Άκαρπη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Δρομολογούνται νέες εκλογές και υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αθήνα.- Λιγότερο από 30 λεπτά διήρκησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και όπως αναμενόταν δεν βγήκε «λευκός καπνός». Πλέον η χώρα μπαίνει σε τροχιά νέων εκλογών, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου, ενώ δρομολογούνται οι εξελίξεις για την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει να την οδηγήσει στην επόμενη κάλπη.

Στη 1 το μεσημέρι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο ώστε να λάβει την εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η ΠτΔ Σακελλαροπούλου θα δεχθεί 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει , υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρεσβης ε.τ,  Παύλος Αποστολίδης και ο  πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος χρονικά πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησαν ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε από από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν από τις 11 το πρωί, ενώ τελευταίος χρονικά στον χώρο βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Εγώ ήρθα νωρίτερα από όλους» ακούστηκε να λέει χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, κατά την είσοδο όλων των αρχηγών στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Οπως φάνηκε και από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών η χώρα οδηγείται αρχικά στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να την οδηγήσει σε «επαναληπτικές» εκλογές που πλέον θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική, που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα

Υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέα Βουλή

Νωρίτερα, πιθανότατα αύριο Πέμπτη, 25 Μαΐου, θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή 26 Μαΐου αναμένεται να ορκιστεί. Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται επίσης θα ορκιστεί και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ακολούθως, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθεί ο β΄γύρος των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική και λίστα, έως τις 7 Ιουνίου θα γίνει η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

Τα τρία «όχι» στις διερευνητικές

Την πρώτη διερευνητική εντολή έλαβε τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνάντησή του με την ΠτΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να λάβει το πρωί της Τρίτης την εντολή λέγοντας στην κα Σακελλαροπούλου: «Κυρία Πρόεδρε όπως βλέπετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Βεβαίως και εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.  Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα επακολουθήσει». Η κ. Σακελλαροπούλου με τη σειρά της απάντησε: «Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με έναν σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ».

«Δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων γι αυτό επιστρέφω άμεσα την εντολή. Όπως είπα και την Κυριακή των εκλογών ο λαός θέλει μία ισχυρή αξιόπιστη δύναμη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επιστροφή της τρίτης διερευνητικής εντολής το απόγευμα της Τρίτης.