπελέρης, είπε, χαίρει των ίδιων δικαιωμάτων όπως κάθε Αλβανός πολίτης και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Χαρακτήρισε ότι η εξαγορά της ψήφου αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και τώρα η υπόθεση θα κριθεί από τη δικαιοσύνη.

Πηγή:huffpost.gr